Вхід | Реєстрація

7 травня у Світлогірському перепоховали 10 радянських солдатів

Дев’ятеро із них так і залишились невідомими. Ідентифікувати вдалось лише одного загиблого.
Ми вже повідомляли, що 7 квітня цього року у селі Світлогірському місцеві жителі Володимир Підбуртний та Василь Суртаєв у районі гранітного кар’єру виявили поховання солдатів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. Судячи із особливостей амуніції, всі десять бійців, які полягли під Світлогірським у далекому 1941 році, були кавалеристами. Це цілком узгоджується із історичними документами, згідно з якими у даному місці тримав оборону і був ущент розгромлений німцями 76-й кавалерійський полк майора Покровського.
Рівно через місяць після виявлення останків радянських солдатів їх в урочистій обстановці з усім почестями перепоховали у братську могилу на території Світлогірського. Там уже покояться останки 2033 воїнів.
Урочистості розпочалися близько 11-ї години дня. Колона із кількох сотень місцевих жителів та гостей села пройшла траурним маршем від сільської ради до пам’ятника Невідомому солдату. Труни з останками загиблих несли курсанти Полтавського військового інституту телекомунікацій, військового училища, козаки Міжнародної академії козацтва та солдати 179-го навчально-тренувальногоцентру військ зв’язку. Весь час муніципальний оркестр Кременчуцької міської ради грав військові марші.
Траурний мітинг відкрили і провели ведучі Вікторія Кузема та Олег Шабалтій. Першому слово для виступу надали голові Кобеляцької райдержадміністрації Анатолію Таранушичу. Він висловив переконання, що всі учасники церемонії своєю присутністю засвідчили — українці знають свою історію і шанують своїх дідів та прадідів, які поклали власні життя у Великій Вітчизняні війні. На мітингу також виступили голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко та учасник визволення України, кобелячанин, полковник у відставці Олександр Живулько. Панахиду за загиблими відправив благочинний Кобеляцького району Василь Сверлович.
Як вже зазначалось, одного солдата вдалося ідентифікувати по знайдених у нього документах. Ним виявився уродженець Орловської області Андрій Дащенко. Пізніше із Росії прийшло підтвердження — такий військовослужбовець дійсно вважався зниклим без вісти у часи Великої Вітчизняної війни. Знайшовся і брат загиблого. На перепоховання через похилий вік він приїхати не зміг. Зараз триває процес підготовки документів для перевезення останків Андрія Дащенка на батьківщину в Російську Федерацію.

Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 травня 2011, 15:24 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації