Вхід | Реєстрація

Петер Кляйнерт: Полтава – величезне місто, у Німеччині таких мало

Петер Кляйнерт: Полтава – величезне місто, у Німеччині таких мало
Нещодавно у Полтаві відбувся благодійний концерт відомого німецького органіста Петера Кляйнерта на підтримку Монтессорі-центру „Соняшник”. Він виступив у храмі адвентистів 7-го дня, що на зуп. Латишева. Новинам Полтавщини вдалося поспілкуватися з музикантом та запитати про враження від Полтави та про його мистецьке життя.

Як ви стали органістом?
Це щось на зразок сімейного служіння, мій батько теж церковний музикант, був кантором і грав на органі. Він помер саме 21 рік тому.

Де в Україні вам найбільше сподобалося виступати?
Найбільше сподобалося в Лютеранській церкві у Києві, бо, по-перше, там стоїть справжній орган, а по-друге, я сам належу до лютеранської церкви і мені це близьке й знайоме. Ще там хороша акустика. Та найважливіше те, що там є справжній орган.

А, наприклад, у Ялті, в Лівадійському палаці теж є справжній орган, ви там не бували?
Я про це знаю, бо на останньому концерті в лютеранській церкві саме був присутній німецький посол, він сказав мені, що в Ялті є справжній, дуже хороший орган. Тепер це моя мрія, я сподіваюсь, що наступного разу, коли я приїду в Україну, мені пощастить туди потрапити.

А що Ви відчуваєте, коли берете участь у благодійних концертах?
Пан Петер: Почуваюся дуже добре, всі люди досить привітні, мене тепло стрічають, а також зі мною повсякчас знаходяться перекладачі. Більше проблем виникає з технікою, коли під час концерту щось відвалюється або хтось змінює гучність звуку - це дуже кепсько.

Відчуваєте причетність до благородної справи?
Взагалі-то так, поступово це приходить. Попервах це було мені чимось чужим, потім я перейнявся цим і став більше це переживати і сприймати. Коли би ще не було мовного бар'єру, почувався би як удома. Я більше вподобав східні країни, я відчуваю себе ближчим до Сходу, ніж до Західної Європи. Вона для мене більший закордон, ніж Східна, бо народився я в НДР.

А от Ви привозите з собою власний орган, коли немає справжнього. Яка в нього вже історія?
Упродовж кількох років після приїзду до України я привозив свій власний електронний орган з Німеччини, що було досить проблематично. Тож силами громади я придбав цей інструмент. Пару років тому я привіз його сюди, зараз він знаходиться в Києві, отже я можу просто прилітати і брати його в разі потреби.

Де вам було найцікавіше грати і чи траплялися якісь кумедні випадки під час гастролей?
Часто я із задоволенням виступаю в Румунії. Там у місті Зібенбурген є дуже хороший орган. Якось, їдучи Ельзасом(Франція) ми зупинилися і запитали місцевого, як доїхати до Міттельберга. Нас не зрозуміли, та коли я став говорити зі своїм супутником німецькою, той запитав, чого ми одразу не сказали, що знаємо німецьку мову. Я виступав у Голандії, Чехії, Угорщині, але в основному я буваю в Румунії, Чехії, а тепер приїхав до України.

Який ваш улюблений композитор і улюблений твір?
Складно назвати улюблений твір, а щодо композитора, то я палкий прихильник Баха. Є багато хороших композиторів, але Бах найкращий. Клаус Дітер Ульч, композитор із Румунії, з яким я знайомий ось уже пару років - я також виконую його твори з великим задоволенням. Він не пише якісь випадкові дурниці, але дуже ясні, чисті, інтелектуальні твори. Знову-таки - є багато хороших композиторів і говорити про це можна довго.

Скільки років Ви граєте на органі?
О, я сам боюся цієї цифри, адже я вже старий. Зараз мені 52 роки, отже, я граю 35. Я в шоці.

Ви встигли подивитися Полтаву? Чи буде у вас така можливість?

Я приїздив сюди не раз, отже, трохи знайомий із містом. Я належу до цього об'єднання, тож спочатку частіше приїздив до Полтави, ніж до Києва.

Які враження від міста? Що вам найбільше сподобалось і що найбільше не сподобалось? Тільки чесно.
Досить складне запитання. Це доволі велике місто, навіть величезне, бо в Німеччині небагато великих міст. Тут є дуже мальовничі куточки. Взагалі я не люблю великих міст, а тут досить милі куточки трапляються. Та коли спілкуєшся з приємними людьми, то неважливо, в якому місті знаходишся. У Німеччині така сама проблема: є міста, де гарний центр, а навкруг є новобудови, і вони дуже тиснуть, чинять депресивний вплив.

Хотілося би почути ту відому токату Баха, але сьогодні Ви її не грали. Чому?
Мушу вас розчарувати, але я колись грав її, та треба знати, що вона не писана для органа. У Баха є набагато більше гарних і значимих творів для органа, серед них і ті, що я виконав сьогодні. Наприклад, я грав твір Вальтера «Ісус - моя радість». Там 12 разів повторюється одна композиція, але у різних тональностях. У цьому творі чути всю різноманітність звучання органа... Часто я стикаюся з тим, що популярності, як це не дивно, набирають не найважливіші твори, адже вони не вимагають від слухача напруження. Сьогодні ви побачили, що слухачі можуть сприймати і більш серйозну музику, ніж та токата.




Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 травня 2011, 13:36 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації