Вхід | Реєстрація

Ювілей природничого

Ювілей природничого
2 грудня колектив Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка відсвяткував 90-річчя створення одного з найстаріших своїх факультетів – природничого. Щоб взяти участь в урочистостях з цієї нагоди, до своєї альма-матер з’їхалися випускники різних років, колишні й нинішні викладачі. Деякі з них прибули з інших міст України й навіть із-за її меж.
1914 року в Полтаві розпочав свою історію учительський інститут. Природничий факультет був одним з перших, створених у цьому закладі. З ним пов’язані імена видатних учених, насамперед, біологів та хіміків. Так, у 1930-х роках кафедру біології очолив Федір Курінний, який заснував гербарій закладу. Кілька поколінь учених і студентів працювали над збагаченням цієї колекції рослин, і тепер вона увійшла до переліку кращих наукових гербаріїв світу. На жаль, Федір Каленикович розділив участь багатьох радянських науковців і був репресований та засланий до Сибіру.
Його наступником став Павло Сосін, який велику увагу приділяв польовій практиці студентів, охороні природи. Справу свого попередника продовжив Дмитро Івашин, очоливши природоохоронний рух науковців України.
Особливого розквіту зазнав факультет, коли його очолив Андрій Каришин. Андрій Потапович теж був випускником цього факультету, учнем Федора Курінного. Улюблений декан кількох поколінь студентів заклав багато традицій, організував біостаціонар для практики студентів, його наукові розробки актуальні дотепер.
Нині деканом природничого факультету є доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України Марина Гриньова. У роботі свого колективу вона виділяє три пріоритети: студент, викладач, освітнє середовище. Причому, на перше місце ставить саме студента. І це, безперечно, одна з причин того, що кадри факультету поповнюються насамперед його випускниками. Колектив розвиває наукові школи, закладені попередниками, зокрема, флористичну, природоохоронну, мікологічну, орнітологічну, ентомологічну, розведення та годівлі сільгосптварин та інші.
Іноді природничий називають факультетом музеїв. Перший з них, зоологічний, з’явився ще в 1950-ті роки на основі орнітологічної колекції Миколи Гавриленка. Потім з’явилися музей палеозоології, тераріум. Однією з центральних подій святкування нинішнього ювілею стало відкриття музею історії факультету та презентація книги «Природничий факультет. Історія і сьогодення» Гостям свята було цікаво дізнатися, що на факультеті за всі роки його існування підготовили понад п’ять тисяч учителів біології, валеології, хімії. Багато випускників працюють у провідних наукових закладах країни, в органах влади і місцевого самоврядування. За всю історію Полтавського краєзнавчого музею в нього було 25 директорів, і 23 з них закінчили саме цей факультет. Багато серед випускників та нинішніх студентів і музичних, співочих талантів. Серед них – учасники народного хору «Калина», художніх колективів факультету, вокалісти. До речі, свої таланти вони змогли продемонструвати під час урочистостей та концертної програми.
Звісно, цього дня до університету завітали й представники міської та обласної влади, які привітали колектив з ювілеєм, вручили викладачам та студентам грамоти. Прилучилися до святкування й колеги з інших навчальних закладів міста, шкіл, державних та наукових установ, музеїв тощо. І всі бажали колективу природничого факультету гідно продовжувати справу попередників та водночас – залишатися молодими серцем і душею, передавати свої традиції та любов до природи й науки молоді.

Автор: www.studclub.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 грудня 2009, 11:58 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації