Вхід | Реєстрація

Про тепло і гроші

У Миргороді 7449 названих абонентами власників та квартиронаймачів користуються послугами «Теплокомуненерго». Хотіли б ми того, чи ні, а плата за тепло у квартирі чи хаті є найдорожчою серед комунальних послуг. У кожного окремо взятого жителя Миргорода вартість одержаних по трубах теплових мереж калорій різна. Немає тільки, самі знаєте, дешевого тепла. Чому так?
Ні, не будемо кивати на кочегарів у котельних та керівників тепломереж, які «роблять» для нас тепло. У них своїх проблем вистачає. Досить увімкнути телевізор, щоб дізнатися, хто у передвиборних перегонах перетворив природний газ у інструмент політичної боротьби. Зростанню ціни на природний газ не видно кінця-краю. То що ж, скажете, робить споживачам тепла? Скажемо: «По-хазяйськи користуватися теплом. Тобто, менше спалювати природного газу…» Саме про це і йшлося на семінарі, який минулого тижня відбувся у ошатному конференц-залі готелю «Миргород» під керівництвом міського голови Олександра Паутова з участю його першого заступника Сергія Павленка.
У роботі семінару взяли участь провідні спеціалісти німецької фірми, яка спеціалізується на енергоефективності у будівлях. Учасниками семінару були відповідальні за енергозабезпечення своїх міст працівники міських рад з Новгород-Волинська, Івано-Франківська, Нової Каховки та Чернігова. Це саме ті міста, у яких, так як і в Миргороді, німецькі спеціалісти беруть участь у реконструкції теплових мереж з метою ефективнішого, ніж було досі, використання тепла в будинках. Досвідом цієї роботи зацікавилися і наші сусіди. Заступник міського голови з Хоролу доскіпливо приміряв те, що робиться для заощадження тепла у Миргороді, до свого міста.
Обговорили ряд злободенних організаційних та технологічних проблем. З допомогою спеціального тепловізора обстежили панелі багатоповерхівок на вулицях Панаса Мирного, Багачанській та деяких інших. Безпристрасний прилад показав, що в панельних жилих будинках через стіни, дахи, вікна та двері близько 40 відсотків оплаченого мешканцями квартир тепла витрачається на обігрів того, що називається навколишнім середовищем.
У жителів своїх тепловізорів, звісно, немає. Їх роль виконують гаманці при оплаті комунальних послуг. Що робити?
Міська рада не чекає милості від брехливих обіцяльників, які претендують на роль господарів людських доль. Керівники ради самі шукають нагоди зробити щось корисне для жителів. Проекти утеплення стін, насамперед панельних будинків, є тому конкретним прикладом. Але й жителям не варто чекати тепла, склавши руки. Про це і йшлося на семінарі з участю німецьких спеціалістів. У кожного господаря квартири чи власного будинку - свої умови та можливості. Але є й спільна для всіх потреба і можливість: з настанням неминучих холодів бути ощадливим при використанні тепла. Для кожного з нас вищої від власної совісті влади немає. І бути не може.

Автор: Леонард Ніколаєнко, газета «Миргород наш дім» №48


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2009, 11:08 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації