Вхід | Реєстрація

Правоохоронці Полтавщини розглянули проблему реалізації прав людини в Україні

З 7 по 13 грудня Україна працює в режимі «Всеукраїнського тижня права», запровадженого у грудні 2008 року Президентом України. 7 грудня працівники обласної міліції мали можливість розглянути проблему дотримання прав людини через призму міжнародних нормативно-правових документів під час тематичної лекції, організованої керівництвом Головного управління МВС України за участю Світлани Зубаревої, начальника відділу правової роботи Головного управління юстиції Полтавської області, Любові Єлізарової, головного спеціаліста Головного управління юстиції, та Володимира Тодецького, старшого викладача кафедри конституційного права Полтавського кооперативного технікуму.
Щороку, в межах реалізації плану заходів, розробленого Кабінетом Міністрів України, засоби масової інформації оприлюднюють звіти комітетів із захисту прав людини щодо стану дотримання посадовцями і службовими особами правоохоронних органів принципів Загальної декларації прав людини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року. У статуті Декларації народи Об'єднаних націй пiдтвердили свою віру в основнi права людини, у цiннiсть людської особистості та гендерну рівність. Прийняттям міжнародного документу Організація об’єднаних націй оголосила свій курс на «гуманізацію суспільних правовідносин», направлену на стимулювання соціального прогресу, покращення житлових умов, а головне – на створення умов для реалізації прав і свобод людини і громадянина.
Інтерес громадськості до гуманістичних позицій, викладених в документі, останнім часом значно зріс, оскільки, за визначенням Володимира Тодецького, принцип «протиставлення державних цінностей загальнолюдським», який панував практично під час всіх форм державного правління, втратив свою актуальність. Наразі, не зважаючи на суттєві прогалини теорії та практики, українська держава, визнавши людські інтереси найвищою цінністю держави, взяла на себе роль гаранта прав та свобод людини і громадянина, в особі органів державної влади.
Відповідно до затвердженого Кабміном плану заходів каналами мас-медіа відкрито розповсюджується інформація про факти службових злочинів (зокрема, про випадки насильства в лавах Збройних сил України, а також свідчення порушення прав людини в ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для затриманих та приймальниках-розподільниках системи МВС). Уповноважені органи звітують про розслідування кримінальних справ і практику притягнення до юридичної відповідальності службових осіб, винних в порушенні вимог чинного законодавства.
«Якщо засоби масової інформації повідомляють про виявлені факти зловживань з боку посадовців, – повідомила працівникам Головного управління МВС в Полтавській області Світлана Зубарева, – це означає, що негативні явища мають місце у суспільстві і потребують своєчасного та адекватного реагування як з боку правоохоронних органів і держави, так і громадськості».
Політика «відкритості перед громадськістю» дозволяє сьогодні викривати суттєві недоліки правозастосовної діяльності органів державної влади, а відтак – зумовлює підстави для акцентуації уваги на правовиховному процесі і розширенні діапазону загальної правової культури громадськості.
Володимир Тодецький переконаний, що необхідно зосередити увагу на формуванні правової свідомості громадськості, але, насамперед, є потреба у вихованні правової позиції працівників органів внутрішніх справ України, які не тільки уповноважені, але й зобов’язані державою захищати права і свободи людини та громадянина.

Автор: Поліна Ларіна, Інспектор ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2009, 11:26 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації