Вхід | Реєстрація

Зелена неділя. У тісноті, та не в обиді

Зелена неділя. У тісноті, та не в обиді
Свої корективи у святкування в Нових Санжарах вніс тривалий літній дощ. Тому свято довелося проводити не на свіжому повітрі, а у залі медичного центру.
Традиційно це свято проводять у центрі Нових Санжар — у Парку Перемоги. Але з огляду на дощ, який ішов з самого ранку 12-го червня, організаторам довелося дуже оперативно шукати альтернативний варіант місця проведення. Так місцем святкування став медичний центр «Нові Санжари». Звичайно, розмістити усіх в обмеженій площі приміщення було значно складніше, ніж на широкому просторі парку під відкритим небом. У вестибюлі концертної зали санаторію розташували виставки робіт народних умільців з різних сільських рад Новосанжарського району. Сказати, що усім їм було тісно — не сказати нічого. Але організатори по максимуму намагались використати кожен вільний квадратний метр.
Надворі — перед входом до приміщення — гостей свята зустрічала виставка-продаж майстрів з Опішні. Зодягнутий у полотняні штани та сорочку дідусь із довгими сивими вусами та таким же довгим і білим волоссям весело торгував своїм різноманітним крамом. Він з охотою вчив новосанжарських дітей грати на маленьких сопілках, розхвалював літнім жінкам глиняні підкови на щастя та навіть дозволяв фотографуватися веселим дівчатам з ансамблю у плетених старовинних брилях.
У вестибюлі потрібно було витратити чимало часу, щоб переглянути виставки робіт народних умільців, привезені з різних куточків району. У цих виставках було все чи майже все — від запашних домашніх короваїв, пиріжків та булочок до неповторних та неймовірно красивих рушників, вишитих ікон, картин та іншої численної краси.
Невеличка зала медичного центру незабаром заповнилася вщерть. І на сцену вийшли, щоб привітати новосанжарців зі святом, представники влади: голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс, голова районної ради Володимир Левицький та селищний голова Андрій Река. Після вітальних виступів вони нагородили грамотами кращих працівників культури та учасників художньої самодіяльності району.
Коли представники влади зайняли свої місця у глядацькому залі, на сцену вийшли представники духовенства на чолі з секретарем Полтавської епархии УПЦ протоієреєм Михайлом Волощуком. Вони разом провели богослужіння, освятили хліб, який дівчата у національних костюмах роздали глядачам у залі. Михайло Волощук передав новосанжарцям вітання із святом Трійці від єпископа Полтавського і Миргородського Филипа.
Після святих отців на сцені з’явились дівчата у вінках, які закружляли у танку, нагадуючи, що це свято ще носить назву Зеленої неділі. Після танцю вони спустилися зі сцени до зали і роздали глядачам по пучечкові символічного євшан-зілля, яке допомагає згадати рідну землю навіть у чужій стороні.
Далі на новосанжарців та гостей з району очікував розгорнутий концерт учасників районного огляду художньої самодіяльності.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації