Вхід | Реєстрація

Полтавцям уперше показали Братську могилу зсередини

Полтавцям уперше показали Братську могилу зсередини
Сьогодні в селищі Яківці полтавці вперше за останні понад 50 років мають можливість відвідати каплицю на честь Св. Петра і Павла на Братській могилі російських воїнів, що загинули в Полтавській битві 1709 року
Відкривали та закривали для відвідування храм кілька разів. Одного разу — коли важкий гранітний хрест, установлений на вершині могильного пагорба, почав просідати. Тоді в могильній капличці було вирішено зміцнити фундамент.
У 1930-ті роки храм перетворили на склад для зберігання паливно-мастильних матеріалів. Унаслідок цього була порушена система вентиляції, зник розпис храму, почали руйнуватися стіни, розповіли в музеї історії Полтавської битви. У повоєнні роки пам’ятник на братській могилі російських воїнів і могильну каплицю кілька разів реставрували. У 1958 році храм для відвідування закрили надовго, на більш ніж півстоліття.
Заново відкрити капличку планували на 300-річчя Полтавської битви. Але відремонтувати не встигли. Доробили тільки до 302-ліття. У склепі братської могили облаштували жалобну залу: установили мармурову дошку з лавровим вінком, бойові прапори. Проблема з вентиляцією залишається, а отже, сирість буде й надалі руйнувати приміщення.

Автор: Олена КОСТИРЯ, Євген АСАУЛЕНКО, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 червня 2011, 11:28 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації