Вхід | Реєстрація

Квестом розпочався і фаєр-шоу має завершитись

Квестом розпочався і фаєр-шоу має завершитись
Таким всі бажаючі могли побачити відзначення 302-ї річниці Полтавської битви. Перша зупинка для знавців історії – Корпусний парк. Саме звідти і стартував квест. Потім – всі дійства по годинам розписані на Полі Полтавської битви. Як почали святкувати цьогоріч і як це було два роки тому – дивіться у наступному матеріалі.
Біля пам'ятника слави у Корпусному парку цього разу не люди похилого віку танцюють, а молодь збирається на квест. Нагадаємо: умови для всіх були одні: зручне взуття, оскільки треба ходити, не більше 5-ти гравців в команді і наявність мобільного телефона із виходом в інтернет, на який, власне, і будуть надходити запитання. Бажаючих до початку квесту – 16-ї години – назбирали 7 команд. Представники останніх говорять: для них квест, наче поєднання відомих ігор «Форд Буаяр» і «Що? Де? Коли?». Тут слід пам'ятати як про фізичну форму, так і не забути про психологічну й історичну складові.
Володимир Маркін, учасник квесту:
— Історію трошки повторили. Оскільки це 300-річчя Полтавської битви, почитали інтернет-книги, але може бути все що завгодно.
Навіть за кілька хвилин до початку квесту організатори таємниць не розголошують. Зізналися лише в одному – завдань 6. Все – відомими місцями Полтави. І зауважили – це виключно піший квест. Всіх будуть контролювати і перевіряти.
Марина Танцюра, один із співорганізаторів квесту:
— Контролювати ми їх будемо. У нас є спеціальна контрольна система, за якою ми будемо відслідковувати їх рух: де і коли отримали завдання, коли перейшли на інший об'єкт, коли фінішне завдання буде виконано, можна буде і завершати гру.
Доки учасники розбіглись по завданням, на Полі Полтавської битви проходив ряд заходів. Починаючи з 12-ї години – все від майстер-класів із гончарства і виготовлення ляльки-мотанки, до пригощанням козацькою кашею і фаєр-шоу.
Юлія Палієнко, начальник управління культури Полтавського МВК:
— З 15-ї години виступи творчих колективів, також потім кланична музика 18-го століття. Після цього - показові виступи клубу «Воїн».
А от наймасовіше і найвидовищніше цю дату відзначали 2 роки тому – у 2009. Фактично 2 роки приготувань, понад 30 мільйонів гривень, затрачених з міського, обласного та державного бюджетів, понад 20 тисяч чоловік, задіяних на всіх підготовчих етапах, таким чином у Полтаві відзначили 300-ліття Полтавської битви. Аби уникнути суперечок (перш за все політичних), у місті з 23 чеврня по 10 липня не було жодної політично-агітаційної зовнішньої реклами. Напередодні ювілейної дати у Галереї мистецтв відкрилася виставка під назвою «Полтава 1709-2009» – унікальні експонати – гравюри, карти, схеми Полтавської битви, а також предмети побуту солдат різних військ країн-учасниць конфлікту. Наступного дня, 11 червня, розпочала свою роботу 2-денна міжнародна науково-практична конференція «Полтавська битва 1709 року в історичній долі України, Росії, Швеції та інших держав», участь у якій взяли керівники міста, посли Швеції та Фінляндії в Україні, представник посольства Російської федерації. Цими днями світ побачив третій диск з серії «Це моя історія, Полтава» та спецвипуск програм, присвячених 300-літтю Полтавської баталії від телевізійної студії «Місто». Принагідно до дати у місті провели і «Велоквест». Змагалось 8 команд, по 5 учасників у кожній, які отримали свій маршрут завдань з історії 300-річної давнини.
«Мистецтво замість гармат» – Міжнародна художня виставка, що об'єднала три країни Україну, Росію та Швецію, за 2 дні до офіційної дати відкрилась в Художньому музеї імені Миколи Ярошенка. Тут була представлена і актуальна в усі часи традиційна опішнянська кераміка, і концептуальний живопис на реалістичну, фантастичну та експресивну тематики. Експозиція працювала до 10 липня і була увінчена каталогом. 26 червня 2009 року у виставковій залі Галереї мистецтв приймали офіційні делегації з-за кордону, аби дати можливість запрошеним почесним гостям (не без допомоги перекладачів) поспілкуватися один з одним у невимушеній атмосфері. Того ж дня у Полтави на одне місто-побратим стало більше – до співпраці долучився Краснодар (Росія). Без пострілів і запеклих боїв на Театральній площі пройшло урочисте дійство «Полтавська битва 300 років потому» – концерт і для меломанів, і для поціновувачів модних тенденцій. А вже на саму ювілейну дату заходи вирували по всьому місту. На вулиці Жовтневій відбулося театралізоване дійство «Козацький табір» із роботою традиціного Містечка майстрів.
У день 300-річчя Полтавської битви на полтавській землі вшанували всіх полеглих у цьому бою. До нашого міста завітали делегації із семи країн – Фінляндії, Німеччини, США, Болгарії, і, звісно, України, Росії та Швеції. Вранці заходи почалися покладанням квітів. Спочатку до пам'ятника Келіну, потім – пам'ятник українським загиблим козакам. Наступна зупинка почесних гостей – вже на Полі Полтавської битви.
Вранці у Сампсоніївському храмі пам'ятну літургію провів Архієпископ Полтавський і Миргородський Филип. «Час лікує рани». Ця філософська фраза разом з прапорами трьох держав – Росії, України та Швеції – викарбувана на колонах «Ротонди пам'яті вшанування загиблих учасників Полтавської баталії», яку після освячення урочисто відкрив мер Полтави Андрій Матковський разом з українськими та іноземними гостями. За день Поле Полтавської битви відвідало більше 30 тисяч туристів, які мали можливість побачити театралізоване дійство «Полтава-2009» і відновлений редут царської армії Петра І.
Принагідно до дати провели і наймасовіший квест України «Знайди скарб Мазепи», що зібрав більше тисячі учасників і знайшов не одного переможця. В останні дні червня у місті почали підбивати перші підсумки відзначення 300-річчя Полтавської битви. По-перше, у міськвиконкомі привітали справжніх патріотів міста – володарів відзнаки «Полтавська битва. 300 років».
Звітував про виконане міський голова Андрій Матковський на прес-конференції у Києві, в інформаційному агентстві УНІАН. У виступі він зазначив, що відзначення 300-річчя Полтавської битви – гарна репетиція до підготовки Полтави до проведення «Євро-2012».
За оцінками експертів, за 3 дні відзначення місто отримало додатково 20 мільйонів гривень. Серед апетитних цифр оголосили про 2 тони з'їденого шашлику і 1,5 тони галушок та вареників, які прийшлися до смаку туристам.

Автор: Крістіна Криженко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 червня 2011, 13:27 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації