Вхід | Реєстрація

Мегган Лопезкунья із Каліфонрнії два роки навчатиме англійської дітей Селещини

Мегган Лопезкунья із Каліфонрнії  два роки навчатиме англійської дітей Селещини
Відкрита, приємна, усміхнена дівчина говорить українською повільно. Вона ретельно добирає слова, з трудом намагається правильно узгоджувати закінчення. І виходить у неї це пречудово, якщо зважити на той факт, що вперше українську мову Мегган почула лише чотири місяці тому.
Дівчина приїхала добровольцем Корпусу Миру США на замовлення Селещинської школи працювати за спеціальною навчальною програмою викладання англійської мови. Мегган 24 роки. Вона із міста Сакраменто, що в штаті Каліфорнія. Три роки навчалася в Каліфорнійському університеті, а закінчувала навчання в Німеччині за програмою обміну студентами. Спеціальність – міжнародні відносини.
Згідно з угодою між Корпусом Миру США та Селещинською школою, волонтерка в Селещині, два роки разом із місцевими вчителями англійської мови створюватиме для школярів справжнє англомовне середовище і весь цей час керуватиметься українським законодавством.
У школі за свою роботу дівчина зарплати не отримуватиме. Грошове забезпечення, медичне обслуговування та професійну підготовку їй надає Корпус Миру США, філія якого знаходиться в Києві.
Мегган разом із сотнею інших американських добровольців із березня цього року проходила  в Києві тримісячні підготовчі курси. Жила в цей час у містечку Кагарлик Чернігівської області в дуже гарній сім’ї, яка виховує чотирьох дітей. Із цими людьми Мегган і зараз підтримує теплі стосунки.
Кожен день, із понеділка по п’ятницю, на чотиригодинні заняття. Каже, що в неї був дуже гарний вчитель української з Київського університету, але все одно було важко. Тривалий час не могла нічого сказати, окрім «так», «ні» і «мене звати Мегган».
Перед поїздкою в Україну дівчина вже працювала за однією з програм американського Корпусу Миру в Китаї. Але там вивчила лише найнеобхідніші побутові вирази, оскільки більшість китайських студентів добре володіє англійською.
Під час нашої розмови Мегган підстраховувала вчителька англійської мови Селещинської школи Євгенія Месечко. А правильніше сказати обидві молоді дівчини, які вже встигли добре подружитися, допомагали одна одній в бесіді. Адже для Жені це теж неабияка мовна практика і за два роки співраці вона зможе досконало оволодіти розмовною англійською. Тож кілька питань до Мегган:
–    Чому вирішила приїхати в Україну?
–    Я люблю подорожувати, мені подобається викладати. Хочу здобути новий досвід у новій країні, більше дізнатися про українську культуру і людей, про життя в Україні.
–    Як поставилися батьки до твого рішення?
–    Вони були не в захваті від того, що я їду в Україну, але зараз вони налаштовані позитивно і підтримують мене. Їм просто хотілося, щоб я побула більше вдома, біля них. Адже університет я закінчувала в Німеччині.
–    Хто твої батьки?
–    Мама працює вчителем початкових класів. Батько – психолог. Є ще молодша сестра п’ятнадцяти років. Вона навчається в школі. Професія моїх батьків у Америці не є найпрестижнішою, але це добра робота. Маємо власний будинок.
–    Яке перше враження від нашої країни?
–    Я приїхала сюди в березні і першою моєю думкою було: «Ой, як холодно!». У нас у Каліфорнії набагато тепліше. Моє місто Сакраменто розташоване в долині гір і там затишно. Зими немає, а є сезон, коли люди носять легкі пальта, курточки.
–    Чим відрізняються українці від американців, на твій погляд?
–    Тут люди носять зовсім інший одяг. Особливо взимку. Це темні, сірі, чорні кольори. У Каліфорнії одягаються більш яскраво. Ще для мене дуже цікаво, що жінки в Україні носять високі підбори. В Каліфорнії в такому взутті ходять лише бізнес-леді у великих містах. (На Мегган були коричневі сандалі на абсолютно плоскій підошві). А ще, може це і стерертип, але американці постійно усміхаються і вітаються: «Хеллоу!», а в Україні такого немає.
–    Як тобі життя в українському селі?
–    Люди, яких я тут узнала, дуже хороші, щирі, привітні і я щаслива. Мені подобається українська кухня. Я дуже люблю куховарити і вже пробувала варити борщ і вареники. А ще мені сподобалося працювати на городі разом із хазяйкою будинку, де живу зараз. Дома я жила в невеликому місті. Господарства там немає, але у моєї сестри є курка. Вона навіть яйця несе. Але то домашня тварина, як собака тощо. А ще тут дуже гарна природа.
Мегган і Євгенія вже склали план спільної роботи і з наступного дня відкривають у школі англомовний клуб. Туди під час канікул запрошують приходити всіх бажаючих учнів школи, незалежно від віку. А «Промінь» домовився зустрітися з американською волонтеркою десь через рік, коли в неї вже буде про що розповісти більше. Дівчина пожартувала, що зустрінемося після того, як вона переживе українську зиму.

На фото: Волонтерка Мегган Лопезкунья (зліва) і вчителька Селещинської школи Євгенія Месечко встигли за короткий час подружитися. Іх постійно можна зустріти разом у школі, в райцентрі чи  на пляжі під час відпочинку. Усі звертають увагу, що дівчата, де б не були, говорять англійською.

Автор: Наталія Скорик, www.promin.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 червня 2011, 12:24 | Машівка | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації