Вхід | Реєстрація

Зачинено на ремонт

Зачинено на ремонт
З початку цього тижня краєзнавчий музей не працює, бо тут триває капітальний ремонт. До Дня міста будівельники сподіваються завершити оздоблення фасаду і перейти до внутрішніх робіт.

Нарешті дочекалися
На капітальний ремонт краєзнавчий музей чекав понад 35 років, восени 2008 р. дочекався: підрядник – фірма «Центр», розкрив фасадну стінку й залишив музей зимувати у такому стані, бо закінчилися виділені гроші – 400 тис. грн, і прийшла криза. У холоді та сирості, вбивчих для музейних експонатів, будівля пережила 2 зими. Минулої осені фасад нарешті закрили, а цього року навіть відшукали гроші у бюджеті на завершення розпочатої реконструкції з новим підрядником – ТОВ «Кременчукжитлобуд».
3,5 млн грн надало місто на те, щоб привести до належного вигляду фасад будівлі, зробити утеплення, замінити внутрішні водоканалізаційні та теплокомунікації, вікна, провести освітлення та встановити сигналізацію. «У будівлі передбачена повна санація приміщень, тобто все, що прогнило та запліснявіло, буде замінено», – зазначає Сергій Бутко, керівник фірми «ВЛАН», субпідрядника ремонтних робіт.

Найстрашніший ворог – пліснява
Директор музею Алла Гайшинська каже, що колектив до ремонту давно морально підготувався. Якщо заклад не працює для відвідувачів, це не означає, що і в його працівників немає роботи. Навпаки – рук не вистачає. Щоб звільнити музейні зали, треба прибрати близько 3-х тис. експонатів. Куди? Дрібні – у підвал, у фондосховище, а великі, наприк­лад, меблі, доведеться тягати з поверха на поверх та прикривати від пилюки. А вже потім, коли всі зали будуть відремонтовані, в них перенесуть 62 тис. експонатів з фондосховища і до підвалу зайдуть будівельники. Це місце Алла Гайшинська називає найбільш проблемним:
— У підвалі – сирість, грибок, раз у 2 тижні, невідомо з яких причин, стабільно просочується вода. Влітку ми просушуємо експонати з фондосховища, а взимку, коли на стінах виступає грибок, Гайшинська та її бойовий «зам» йдуть до аптеки, купують спирт і протирають ним стіни. Звісно, є більш дієві засоби боротьби з пліснявою, але вони можуть зашкодити експонатам.
У фондосховищі просто необхідна гарна гідроізоляція, якщо цього не буде, ремонт довго не протримається, знову з’явиться грибок, – зазначає Алла Гайшинська. Будівельники кажуть: гідроізоляція не передбачена проектом. Але належне утеплення та гарна вентиляція завадять розвитку грибка, – переконує Сергій Бутко.

Автор: Інна ДАНИЛОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації