Вхід | Реєстрація

«Село загубив науковий прогрес!»

«Село загубив науковий прогрес!»
16-го червня відбулося засідання громадської ради при Новосанжарській райдержадміністрації. Протягом двох годин члени ради обговорювали проблеми села та перспективи зеленого туризму на Новосанжарщині.
Із першого питання доповідав заступник голови РДА Володимир Борт. Спочатку, говорячи про село, він перерахував досягнення. Так, наприклад, згадав, що близько 11 тисяч жителів району були залучені до суботників із наведення благоустрою та озеленення. Пригадав, що до Дня захисту дітей у Забрідках відкрили новий дитячий майданчик.
— Якби прохати на нього гроші з бюджету, то він обійшовся б у 170–180 тисяч, — припустив Володимир Андрійович, — а вони облаштували його виключно силами громади.
Перерахував Володимир Борт і найближчі плани : ремонт 6 будинків культури, на який вже виділили 200 тисяч гривень. Облаштування у кількох школах району внутрішніх туалетів. Не забув і про одвічну проблему доріг: незабаром буде відремонтовано центральну вулицю Нових Санжар — Жовтневу. На це вже виділено 300 тисяч гривень. Ще 200 тисяч піде на інші вулиці селища.
Найголовнішою проблемою Володимир Борт назвав те, що досі неможливо запустити у дію центр культури і дозвілля. Відповідаючи на пряме запитання одного з членів ради, заступник голови РДА зазначив, що чекати відкриття кінотеатру у цьому році — справа марна.
— До запуску в дію — ще принаймні рік, — уточнив Володимир Андрійович, — за нинішній рік на реконструкцію дали 330 тисяч. А ще треба замінити крісла у глядацькому залі. Це приблизно 1 мільйон гривень. Необхідно зробити сцену та встановити апаратуру. Всього для повного завершення реконструкції потрібно близько 3 мільйонів. Зараз таких коштів немає, але цей об’єкт стоїть на контролі на рівні міністерства і буде обов’язково доведений у першу чергу.
Після виступу Володимира Борта слово взяв голова громадської ради  В’ячеслав Семиволос. Він не став аналізувати досягнення, натомість одразу перейшов до проблем. І таких, які кожному мешканцю села болять найбільше.
— У Новосанжарському районі після здобуття незалежності було 50 тисяч населення. А тепер 35 тисяч. Куди йде село? — запитав В’ячеслав Мусійович. — 5 шкіл зникли, а скільки зникне ще? Головна проблема села — відсутність роботи. Немає роботи — і молодь тікає у місто. У селі не лишається дітей, закриваються садки, школи, а потім і самого села не стане.
Відповідаючи на цю репліку, Володимир Борт зазначив, що райдержадміністрація перебуває у постійному пошуку інвесторів, які б могли вкласти кошти у район, створити тут якесь виробництво і, відповідно, робочі місця. Є певні перспективи по Руденківці, Старих Санжарах, Маячці, але це ще не конкретно.
Підсумував обговорення проблем села член ради Володимир Косяк:
— Не може такого бути, щоб за 3 літри молока не купити 1 літр води! У Союзі це звалося «спекуляція». І це було правильне слово! А село загубив науковий прогрес. Нинішня потужна техніка не потребує такої кількості людей, як колись. От і виходить, що там, де раніше працювало десять чоловік, зараз справляється один. Оце і все.
У другому питанні члени громадської ради обговорили перспективи розвитку зеленого туризму на Новосанжарщині. Як зазначила доповідачка, певні напрацювання вже є. Але до того часу, доки Нові Санжари стануть центром зеленого туризму, почекати доведеться іще чимало. Поки що ми можемо похвалитися двома розробленими туристичними маршрутами, інтернет-сайтом «Новосанжарщина туристична» та непідробним бажанням приймати туристів з усіх усюд. Над усім іншим, включаючи відповідну базу, ще доведеться працювати.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 липня 2011, 13:58 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації