Антону, сину фермера із Шенгурів Сергія Петренка, зараз немає часу роздавати інтерв’ю. Хлопець ледве встигає засипати в мішки ячмінь нового врожаю. Біля «ЗІЛа», з якого торгує Антон, стоїть черга людей. Кожен купляє від 50 до 300 кілограмів. «Буває, що люди й тону заказують, — засипаючи черговий мішок, встигає сказати Антон. — Тоді ми ячмінь покупцеві додому привозимо».
Щоб не гаяти час на зважування, селяни продають ячмінь на відра. На борту вантажівки висить величезний цінник: «Озимий ячмінь. 15 грн. відро». Нехитра арифметична дія засвідчує, що фермер продає зерно в межах 1800–1900 гривень за тонну. Це значно дешевше, аніж «дожнивний». Ціни на ячмінь сформувались на місцевому ринку. Ще кілька днів тому перекупники «просили» за ячмінь 25 гривень за відро. Тобто, тонна зерна коштувала близько 3 тисяч. До речі, з появою на ринку зерна нового врожаю були змушені знизити ціни і перекупники.
Люди купляють ячмінь у Петренка дуже охоче. Літня жінка, яка не побажала представлятись, коментує: «Ячмінь гарний, дуже чистий. Я лучче зараз його куплю, бо завтра не привезуть і він знову подорожчає. У прошлому году по сімсот не взяла, то потом по три тисячі купляла».
За чотири дні Антон Петренко продав на кобеляцькому ринку близько 20 тонн ячменю. Хлопець торгами задоволений. Задоволеним повинен бути і його батько. Адже на сьогодні в районі практично немає оптових покупців на зерно. Ситуація типова для останніх років, коли трейдери не поспішають фіксувати закупівельні ціни. Як правило, закупки починаються через 2–3 тижні після початку жнив. Так на Кобеляцькому комбінаті хлібопродуктів нам повідомили, що на сьогодні орієнтовна вартість ячменю у заліковій вазі має становити 1400 гривень за тонну. Але покупців, готових платити, поки що немає.
За словами тих фермерів, які вже зібрали озимий ячмінь, його середня врожайність становить 40 центнерів з гектара. Хоча є поля, на яких «сипле» і по 60 центнерів.