Вхід | Реєстрація

Обираючи вікно, головне – не натрапити на фальсифікат

Обираючи вікно, головне –  не натрапити на фальсифікат
З приходом довгоочікуваного літа, чимало з нас замислились над тим, чи не поміняти їм вікна, особливо якщо старі вже давно не відповідають ні естетичним, ні технічним вимогам. Встановлення вікон – справа недешева, а отже й ставитися до неї треба серйозно. Тим паче, що купують їх в розрахунку на довгу службу. Тож якому вікнові віддати перевагу? З цим запитанням ми звернулися до начальника відділу з оцінки відповідності промислової продукції державного підприємства «Полтавастандартметрологія» Анатолія Миколайовича Талащенка.
— Як відомо, віконні профілі виготовляють з дерева, пластику (полівінілхлориду) та алюмінію. Останні зустрічаються рідко, тому що без прошарку з теплоізолятора використовувати їх для житлових приміщень не можна, а технологія «теплих алюмінієвих вікон» доволі дорога.
 Перевірені століттями вікна з дерева по-праву вважаються екологічно чистими. Після обробки хорошими антисептиками та фарбами деревина продовжує «дихати», і при однаковій товщині профіля, дає більше теплозбереження, а якщо це ще й трьохшаровий брус, він фактично не деформується. Найчастіше матеріалом для дерев’яних вікон служить сосна, але виготовляють їх і з бука, дуба, каштана, та це вже віконна «еліта». Втім, якісне дерев’яне вікно і коштує значно дорожче від пластикового, проте, на відміну від останнього, вимагає постійного догляду, інакше із зовні почнеться гниття, а якщо деревину недостатньо просушили, вікно через деякий час неодмінно «поведе». Дерево різко реагує на зміну температури та вологості, швидко розсихається під дією сонячних променів, змінює форму, колір.
Пластикові вікна лідирують по кількості продаж в Україні. І недарма, адже вони досить довго (від 20 до 50 років) зберігають бездоганний зовнішній вигляд без особливих зусиль з боку споживача, надійно захищають від холоду та шуму, не пропускають вологу. Щоправда через повну відсутність циркуляції повітря, таке приміщення треба частіше провітрювати.
Отже, сперечатися, яке вікно краще – справа марна. Головний критерій – якість. Існують якісні вікна і підробки. Важливо відрізнити одне від іншого.
— А на що слід звернути увагу, обираючи подібний товар?
— Фахівці поправу вважають, що вікно починається із скла. 50% скла для вікон купують на Борському заводі скла (Росія), 30% — виготовляє вітчизняний Лисичанський завод склопакетів, інші 20% — це білоруське, німецьке, бельгійське та фінське скло. З нього роблять герметичні склопакети (однокамерні, двохкамерні та трьохкамерні), які наповнюють сухим повітрям. Якісний склопакет, повинен бути зі скла високого класу, з достатньою прозорістю без спотворень, щонайменше двохкамерним або з енергозберігаючим склом. Найпростіший склопакет дозволяє зменшити втрати тепла в приміщенні (в порівнянні з традиційними подвійними рамами) на 30-40%. Найміцнішим вважається триплекс – це два листа скла скріплені між собою невидимою для ока прозорою плівкою. Він з легкістю може витримати навіть сильний удар. Найкраще захищає від шуму вікно з товстими стеклами, питання звукоізоляції особливо актуальне для жителів будинків, що розташовані уздовж транспортних магістралей, там шум досягає 80 децебелів, встановлення якісного пластикового вікна відразу ж знижує його рівень до санітарної норми — 30-40 децебелів. До речі, з 1 січня 2011 року вступив в силу новий національний стандарт на склопакети клеєні, де розширено вимоги до цієї продукції.
Далі, слід звернути увагу на профіль, якщо мова йде про пластикове вікно, виготовляють його на основі ПВХ (полівінілхлориду), який отримують з нафти та солі. При виборі профіля має значення країна виробник, кількість камер, ізоляційні характеристики), чим більше у середині профілю відсіків заповнених повітрям, тим він «тепліший». В Україні використовують основні віконні профілі з трьома, чотирма та п’ятьма заповненими повітрям камерами. Товщина найтепліших сягає 127 міліметрів, втім такі призначені для території з холодним кліматом, для Полтавщини цілком достатньо й чотирикамерних. Велику роль у теплоізоляції відіграє ущільнювач, адже саме він забезпечує герметичність конструкції. Вікно повинно мати як мінімум дві герметичні прокладки, встановлені по всьому периметру. Славу найкращих профілей заслужили німецькі. Вітчизняна продукція поки що дещо поступається в якості, але й дешевша на 20%. Можна зустріти на ринку й турецькі профілі, але вони здебільшого розраховані на теплий клімат цієї країни й дуже часто не відповідають вимогам національних стандартів за товщиною стінок. Білий чи чорний «з народження» профіль можна покрити ламінатом найрізноманітніших кольорів та відтінків, в тому числі й зімітувати різні породи дерев, щоправда, це збільшить вартість віконних виробів на 15 – 30 %.
Ну і останній, але доволі важливий штрих – фурнітура (ручки, петлі, замочні механізми та інше) від фурнітури залежать способи відкриття стулок та режими провітрювання.
— Анатоліє Миколайовичу, кожен виробник, а їх нині чимало, навперебій вихваляє достоїнства своєї продукції, але на практиці навіть заплативши чималі гроші, придбати  неякісне вікно доволі легко. Чому так відбувається?
— На жаль, навіть дорогі матеріали не гарантують якість вікна, якщо порушено технологію його виготовлення та монтажу. Скажімо, якщо склопакет буде негерметичним, в середині знаходитиметься вологе повітря, то він промерзатиме, накопичуватиметься конденсат вологи, й нічого окрім проблем, таке вікно не принесе.
 Тому до якості віконної продукції висуваються обов’язкові вимоги державних стандартів. Зокрема, з першого серпня 2009 року в Україні введено державний стандарт «Конструкції будівель і споруд. Блоки віконні та двері. Загальні технічні умови». Цей стандарт призначений для виготовлення вікон з пластмаси, деревини та металевих сплавів, а також віконних блоків спеціального призначення (куленепробивні, протипожежні, противзломні). У відповідності до «Переліку продукції, яка підлягає обов’язковій сертифікації в Україні», підприємства, фірми, підприємці, які виробляють вікна та двері, зобов’язані проводити сертифікацію цієї продукції, забезпечувати її належне маркування, надавати гарантійні терміни експлуатації виробів. Головне завдання сертифікації – це незалежне підтвердження відповідності продукції діючим в Україні нормам. Перш ніж отримати сертифікат відповідності, продукція проходить сертифікаційні випробування. Це випробування на спротив теплопередачі, вітрове, статичне та ударне навантаження, звукоізоляцію, надійність віконних механізмів, відповідність геометричних розмірів, водонепроникність, міцність шипових, клеєних, зварних кутових з’єднань, вологість, якість лакувально-фарбувальних матеріалів (для дерев’яних вікон), зусилля при відкритті-закритті. Звичайно ж, продукція далеко не кожного виробника може «з честю» пройти такий суворий тест, тому чимало бракоробів намагаються уникнути сертифікації.
Тож радив би всім, якщо Ви не хочете потрапити «в просак», в першу чергу обійдіть «десятою дорогою» фірми-«невидимки», які навіть не мають офіційних офісів. На жаль, сьогодні значна кількість виробників та розповсюджувачів склопакетів, ущільнювачів та іншої теплозберігаючої продукції – не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності і не мають необхідних дозвільних документів. Аби заробити «швидкі» гроші, вони нерідко використовують у виробництві неякісні матеріали. Тому трохи зекономивши, Ви в майбутньому обов’язково зіткнетеся з такими проблемами, як низька звукоізоляція, погана вентиляція, що призводить до «спітніння» скла, деформація вікон, складність при відкриванні-закриванні. Таке пластикове вікно не довговічне і почне «підводити» вже протягом перших трьох років експлуатації. Те ж саме можна сказати і про дерев’яні витвори горе-майстрів.
— Що ж повинен знати споживач, щоб потім не розчаруватися у зробленому виборі?
— Щоб купити дійсно якісну продукцію, поцікавтеся чи є на неї відповідний сертифікат. Сертифікат відповідності – це документ, який підтверджує, що продукція якісна і відповідає вимогам стандартів. Він може видаватися, як на партію виробів, наприклад, віконні блоки для одної споруди, так і на продукцію, що випускається серійно. В останньому випадку наші фахівці продовжують контролювати підприємство, періодично здійснюючи технічний нагляд за випуском сертифікованої продукції. В сертифікаті відповідності зазначається термін його дії, назва підприємства-виробника, його адреса, назва продукції, на яку виданий сертифікат, зазначені нормативні документи, яким вона повинна відповідати, назва лабораторії де проводились сертифікаційні випорбування. Імпортна продукція, яка ввозиться в Україну, також повинна пройти обов’язкову сертифікацію на відповідність вимогам чинних в Україні нормативних документів. У разі, якщо виробник не може надати копію сертифіката відповідності на продукцію, то це найімовірніше фальсифікат бренду відомих закордонних фірм, або якість продукції не відповідає вимогам стандартів.
Виробники, які зацікавлені в якості своєї продукції і позитивному іміджі підприємства, без проблем її сертифікують. До речі, як відомо, при проведенні тендерів на постачання віконних блоків в будівельні організації, однією з обов’язкових вимог є наявність сертифіката відповідності і протокола випробувань. Та й дедалі більше споживачів почали вибагливіше ставитися до наявності документального підтвердження якості товару.
Загалом сертифікати відповідності отримали понад 20 виробників віконної продукції області. Зокрема, постійно сертифікують свої вироби ПП «Артпрофі», ТОВ «ОптстройПолтава», Миргородський завод термозберігаючих конструкцій, ТОВ «Пластиком», ТОВ «Монтажтрансгаз» та інші виробники. Разом з тим є чимало напів підпільних підприємств, які усіляко уникають цієї процедури.
Отже, якщо Ви вирішили поміняти вікна, пам’ятайте: найкраще замовляти їх безпосередньо у виробника, це і дешевше і надійніше. При цьому є можливість оглянути зразки-еталони та з'ясувати всі питання, які вас цікавлять. Якщо продукція несертифікована, її взагалі не мають права реалізовувати. Також у добросовісної фірми зазвичай є сертифікати на пластикові профілі та фурнітуру, в яких зазначена їхня фірма-виробник. На склопакет, відповідно до державних стандартів України, наноситься маркування (на дистанційну рамку або на етикетку у нижньому лівому куті скла). Якщо на склопакеті відсутнє маркування — це вірна ознака того, що він несертифікований. При встановленні віконних блоків виробник повинен надати споживачеві паспорт, в якому зазначені правила експлуатації та гарантійні зобов'язання. Гарантійний термін експлуатації віконних блоків має бути не меншим, ніж 3 роки. Монтаж віконних блоків повинні здійснювати спеціалізовані будівельні фірми. В приміщенні, де збирають склопакет, має бути не нижче 18 градусів тепла. По закінченню монтажних робіт складається акт здавання — приймання, який містить гарантійні зобов'язання виконавця робіт. Віконні блоки зовні, на нижньому профілі рами, повинні мати спеціальні прорізи для вентиляції зовнішньої камери профілю, а також для відводу води, яка може потрапити всередину профілю. Прорізи мають бути захищеними від потрапляння всередину пилу спеціальними пластмасовими «грибками». Віконні блоки слід встановлювати із застосуванням ватерпасу. Якщо віконні блоки встановлені з великим відхиленням вертикалі і горизонталі, то у нижньому куті зовнішньої камери буде накопичуватись вода, крім того вікна будуть погано зачинятися. Після монтажу вікон протягом 12-14 годин бажано не відкривати стулки, не чистити забруднень та не збирати напливів монтажної піни доти, доки вона не затвердіє.
— А що б Ви порадили, тому, кому все таки кортить бодай трішки зекономити?
— Якщо Ви все таки вирішили зекономити, слід пам’ятати, що через в кілька разів дешевше «глухе» вікно не можливо не лише провітрити кімнату, а й елементарно стерти з нього бруд. А економія на якості виготовлення, матеріалах та фурнітурі призведе до того, що через зовсім невеликий проміжок часу воно почне «пітніти», провисне й вицвіте. Тож найдоцільніше знайти оптимальну конфігурацію глухих і рухливих частинок. При цьому на лоджії з великою площею скління розумно поставити склопакети з покращеною теплоізоляцією, тоді як на кухні високий теплозахист ні до чого, краще подбати про хорошу провітрюваність. Добра звукоізоляція найпотрібніша в спальні. Москитні сітки теж дешевше встановити відразу.
Тож підходьмо до вибору вікон з розумом і тоді «очі» Вашого дому служитимуть довго й надійно.

Автор: Жанна Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 липня 2011, 16:30 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації