Вхід | Реєстрація

Вилікуватися від бюрократії

Вилікуватися від бюрократії
Всі довідки мають бути безкоштовними, – так сказав Президент. А чи підраховував хтось моральні збитки від стояння в чергах та ходіння по установах? Кременчуцькі чиновники та депутати знають, як позбутися паперової залежності.

Чому ми такі дурні?
Iноземні експерти дослідили 18 країн і спостерігали, як просуваються черги в мерії, банках, на автобусних зупинках, у фаст-фудах та продовольчих магазинах. Хочете дізнатися, хто переміг? Спокійна скандинавська країна Швеція примушує своїх громадян стояти в черзі в середньому 2 хвилини. На другому місці – британці, їм доводиться витрачати приблизно 3 хвилини. Передостанні, як не дивно, метушливі італійці – аж 14 хвилин чекання. Хто, на вашу думку, завершує перелік, якщо відомо, що досліджували одну з країн СНД? Звісно, перемогла Росія – 27 хвилин.
В Україні теж збереглися кращі традиції совдепу. Наприклад, читачка «Панорами» поскаржилася на «спрощену» процедуру прийому субсидій:
— Документів стало ще більше. Раніше мені не треба було брати довідку з управління юстиції про те, що я не отримую аліментів на дочку від колишнього чоловіка, а тепер – треба. Також почали вимагати документ на право володіння житлом, а раніше було достатньо просто довідки з ЖЕПу про склад сім’ї. I все це для того, щоб в результаті отримати 30 гривень субсидії…
«Яке неподобство!», – скажете ви. А наші закордонні земляки у подібні бюрократичні тортури навіть не вірять! Колишній кременчужанин Олексій наразі проживає в Канаді і має власний бізнес:
— Реєстрація бізнесу триває всього одну годину в режимі он-лайн. Податок прогресивний: чим більше заробив – тим більше віддав. Всі звітуються раз на рік: податкова розсилає спеціальні декларації, підприємці, як правило, наймають для оформлення цього звіту бухгалтера.

Все чисто і прозоро
Депутат Кременчуцької міськради Юрій Гриценко вважає, що Україну можна вилікувати від бюрократизму:
— Ми могли б запозичити досвід інших країн, наприклад, сусідньої Польщі. Кілька років тому там запроваджували проект «Прозора Польща» у різних містах, щоб зробити систему управління ефективною. Суть реформи проста, її можливо втілити в українських реаліях. Це 6 принципів: прозорість влади, нетерпимість до корупції, заохочення громадян до діяльності, передбачуваність дій влади, професійність та звітність.
Які конкретні зміни відбудуться, якщо реформувати систему? Наприклад, у нас кременчужанин йде за однією довідкою – у Пенсійний фонд, за іншим документом – в юстицію, а іноді для оформлення дозволу треба обійти десяток установ та зібрати підписи. Чи можна об’єднати все під одним дахом? Відповідь на це запитання знає начальник управління торгівлі та підприємства міськвиконкому Людмила Жорняк:
— У Вінниці створили перший в Україні центр муніципальних послуг – прозорий офіс. Це приклад того, куди нам треба йти: щоб в одній установі можна було і спадщину оформити, і субсидію, і бізнес відкрити.
«Панорама» вирішила особисто переконатись і завітала на сайт Вінницької міськради. Відверто кажучи, він не просто вразив, а шокував! Тут можна отримати безліч консультацій, дізнатися перелік документів для оформлення дозволу. А про рівень прозорості годі й казати! Наприклад, можна переглянути списки квартирної черги, а кожен охочий отримати інформацію про діяльність влади може надіслати заявку листом, електронною поштою, факсом чи навіть усно – це теж передбачено.
Отже, рецепт від бюрократичної хвороби ми вже маємо, треба лише використати його.

Наздоженемо Європу
Депутати міськради з фракції партії «Рідне місто» пропонують перенести на кременчуцьку землю польський проект «Прозора Польща».
— Насамперед пропонуємо створити Єдиний довідковий центр, щоб кременчужани дійсно могли отримати різноманітні консультації: земельні питання, комунальні, виплати державної допомоги чи пенсій тощо. По-друге, треба якомога активніше запроваджувати принципи прозорості та підзвітності у роботі державних установ, тоді у громадян не буде підозр у зловживаннях, а у чиновників не буде шансів використовувати службове становище, ?– розповідає голова депутатської фракції партії «Рідне місто» Юрій Гриценко. – На жаль, сьогодні українці вкрай зневірені в ефективності будь-яких реформ, але я сподіваюся, що представники мерії підтримають ініціативу депутатів. У будь-якому разі, без спроб змінити ситуацію не варто очікувати покращення, тому будемо діяти.
І нехай Кременчук не стане містом мрій, але комфортним для життя повинен бути, – вважають депутати партії «Рідне місто». Найближчим часом планують провести незалежне анкетування серед городян, головна мета якого – визначити ефективність органів влади та державних установ.
— Це важливо, щоб вивчити реальну думку тих, хто стикався з роботою чиновників різних категорій. Городяни швидше висловлять свою думку незалежним експертам, – пояснює Юрій Гриценко.

У мерії швидко знайдуть крайніх
Закордонні фахівці підтвердили, що в кременчуцькій мерії працюють відповідно до міжнародних стандартів.
Нещодавно у кременчуцькій мерії пройшов аудит системи управління якістю ISO 9001. Перевірку провели представники німецької компанії «TUV NORD» в Україні. За допомогу міжнародних експертів з міської казни заплатили 36 тис. грн. Зрозуміло, сертифікат якості – символ престижу, але городянам цікаво знати, яка практична користь від співпраці з міжнародними експертами?
Керуючий справами міськвиконкому Руслан Шаповалов говорить, що система сертифікації вчить чиновників працювати сучасно й ефективно, насамперед – для громадян.
Наприклад, ви звертаєтеся в мерію, щоб отримати копії документів. Закон передбачає для цієї процедури певний термін, а здоровий глузд підказує, що усе можна зробити лише за кілька хвилин. На кожну послугу для громадян в мерії розроблена спеціальна технологічна картка, де вказано кожен крок вашого документа від одного чиновника до іншого.
Головний спеціаліст системи управління якістю кременчуцької мерії Ірина Голодняк розповідає, що наразі в мерії надають 90 послуг населенню, і на кожну є інформаційна та технологічна картки, тобто алгоритм роботи чиновника.
— Ми плануємо у найближчі 2 місяці розмістити всю цю інформацію на сайті міськради. Це зручно, бо кожен, хто збирається звернутися за дозволом в мерію, заздалегідь зможе дізнатися перелік необхідних документів та взяти з собою все необхідне, ?зазначає Людмила Жорняк.

Постав оцінку чиновнику
Кожен кременчужанин може оцінити роботу працівників кременчуцької мерії. Треба лише заповнити анкету.
В анкеті ви можете виставити оцінку: «незадовільно», «задовільно» або «добре», та відверто сказати, чи змінилося на краще обслуговування громадян. Крім цього, відвідувач повинен також оцінити, наскільки чиновник ввічливий, тактовний та готовий прийти на допомогу. А якщо посадовець упереджений або бланки в його кабінеті вам незрозумілі – сміливо скаржтеся! Тим паче, це можна зробити анонімно, адже бланк анкети не передбачає запису ваших персональних даних.

Автор: Лариса Гориславець, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 липня 2011, 08:50 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації