Вхід | Реєстрація

Водонапірна вежа. Працює чи не працює?

Кілька років тому була прийнята Програма соціально-економічного розвитку міста Гадяч. У цьому документі йшлося, зокрема, й про покращення водопостачання. Щоб мешканці п’ятиповерхівок вільно могли користуватися водою, необхідно було збудувати водонапірні вежі в мікрорайонах Заяр та Черемушки.
Вежу на Заярі збудували за два роки. Заяряни відчули покращення відразу. Вони тепер мають постійно воду, ну хіба що за виключенням сезону поливів.
Водонапірну вежу на Черемушках чекали, без перебільшення можна сказати, з великим нетерпінням. У цьому мікрорайоні переважають п’ятиповерхівки, а вода доходить лише до 2–3 поверхів, не говорячи вже про сезон поливів. У кінці 2009 року на території центрального ринку завершилося будівництво другої водонапірної вежі. Вона, маючи об’єм 200 кубів, задовольнила б жителів Черемушок повністю. Та проблеми з водопостачанням у цьому мікрорайоні залишилися.
Григорій Сафонов, депутат міської ради, мешканець Черемушок:
— У приватному секторі легше перечекати «безводдя». Там можна назбирати дощової води або понабирати у великі ємності. У квартирі на рахунок цього складніше. На будівництво вежі було виділено до 900 тис. грн. Додатково виділялися кошти на водонапірний насос, на електрокабелі і т. ін. Але на сьогоднішній день практично башта не працює. Вона працює в режимі наповнення із центральної водомережі, коли працюють насоси другого підйому, потужністю 50–60 кВт. Вони видають тиск 8 атмосфер, і ця вежа заповнюється, а потім, коли в обід зупиняється подача води, з неї подають воду по всьому місту, крім Заяру. Так само і ввечері. У першу чергу вода потрапляє на приватний сектор, на 1–3 поверхи п’ятиповерхівок, а 4–5 поверхи знову залишаються без води. А вони такі ж самі мешканці міста і мають право на нормальне водопостачання. І не у всіх же є лічильники на воду, а норма водоспоживання та водовідведення – по 9 кубів на місяць. За водовідведення платимо 3,82 грн., а за водопостачання – 3,71 грн., тобто 7,5 грн. за куб, а норма є норма. Може, ти використав за місяць два куба, а заплатити повинен за норму – 9 кубів. Це не така мала сума. А води немає. Вона є лише вранці або ввечері після 21 години. Тепер запитуємо: на що виділялися кошти і приймалася Програма? Вежа збудована, а ефективності нема. Терпіння закінчилося, коли у травні цього року біля пошти сталася надзвичайна ситуація з колектором. Коли міняли труби, водопостачання було припинено. Заяряни користувалися водою зі своєї вежі. Центральний водогін був зупинений. Майже дві доби водопостачання не було. Чому ж не працювала вежа на центральному ринку? Чим мешканці Черемушок гірші за заярян? Запитань багато. Можна було запустити вежу і дати воду на Черемушки, коли відключили центр. У цьому мікрорайоні є свій колектор, який підключений до очисних споруд. Цього не було зроблено, бо водонапірна вежа на центральному ринку подає воду на все місто. Якби там були задвижки, якби там були поставлені зворотні клапани, то можна було б качати воду і забезпечити Черемушки плюс Молодіжний та район цегельного заводу. Та цього немає, бо тоді вежу технічно цим не забезпечили.
Михайло Харлан, заступник міського голови: - На Черемушках проблем з водою ніколи не було. Якщо води не має в одній квартирі, потрібно звернутися до ВУЖКГ. Номер телефону 2-07-00 потрібно запам’ятати, як номер будь-якої іншої служби швидкого реагування. Якщо якась проблема, чергова бригада виїжджає і ремонтує. Стосовно водонапірної вежі на центральному ринку. Вона була введена в експлуатацію в кінці 2009 року і на даний час працює у повному режимі. Вона виконує відповідні функції. Одна вежа проблему з водопостачанням у місті не вирішить. Якби їх було кілька, тоді б був більший запас води, і її вистачало б і на «критичні» місця Гадяча. Вежа на центральному ринку має місткість 200 кубів. Вона стоїть на горі. Частина ж міста розташована внизу, частина вгорі. Вода, звісно ж, бігтиме туди, де нижче. До водяної системи, якій вже не один десяток років, у різні часи підключалися споживачі з трубами різного діаметру.
Заяр – це як окрема держава стосовно водопостачання. Водонапірна вежа, що збудована на території Гадяцького дитячого будинку, забезпечує водою повністю. Для такого мікрорайону вона ефективна. Якщо б і другу вежу переключити лише на Черемушки, то у цьому мікрорайоні вода б була цілодобово. Для того, щоб переключити вежу лише на цей мікрорайон, потрібні кошти, близько 50 тис. грн. А сьогодні це проблема.
Згідно технічного проекту вежа на Черемушках увійшла до центральної системи водомережі.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 липня 2011, 15:59 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації