Вхід | Реєстрація

Подарунки чиновникам: хор місцевих бабусь, коньяк, картини і холодильники

У Кременчуцькому міськвиконкомі всі читають новий Закон України "Про засади запобігання та протидії корупції". Перші висновки від переобтяжених владою керівників - Закон, який вступає в дію з 1 січня, обійти можна, але проблеми все одно будуть. Закон - для всіх один? Про боротьбу з корупцією у міськвиконкомі говорять уже четвертий тиждень. Серед іншого, оприлюднили результати соціологічних досліджень, в яких більшість кременчужан відверто пов'язують міськвиконком і корупцію, а заступник міського голови Олександр Биков щоразу виступає з цією темою на апаратних нарадах.
Своє слово сказав і міський голова Кременчука Микола Глухов, який закликав підлеглих читати новий закон, аби потім не скаржитися.
Ситуація серйозна і одними розмовами справи не обійдуться. Керівник юридичного управління міськвиконкому Інга Капралова вже зібрала всіх начальників управлінь місцевої влади й прочитала загальну лекцію. На пам'ять кожному залишили роздрукований варіант нового закону, про який керівники відділів та управлінь мають розповісти своїм підлеглим. З новим законом міським управлінцям буде важко жити. Якщо впіймають на гарячому, то ніхто не прийде на допомогу. І тоді отримані кошти за міську землю, кіоски... доведеться викладати на адвоката, аби довести у суді, що хабара не було.

Що нового?
Закон прийнято на вимогу Європейської спільноти, яка стурбована тим, що відбувається в Україні. Обмеження прав людей, які наділені владою, у методах незаконного збагачення, загальноприйнята світова практика.
Отже, за новим законом, для всіх представників влади - включно з депутатами міської та районних рад є обмеження щодо роботи близьких осіб. Тобто рідні люди або родичі не можуть підпорядковуватися один одному.
Крім того, представникам влади забороняється брати подарунки. Виняток - дні народження. Але й у цьому випадку подарунок не може бути дорожчим 300 гривень, до того ж його слід внести у відомості та передати за місцем роботи.
Купівлі того ж авто кожен з представників влади має надати не лише декларацію про доходи. А й були декларацію про видатки, випадки, які були в Кременчуці, - коли депутат міської ради і державний службовець купує собі речі, які в тисячі разів перевищують його зарплату. Відповідні пояснення, що бідний депутат міської ради все життя економив, не їв, не спав... - не прийматимуться.
Якщо факт корупції знайдуть, то міліція тепер нічого не доводитиме в судах. Усе залежатиме від доказів, які надасть у суді сам чиновник, адже він має себе захищати самотужки. Якщо ж протокол про корупцію суд підтвердить, то - звільнення з роботи в триденний термін.

Подаруй чиновнику артистів
"Найдорожчий подарунок, який я вручав з нагоди дня народження одному із заступників міського голови, - пляшка гарного коньяку та дещо з чоловічих речей. А так, щоб холодильник, автомобіль чи суперсучасну мікрохвильову піч, - дарувати не доводилося", - розповідає журналісту один з підприємців міста.
Втім це лише один приклад. Про інший - святкування дня народження колеги заступника мера - начальника управління виконкому, без візи якого не обходиться жоден документ, відомо більш широко. У понеділок, о третій годині дня у міськвиконкомі всю роботу було паралізовано. Чиновники готували проекти рішень міської ради і несли до управління папери на підпис. Але як їх можна підписати, коли відповідальні особи в цей час п'ють, закусюють і приймають вітання з нагоди ювілею?
Апофеоз цього святкування, за яким спостерігала черга бажаючих отримати необхідну резолюцію, - запрошені учасники народної самодіяльності. Хор бабусь, який для начальника управління міськвиконкому замовив керівник одного з комунальних підприємств міста, заспівав так, що його "з днем народження..." почули всі від першого до п'ятого поверху адміністративної будівлі. Черга пересічних чиновників, які несли документи на підпис, побаченому не дивувалася. Бо це загальна традиція - розпивати в робочий час спиртні напої, співати і отримувати при цьому немалу зарплату та пільги держслужбовця. Цікаво, що в цій традиції є й виключення. Зокрема , міський голова Микола Глухов намагається в дін свого народження взагалі втекти з міста. "Є різні фахівці у міськвиконкомі. Одні - бідні як церковні миші, бо не розподіляють землю, кошти та інші блага. Тож їм нічого такого і не дарують. Не перепадає. Та завітайте для початку в кабінети на четвертий поверх і побачите різницю", - говорить журналісту фахівець одного з "бідних" відділів виконавчого комітету.

Про що жалкуємо?
"Галузі культури міста буде складно. Закон не забороняє меценатство, але частину робіт з реконструкції закладів культури за кошти підприємців виконати вже не можливо. Закон не дозволяє брати на цю справу кошти. А якщо щось потрібно купити чиновникам для власного вжитку або дорогу річ, то потрібно готувати декларації про видатки і про доходи. А яка ця декларація про видатки - ніхто не знає", - коментує складнощі нового закону начальник управління культури Володимир Кондрашов.
"Новий закон про запобігання проявам корупції найменше стосується освіти", - говорить про перспективи боротьби з корупцією в одній з найбільш корумпованих галузей міста керівник управління освіти Геннадій Москалик. - Благодійні внески в школах - не корупція, бо це стосується лише навчальних закладів, а не органів влади. Директорам шкіл (аби не ставили собі додаткові робочі години - авт.) спочатку не дозволяли викладати предмети. Тепер є роз'яснення з Міністерства юстиції, що викладати директорам все ж можна. Тоді як державним службовцям - лише в позаробочий час".
Геннадію Москалику, напевне, не доведеться щось змінювати в особистому житті і переводити на іншу роботу свою дружину, яка є директором ЗОШ №25. За новим законом, не можна, аби родичі працювали в підпорядкуванні один одного. Але... "Моя дружина безпосередньо мені не підпорядковується. Директор школи підпорядковується безпосередньо начальнику відділу навчальної роботи міськво. "Закон взагалі стосується більше недержавного сектора - приватних підприємств. Звісно, на роботі не можна приймати дорогих подарунків. Але якщо мої друзі приходять до мене додому, я їх гостинно зустрічаю. Та якщо хтось щось приносить на роботу, то таких людей я виганяю з кабінету", - стверджує керівник міськво.

Не адмінбудинок, а художня галерея
Найбільш поширений подарунок для чиновника - картина та вази. Холодильники, авто та комп'ютери практично не дарують, - переконує журналіста керуючий справами міського виконавчого комітету Микола Бугаєнко. - Якщо комп'ютери дарують, то ми ставимо їх на баланс. Всі подаровані картини розташовані в кімнаті поруч з приймальнею міського голови". За словами керуючого справами, з таких подарунків уже зробили справжній музей, а картини переважно привозять делегації з інших міст. Справді, закон уже є, а положень поки що нема. "Поки що йдеться про подарунки. Від друзів - це одне, а подарунки, пов'язані з діяльністю, - це інше. Слід почекати роз'яснень, бо все в цьому законі написано на межі. Ще буде круглий стіл з правоохоронними органами", - говорить керуючий справами.

Про що запитують?
"Питання до нового закону є і їх багато, - говорить газеті заступник міського голови Олександр Биков. - Як на мене, то найбільш важливим є те, як узгоджується закон з Конституцією України. Справа в тому, що є презумпція невинності. А тут доведеться ходити по судах самому і доводити, що невинний", - на думку заступника міського голови, сьогодні у всіх працівників міськвиконкому є шанс потрапити під цю статтю закону. По-перше, чиновникам дарують картини, а вони коштують більше трьохсот гривень. Букет квітів може теж коштувати значно більше. "Якщо подарують букет троянд, як його оцінити і що з ним потім робити? Як цей букет поставити на баланс міськвиконкому? Та дія нового закону стосується всіх - і шкіл та лікарень зокрема. Всі, хто отримують гроші з бюджету, потрапляють під дію цього закону і не важливо - на державній службі людина чи ні", - зазначив Олександр Биков.
P.S. Юридичний відділ міськвиконкому продовжить антикорупційне читання нового закону і цього разу слухачами, за настанови міського голови Миколи Глухова, мають стати його заступники. Останнього разу віце-мери, за винятком заступника міського голови з фінансів Тетяни Неїленко, таке заняття пропустили.

Коментар
Олександр Сербін, помічник міського голови.
- Найбільш незрозуміле в новому законі - це проведення спеціальних розслідувань. Пропонується, що особи, які йдуть на роботу в органи місцевого самоврядування, пройдуть спеціальну перевірку. Остання ж стосується судимості, майнових прав, стану здоров'я. Особа, яка приходить на роботу в органи самоврядування, має дати згоду на таку перевірку. Але ж стан здоров'я людини - це лікарська таємниця, а його досліджуватиме вся комісія". А постав оце - хай читають і радуються...

Автор: www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2009, 16:13 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації