Вхід | Реєстрація

Підприємцям подовжили коефіцієнт 0,65 у платі за землю до кінця року

Цього разу обговорення питання, чи варто подовжити дію «знижки» на вартість комунальної землі Кременчука, проходила значно спокійніше, ніж у березні.
Пропозицій було три: найбільш радикальну – знизити плану за землю вдвічі від грошової оцінки землі для усіх – вніс комуніст Володимир Шапран. Однак, його ініціативу спробував заключати нині дуже полум’яний бютівець Валентин Стасюк. Той вважає: підприємці мають платити за землю, бо треба наповнювати бюджет. А надто великі знижки – це спиця у колесо нової команди.
Компромісний варіант запропонував Юрій Шаповалов, голова профільної комісії міськради з питань регуляторної політики та підтримки підприємництва. Він, посилаючись на потребу почути голоси тих, чия приватна справа опинилася під загрозою через надто високу ціну на землю, запропонував трохи меншу знижку – коефіцієнт 0,6.
Однак, рада проголосувала за пропозицію, озвучену лідером регіоналів Миколою Чернишом – залишити до кінця року, як є – 0,65.
Тобто плата за землю для підприємців міста цього року не зміниться. Категоричним противником введення будь-яких коефіцієнтів став на сесії, як і попереднього разу, перший заступник міського голови Андрій Погрібний. Він наголосив: у бюджеті дуже багато дір. Одна з них: потрібно шукати 20 мільйонів гривень, щоб опалювати з осені лікарні та школи.
Як не дивно, Андрій Погрібний зовсім нічого подібного не говорив, коли рада на цьому ж засіданні, трішки раніше розглядала дуже суттєві знижки для не надто бідних компаній – ТОВ «МІС», якому дозволили за три АЗС платити половину вартості (встановивши 5% від грошової оцінки замість існуючих 10 та 12), а також двоповерховому «павільйончику» на центральному ринку,що належить ТОВ «Кременчуцька торгова гільдія». Враховуючи величину земельних ділянок цих компаній, можна припустити, що кожна з них недоплатить в бюджет десятки тисяч гривень, які були б такими доречними, скажімо, на встановлення нових вікон для шкіл.
Можливо, тут свою принциповість пан Погрібний не проявляв тому, що в «МІС» він сам тривалий час працював, а центральним ринком керує давній друг і бізнес-партнер мера Євген Холод?
Сесія також підтримала ініціативу земельного управління замовляти нову грошову оцінку землі, аби виправити усі недоліки та неточності, які закладені в нинішній. Однак, за найбільш оптимістичними прогнозами, розробка та узгодження нової оцінки триватиме до 2013 року.
Нагадаємо: Здорожчання комунальної землі в Кременчуці відбулося з 1 січня 2011 року через введення в дію нової грошової оцінки землі (нині базова вартість 1 квадратного метр становить 154 гривні). Ціна для кожного підприємства піднялася по-різному через різні локальні та зональні коефіцієнти. Через помилки під час розробки грошової оцінки землі та врахування неіснуючих вигод, комунальна земля в деяких районах піднялася в ціні невиправдано високо. Так в районі Першого Занасипу громадські активісти підприємців зафіксували випадок, коли земля здорожчала для фірми, що має оптові склади в 28 (!) разів.
У середньому ж вартість землі в різних районах піднялася від 5 до 10 разів.
Однак, через те, що багато підприємців або взагалі відмовилися від землі, або не хотіли платити за новими тарифами, або отримали індивідуальні знижки (через пролобійовані зміни в регуляторний акт від 2008 року, який визначав «правила гри» для орендної плати за землю, надходження до бюджету зросли усього в 2,5 разів.

Автор: Юлія Билина, www.rkr.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 липня 2011, 16:36 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації