Вхід | Реєстрація

«Українська Швейцарія» з Лубен відзначила своє 20-річчя

До таланту – ще й краса, порядність, інтелект, вірність національній ідеї - так можна сказати про кожного з учасників вокально-інструментального ансамблю районного Будинку культури Лубен «Українська Швейцарія». Коли вони з’являються на сцені – зал вибухає оваціями. На творчий вечір з нагоди 20-річчя колективу квитки були розкуплені заздалегідь, тож багато хто з бажаючих не зміг на нього потрапити. А ті, кому довелося сидіти в залі, не стримували захоплених емоцій після кожної виконаної ними пісні.
У далекому 1989 році ще в іншій, не нинішній Україні, коли районний Будинок культури розташовувався в Засуллі, народився ансамбль, художнім керівником якого став Юрій Цицер. З тих, перших його учасників нині в колективі працює лише Володимир Любич. Крім нього, тоді гуртувалися біля Юрія Цицеря Сергій Зайко, Микола Гудименко, солістка Тетяна Охріменко. За роки існування ансамбль зійшов на верхню сходинку професійності, зберігши закладені ще першим його складом творчі підвалини.
І ось вони – нинішні учасники ансамблю Анатолій Куценко, Сергій Дуда, Володимир Любич, Юрій Задорожний, Віталій Циганник – перед очима залу в елегантних сценічних костюмах, усміхнені, романтичні, готові поділитися своїм бентежним настроєм з усіма своїми прихильниками. Прологом ювілейного вечора стала українська народна пісня «Ти стежкою підеш, а я через роси…», яку вони виконували без музичного супроводу. Чимось неповторно чарівним, своїм, рідним повіяло від неї. І цю хвилю патріотизму, що заполонила серця людей, дуже точно передали ведучі Антон Гончар та Юлія Завгородня словами «Українська пісня живе і житиме завдяки талановитим співакам і музикантам, якими є учасники «Української Швейцарії».
Ювілярів тепло привітав голова райдержадміністрації Василь Кулик, наголосивши, що гурт «Українська Швейцарія» є палким пропагандистом української пісні, котру безмежно люблять і шанують лубенці.
- Я щиро радий, - сказав він далі, - що в нас є колектив, пісенне мистецтво якого підкорює серця. Завдяки своїм творчим надбанням, високій професійності він став візитною карткою Лубенщини.
Сказавши добрі слова на адресу учасників ансамблю, Василь Олександрович побажав їм успіхів у творчості й концертній діяльності, а також добробуту, міцного здоров’я, щастя він також повідомив, що райдержадміністрація та районна рада підготували ювілярам подарунок – нову апаратуру.
Заступник голови районної ради Юрій Кривець у виступі зазначив, що ювілейна програма засвідчує молодість колективу, бо в ній багато пісень про кохання. Він висловив вітання від імені голови районної ради Володимира Шостака і всіх депутатів.
З вітальним словом від усіх працівників культурної ниви району виступила начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Пазенко. З осінніх квітників для ювілярів від РДА, районної ради, відділу культури та туризму були зібрані великі корзини біло-рожевих хризантем, а колектив магазину «Крокус» подарував їм корзину білих троянд.
Оригінальним на адресу ювілярів було пісенне вітання працівників районного Будинку культури з побажанням впевнено йти вперед по творчому шляху. А директор Наталія Шипітько повернула усіх у роки, коли колектив тільки-но почав працювати під керівництвом Юрія Цицера, котрий, на превеликий жаль, півтора роки тому загинув в автокатастрофі. В залі сиділа мама Юрія, Галина Василівна і їй співаки з пошаною вручили букет квітів.
Своє пісенне вітання подарував народний самодіяльний ансамбль «Гілея» з Михнівців.
Основу концертної програми ювілярів склали пісні, які вони створили самі, або написали на слова місцевих лубенських поетів. Серед них – «Несіть, коні, на Вкраїну», «Стежина», «Ти у мене є», «Ріднокрай», «Ой, ладо» (слова Ніни Шаварської, Олега Приймака, Івана Толкачова, Олександра Печори, Владислави Платонової, музика Анатолія Куценка, Юрія Задорожного). Нещодавно колектив брав участь у творчому вечорі полтавського композитора Анатолія Жданова і там виконував його пісню на слова лубенки Наталії Баклай «Мені з тобою». Заспівав він її й цього разу для лубенців. А як хвилююче звучали пісні «Україна» та «Чумаки» слова і музику яких написав соліст ансамблю, улюбленець земляків і не тільки Анатолій Куценко. Невимовні почуття гордості за героїчну історію рідної країни викликає пісня «Гетьман», автор слів і музики якої – Валерій Сердюк.
Наполеглива праця, творчі пошуки всіх членів колективу привели до закономірних наслідків – ансамблю «Українська Швейцарія» в 1996 році було присвоєне звання народного самодіяльного і в багатьох конкурсах, фестивалях він здобув перемону. Під час концерту на екрані раз по раз з’являлися кадри відеофільмів, що відкривають сторінки двадцятирічного життєпису ансамблю.
Спільне побажання кавказького довголіття висловили ювілярам переможці конкурсу «Сузір’я ліри». З Полтави прибув шоумен Анатолій Величко та порадував усіх дотепним гумором. Своє захоплення мистецтвом «Української Швейцарії» висловили– Олександр Даценко, Надія Рева, Володимир Дорош, Вікторія Мартиневська, Василь Куксань та інші. Їм, а також Олександру Грицаєнку, Олександру Лантуху, Сергію Оніщенку, колективу районного Будинку культури, відділу культури і туризму, і, звичайно ж райдержадміністрації та районній раді уже після концерту в розмові зі мною висловив вдячність за матеріальну підтримку Анатолій Куценко. Також подякував творчій студії «Звук» на чолі з Михайлом Сенем, яка була ініціатором проведення цього вечора і надала значну допомогу в оформленні залу. До ювілейної дати колективу вдалося випустити аудіоальбом «Ріднокрай», який можна придбати в районному Будинку культури.

Автор: Євгенія ЛОГВИНЕНКО, www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2009, 16:15 | Лубни | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації