Вхід | Реєстрація

На Новосанжарщині почалися жнива

На Новосанжарщині почалися жнива
4-го липня у селі Козуби пройшов районний семінар із підготовки до жнив. А доки семінар тривав, у «Чистій криниці» вже другий день молотили зерно.
Цього разу семінар вирішили провести не на території якогось із великих агрооб’єднань, а в невеликому  господарстві. Перевагу віддали фермерському господарству «Козубівське», яке орендує близько 1 тисячі гектар землі на території Попівської та Великокобелячківської сільських рад. Його керівник Михайло Васюта за два тижні разом зі своїми працівниками приготувався до прийому гостей з усього району. І коли біля подвір’я господарства припаркувалася ціла кавалькада автомобілів, на гостей очікувала вишикувана у рівні ряди сільськогосподарська  техніка, «вилизане» подвір’я та усміхнений господар.
Розпочав семінар перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко. Він нагадав, що усі присутні зібралися тут, аби поділитися інформацією про підготовку та проведення жнив.
— Тих, хто усе пам’ятає і знає, я прошу — не ображайтеся! — попрохав Володимир Федорович. — Давайте поділимося із тими, кому ці знання потрібні.
Далі Володимир Тараненко віддав належне приймаючій стороні. Зокрема, похвалив раціональне використання території підприємства: на порівняно невеликому дворі компактно розташувалося чимало техніки: вантажівки, трактори, комбайни. Похвалив Володимир Федорович і поля «Козубівського» — обкошені, належно доглянуті, такі, які дають надію на непоганий урожай. Поставивши у приклад техніку Михайла Васюти, перший заступник голови РДА звернувся до присутніх аграріїв:
— Ось бачите, усе — як треба: на комбайнові — вогнегасник. Це ж не так дорого, якщо врахувати, що вогнегасник коштує 300 гривень, а комбайн — 1,5 мільйони!
Далі, нарешті, розпочався семінар. І до присутніх землеробів та сільських голів зверталися представники санстанції, станції захисту рослин, пожежники, спеціалісти з охорони праці, техніки безпеки та ще багато виступаючих. Усі вони давали практичні рекомендації: що потрібно і чого не потрібно робити під час проведення жнив. Слід зазначити, що більшість керівників агроформувань слухали не дуже уважно. Напевно, тому, що для кожного з них майбутні жнива — не перші-другі, та навіть не другі-треті у житті. Більшості доводилося сіяти і збирати хліб чи не десятки разів, тому усі ці рекомендації вони вже не один десяток разів чули. Але треба — значить треба. І виступаючих уважно-неуважно, але слухали.
Наприкінці усіх виступів начальник управління агропромислового розвитку Василь Михайлик повідомив, що перегон техніки, ширшої за 3,75 м, можна буде здійснювати лише з дозволу відповідного підрозділу ДАІ та у супроводі міліцейської машини.
Далі слово дали господарям семінару. Спочатку великокобелячківському сільському голові Івану Царенку, а потім керівнику господарства Михайлу Васюті.
— Для нас приймати такий семінар — велика честь, — підкреслив Михайло Васильович. — Якщо для Харченка (керівника великого агроформування «Елеватор «Чиста криниця») проведення таких заходів не новинка, то для нас це показник, що й ми чогось варті. Варто зауважити, що у нас віднедавна працює молодий освічений агроном, ми використовуємо свої технології, так що і нам є чим похвалитися.
— Агронома переманимо! — сміється Микола Харченко. Михайло Васюта сміється у відповідь. Коли жарти закінчуються, то саме Микола Олексійович бере слово.
— Ми вже два дні, як розпочали жнива, — повідомляє Харченко, — і вже зібрали близько 2 тисяч тон озимої пшениці та ячменю. Вологість зараз — 16–18 відсотків.
Також Микола Харченко повідомив присутнім на зустрічі фермерам, що «Чиста криниця» має можливість сушити на своїх сушарках чуже (тобто фермерське) зерно. Пообіцяв, що плата за це буде доступною — лише собівартість робіт із посушки.
Звичайно ж, найбільше непокоять аграріїв сильні дощі, які поливають Новосанжарщину із самого початку липня. За словами Василя Михайлика, із початку місяця випало вже 70 мм опадів. І це при місячній нормі у 68 мм! А дощі, за прогнозом, триватимуть далі. І це може суттєво завадити аграріям вчасно та без втрат зібрати урожай.
Далі перед присутніми виступили представники районної влади — селищний голова Андрій Река, голова районної ради Володимир Левицький та голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. Останній не лише похвалив приймаючу сторону, але і розповів про ще одну гарну справу Михайла Васюти.
— Три тижні тому у Поповому була сходка. І батьки більшості попівських учнів погодилися, щоб їх діти навчалися у Великому Кобелячку. Михайло Васюта тоді пообіцяв взяти на себе підвезення дітей із Попового до школи. Так от, обіцянку він уже виконує:  придбав «ГАЗель», яка у новому навчальному році буде підвозити учнів.
Щодо майбутніх жнив, то з їх приводу Сергій Шовкопляс випромінював оптимізм.
— Губернатор сказав, що у Полтавської області є всі шанси посісти призове місце по зібраному урожаю, — повідомив Сергій Миколайович. — І ми повинні зробити усе, щоб цим шансом скористатися!

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 липня 2011, 14:43 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації