Вхід | Реєстрація

День — як місяць

День — як місяць
За дві липневі доби на Кобеляччині випала півторамісячна норма опадів. Рясні дощі великої біди не наробили, але виявили слабкі місця в комунальному господарстві.
Згідно з інформацією, отриманою в районній метеослужбі, найбільш рясні дощі випали 4 липня. Синоптики зафіксували 32 міліметри опадів. 1 липня їх було трішки менше — 30 міліметрів. Це при тому, що нормою для липня в нашій місцевості вважається 55 міліметрів. Але не на добу, а за весь місяць. Втішає лише той факт, що, скажімо, в Полтаві дощ ішов із удвічі вищою інтенсивністю. Тобто, Кобеляччину погода ще й помилувала. Хоча шкоду посівам ранніх зернових таки нанесла. На великих площах пшениця і ячмінь вилягли. Немає підстав розраховувати і на якість зібраного зерна. Через все ті ж дощі клейковина «стекла» із пшениці. Швидше за все, вона буде виключно фуражною. Та не лише аграріям дошкуляють затяжні дощі.

Пиляйте гілки, аби не залишитись без електроенергії
Сергій Зінченко, начальник Кобеляцької філії «Полтаваобленерго», повідомив, що у дні, коли опади були особливо інтенсивними, на Кобеляччині сталося кілька аварійних відключень електроенергії. Без світла залишились жителі Орлика, Радянського, Комендантівки, Канав, Дрижиної Греблі, Чорбівки, Сухинівки, Червоних Квітів, деяких інших населених пунктів. За словами Сергія Зінченка, аварії у 90 відсотках випадків стаються через неналежний догляд за зеленими насадженнями. Простіше кажучи, через дощі мокріють і прогинаються від вологи гілки та листя на деревах. Вони й рвуть електродроти. «Усе це відбувається через незнання або невиконання своїх обов’язків як простими громадянами, так і посадовими особами, — резюмував Зінченко. — Вони вважають, що обрізка дерев і кущів є прерогативою енергетиків. Ні, шановні, насадили вишень, горіхів, каштанів та всього іншого — от і слідкуйте за ними». При цьому головний енергетик району послався на Закон України «Про благоустрій населених пунктів», «Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах» та «Правила охорони електричних мереж», котрі покладають обов’язки по догляду за деревами і кущами на їх власників та балансоутримувачів.

Дощі показали, де «тонко»
Міський голова Олександр Ісип повідомив, що тривалі і рясні дощі в цілому не надто зашкодили міському господарству, хоча й дошкуляли як громадянам, так і деяким закладам. Так у дитсадку «Золотий півник» вийшла з ладу електропроводка, у пік опадів міська каналізація вивергала із себе дощову воду разом із нечистотами, значну частину сміття із ганжівського звалища винесло прямо на автодорогу. Несолодко довелось і деяким містянам. Так були підтоплені кілька садиб по вулиці Комарова, що в мікрорайоні Валявський садок, стався зсув ґрунту в районі вулиці Комсомольської. Кількасот тонн глини і землі посунули на людські оселі, повалили паркани, забруднили двори.
«Взагалі, ці дощі показали, де в міському господарстві є проблеми, де так тонко, що може порватися і принести значні збитки», — зазначив Олександр Ісип. І додав: «У деяких випадках, як на вулиці Комсомольській, природа показала, що не можна незаконно і необдумано в неї втручатись. Там декілька підприємців кілька років поспіль переміщували грунт. І все закінчилось зсувами. Що ж, все це було уроком та попередженням як для влади, так і для людей».
Ледве не найбільше постраждав від дощів працівник «Укртелекому» Дмитро Наумкін. Під час зсуву найбільше ґрунту потрапило саме на подвір’я, де він проживає. «Я зранку встав, а двері відчинити не можу, — розповів чоловік. — А як відкрив їх, то в хату пішла вода». На допомогу Дмитру одразу ж прийшли його колеги по роботі. За кілька годин вони очистили подвір’я від нанесеного водою ґрунту.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 липня 2011, 16:14 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації