Вхід | Реєстрація

Контрольна закупка

Контрольна закупка
Журналісти «Панорами» купували овочі на ринку, а заодно й перевірили, як нас обважили та обрахували.

Вчіть арифметику!
Влітку хочеться зекономити сімейний бюджет та нагодувати родину овочами замість м’яса. Проте заощаджувати важко, бо все з прилавків так і проситься до столу: помідори, огірки, баклажани, персики, черешня…
«Панорама» пішла на базар, де нас обрахували на 2,30 грн. Для прикладу: в однієї продавчині ми купували півкіло помідорів по 11 грн. Взяли трохи більше півкіло – заплатили 6,70 грн. На контрольних вагах перевірили – 580 грамів, і мали б віддати
6,40 грн. Що ж – носіть калькулятор або вчіть арифметику!
Найбільше нас обважили на баклажанах – на 55 коп., а от недешеві черешні продали чесно, за що ми подумки подякували.

Де шукати правду?
Скажемо чесно: «Панорама» за свої 2,30 грн з нечесними продавцями не воювала. Наш експерт Володимир Сороколат говорить, що теж не йде на конф­лікт, якщо йому, як спеціалісту, «не подобаються» ваги.
У відділі захисту прав споживачів порадили користуватися контрольними терезами і вимагати у продавців повернути різницю або взагалі відмовитися від покупки. А якщо продавець поводиться неввічливо – викликайте адміністрацію ринку чи навіть міліцію.

Чи можна довіряти електронним вагам?

У радянські часи найпопулярнішим знаряддям торговельних махінацій були механічні терези, і недобросовісні продавці знали безліч способів шахрайства: магніти, підпилювання гирьок тощо. Зараз повсюди використовують електронні ваги, чи можна за їх допомоги обдурити покупця?
— Запрограмувати похибку ваг на користь продавця можна, але потрібен спеціаліст. Це справа копітка, тому продавці йдуть легшим шляхом. Чи помітили ви, що на ринку продавці користуються калькулятором, хоча ваги й самі можуть видавати вартість товару? Схема працює просто: ваги показують 568 грамів, а продавець набирає від себе більшу вагу (покупець цього не бачить), а потім демонструє покупцеві, мовляв, подивіться на калькулятор – він не бреше, ?– розповідає про один зі способів нечесної торгівлі начальник відділу повірки Кременчуцької філії ДП «Полтавастандартметрологія» Володимир Сороколат.
Крім цього, електронні ваги мають стояти рівно. Взагалі, за словами фахівця, це точна техніка і помиляється вона дуже рідко. За статистикою, під час повірки ваг спеціалісти виявляють не більше 1% неточної техніки.

Автор: Лариса Гориславець, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 липня 2011, 15:22 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації