Вхід | Реєстрація

Як врятуватися від спеки

Як врятуватися від спеки
Україну накрила спека. На вулиці так спекотно, що побувши там кілька хвилин, приходиш і відразу ж падаєш на ліжко. У спеку не те, що робити нічого не хочеться, а й думається важко.
Журналіст «Ехо» спробує дати кілька порад, як врятуватися від спеки.
А саме:
  1. Поменше їздити громадським транспортом, адже у маршрутних таксі духота ще та.
  2. Приймати частіше душ. До того ж, потрібно більше знаходитися у тіні, поменше смажитись на сонці.
  3. Носити вільний світлий одяг, можна шорти. Якщо це робота і в шортах ходити не можна, тоді білі штани і футболку чи сорочку. Головне, щоб ви у цьому одязі почувалися легко.
  4. Обов’язково брати з собою при виході на вулицю сонцезахисні окуляри і головний убір.
  5. Не ходити по сонцю в часи найбільшої спеки, а це від 11 до 17 години.
  6. Не вживати алкогольних напоїв на пляжах під час спеки. Все це може завершитися для вас плачевно.
  7. Не пити води більше тої норми, що ви пили зазвичай.
  8. Не доводити організм до обезводнення.
  9. Сіль зупиняє потовиділення. Щоб організм не вимагав надто багато рідини, потрібно постаратися її зберегти, не дати їй випаруватися разом з потом. Дуже добре затримує воду в організмі сіль. Тому з ранку бажано з’їсти шматочок ковбаски або навіть солоний огірок. А потім вже виходити на вулицю. За допомогою солі можна вирішити відразу дві проблеми: менше потіти і в результаті не красуватися потовими плямами на одязі, а також врегулювати водообмін.
  10. Купити собі кондиціонер і сидіти зі всіх сміятися.:)
  11. Можна, як варіант, поставити вентилятор.
  12. Якщо ви на роботі і у кабінеті задуха вийдіть у коридор, сполосніть лице холодною водою або ж, просто постійте в тіні, де не так спекотно.
  13. Не варто забувати і про те, що в спеку не варто об’їдатися. Кілька маленьких перекусів будуть куди більш корисними, ніж один ситний сніданок, обід або вечерю. Що стосується пиття, то перевагу слід віддавати мінеральній воді без газу або ж гарячого чаю.
  14. І як не згадати про ніч. У спекотну погоду багатьом людям важко заснути. Що робити? Фахівці радять взяти своє простирадло і покривало, покласти їх в поліетиленовий пакет і залишити години на дві в холодильнику. Ефект перевершить всі ваші очікування, адже до того часу, поки ночівля нагріється, ви вже будете міцно спати. Хороший сон забезпечить і відмова від пухових і синтетичних подушок, які можна заховати подалі до самої осені.
  15. І остання порада. Вона адресується молодим мамусям. Роздягайте своїх діточок, особливо грудних. На прогулянці не тримаєте їх в закритих колясках. Запам’ятаєте — під час спеки найсильніше страждають маленькі діти, оскільки у них ще не встановився як слід теплообмін. Кожного разу, коли температура повітря підскакує до небес, дитячі лікарні наповнюються повністю малятами, що отримали тепловий удар. Це наслідки неправильної поведінки їх мам.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації