Вхід | Реєстрація

Щоб свято не перетворилось в лихо!

Життя людини дуже барвисте. Поруч зі святами (весілля, ювілеї, випускні вечори, проводи в армію) не минають нас і тяжкі часи (поминки, похорони).Під час цих заходів прийнято харчувати людей.
Проведення святкувань та обрядів може призвести до спалахів кишкових захворювань. Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без дотримання належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, салати, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються „із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Тому прохання до всіх громадян: при організації і проведенні масових святкувань користуйтесь, по можливості, послугами закладів громадського харчування, в яких працюють фахівці своєї справи, що пройшли медичне обстеження та навчання згідно  санітарного мінімуму.
Якщо ж такої можливості немає, користуйтесь послугами тільки тих громадян, які пройшли медичне обстеження на кишкову групу захворювань в санепідстанції та мають обізнаність та навички в приготуванні страв. Не соромтесь запропонувати кухарці пройти бактеріологічне обстеження. Це збереже здоров’я вам і вашим гостям. У разі необхідності звертайтеся в санепідстанцію за консультаціями.
Меню для масових святкувань потрібно складати з урахуванням теплого періоду року, наявності холодильного обладнання для зберігання сировини та готової продукції..Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин.Намагайтеся не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети,м’ясні салати тощо).Овочі,фрукти та ягоди необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми — обдати окропом.
Наполегливо рекомендуємо незначну кількість кожної страви залишити зберігатися як мінімум добу в холодильнику. У разі виникнення кишкових захворювань це покращить можливість винайти збудника захворювань, або навіть довести, що вживання готових страв на масових заходах не було причиною виникнення захворювань.
Дотримуйтесь, будьте ласкаві, елементарних правил особистої гігієни і будьте здорові.

Автор: Валентина Семиног, головний державний санітарний лікар Кобеляцького району


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2011, 11:57 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації