Вхід | Реєстрація

Право зозулі

Новонароджену дитину знайшли в коробці з-під взуття. Жінка спробувала позбавитися дитини у досить специфічний спосіб: зателефонувала до міліції і повідомила про те, що маля – підкидьок. Медики стверджують: породілля не винна – причина всьому післяпологовий психоз. Громадськість – проти.
Новину про те, що у під’їзді одного з будинків по вул. Миру знайшли немовля, радо розтиражували всі Інтернет-ЗМІ міста. Завзяті коментатори одразу заходилися викривати та лаяти зозулю-матір, проте мало хто здогадувався, що матір та добра дівчина-заявниця – одна й та сама особа.
За даними міськуправління міліції, коли їхні співробітники прибули до квартири заявниці, дитина була одягнута, закутана в чисті пелюшки і виглядала абсолютно здоровою. Право­охоронці припустили, що історія про те, як дитину знайшли у коробці з-під взуття у під’їзді, повністю вигадана і маля, якому, за словами лікарів, було всього кілька годин від народження, жодного разу не залишало квартири матері. Сама заявниця була збентежена, говорила не надто розбірливо.
За словами прес-офіцера міськ­управління міліції Ганни Волювач, квартира матері виглядає досить охайно, під час виїзду міліціянтів, окрім матері і дитини, там перебував батько заявниці. Чоловіка молода жінка не має.
«Швидка» одразу забрала дитину до Міської дитячої лікарні, після огляду медиків маля доставили до Міського пологового будинку. Стан матері характеризують модним наразі діагнозом – післяпологовий психоз. Чи залишить вона дівчинку собі, наразі невідомо.
— Головне – дитина здорова і стосовно неї не скоєно злочину, – пояснює Ганна Волювач. – Жодної кримінальної справи проти дій горе-матері порушено не буде через відсутність ознак злочину. Єдине, що можна їй інкримінувати – неналежний догляд за дитиною. Якщо дівчина все-таки вирішить залишити дитину у себе, за родиною постійно наглядатимуть працівники соціальних служб.
За останні 3 роки це вже другий випадок у Кременчуці, коли новонароджене маля намагаються підкинути. Торік у сміттєвому контейнері бомж знайшов мертву дитину. Особу матері і досі не встановлено.

Поневіряння «сироти»
«Знайдену» 4 грудня дівчинку одразу привезли до Міської дитячої лікарні, де вона пробула не більше півгодини, а потім новонароджену відправили у пологовий будинок, там вона знову зустрілася з мамою.
Заступник головного лікаря дитячої лікарні Валентина Бондар розповіла, що дитина була у стані середньої тяжкості, при огляді медики не виявили відхилень внутрішніх органів: «Дівчинка на вигляд без ознак недоношеності, хоча вага і маленька – 2570 г. Дитина була збуджена, неспокійна. За станом пуповини можна було сказати, що вона народилася не в той день, коли її привезли, а раніше».
Наступним пунктом подорожі маленької кременчужанки став пологовий будинок. Головний лікар закладу Ярослав Прокопчук повідомив, що мама новонародженої знайшлася через 2 години: «Жінка сама прийшла до пологового будинку. Таких випадків у нас ніколи не траплялося». Про подробиці історії головний лікар не сказав нічого, посилаючись на те, що зобов’язаний зберігати таємницю пацієнта.

Деякі жінки приховують вагітність
Дізнавшись про історію матері-зозулі, багато кременчужан дивуються: яким чином вона збиралася приховати факт пологів, невже сусіди та родичі не бачили, що жінка вагітна?
Завідувач жіночої консультації Другої міськлікарні Оксана Савицька зазначила, що деякі жінки дійсно приховують вагітність, хоча більшість стає на облік:
— 95% вагітних звертаються до жіночої консультації на ранніх термінах, до 12-ти тижнів, вагітності. Від цього не залежить розмір грошових виплат по вагітності та пологам, просто лікарі переконують жінок, що це необхідно. Трапляються і випадки пізнього звернення. Взагалі медики жіночої консультації можуть повідомити у соціальні служби та в органи опіки, якщо вагітна веде такий спосіб життя, що загрожує дитині, і не виконує призначень лікарів.

Післяпологовий психоз – це реально
Правоохоронці заперечують ознаки злочину у вчинку матері, посилаючись на те, що в породіллі діагностували післяпологовий психоз. Психіатр Кременчуцького психоневрологічного диспансеру Дмитро Дворцов зазначив, що такий діагноз – не рідкість й, як правило, не минає безслідно, найчастіше це дебют психічної хвороби, спровокованої пологами: «У мене є кілька пацієнток із шизофренією, коли історія захворювання починалася саме з післяпологового психозу».
Психічні розлади у жінок, пов’язані з народженням дитини, трапляються у перші 6 тижнів після пологів. Це можуть бути порушення сну, тривога та інші невротичні ознаки, що потребують лікування, в результаті чого жінка повертається до нормального стану.
Психіатр Дмитро Дворцов також зазначає, що природа розладів психіки після пологів – це дискусійне питання для медиків. У будь-якому разі діагноз психічної хвороби лише тоді має юридичну силу, коли його встановив фахівець.

Автор: Олена УСКОВА, Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2009, 13:47 | Кременчук | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації