Вхід | Реєстрація

Полтавця, якого з 2008 року вважали мертвим, «повернули до життя»

Полтавця, якого з 2008 року вважали мертвим, «повернули до життя»
Історія 54-річного Сергія Медведя, якого майже три роки помилково вважали мертвим, викликала серйозний резонанс в медіа-просторі Полтавського регіону. Статті «Пока полтавчанин лечился в психбольнице, его труп опознали» від 18.07.2011, а також «Полтавець, якого признали мертвим, скоро отримає документи. Питання до міліції: чий труп поховали замість нього?» від 19.07.2011, розміщені на сайті газети «Коло» детермінували низку запитань до родички «померлого», яка впізнала труп, і до правоохоронців.
Перш ніж перейти до ґрунтовного викладення обставин справи «хибного впізнання-поховання», відзначимо, що Київський районний суд Полтави анулював актовий запис про смерть полтавця Сергія Медведя 11 липня 2011 року (до виходу у світ вищезгаданих публікацій), задовольнивши позовну заяву Полтавського райвідділу міліції від 10 червня цього року. Наразі органи внутрішніх справ опікуються питанням відновлення його документів і порушених  прав.
Тим не менше, міліція одразу відгукнулася на оприлюднену в Інтернет-мережі інформацію створенням спеціальної комісії УМВС області у складі працівників управління карного розшуку та відділу внутрішньої безпеки, уповноважених розібратися в ситуації й перевірити законність дій міліції.
Отже, 15 вересня 2008 року, близько 12 години, у селі Копили Полтавського району, у 50-ти метрах від автодороги «Харків – Київ» (на 348 км), поблизу кафе «Мухомор», було виявлено труп невідомого чоловіка з ознаками гнилісного розкладу. З одягу на невідомому були лише плавки. Судові медики не виявили ознак насильницької смерті і дійшли висновку про незворотне припинення фізіологічних процесів в клітинах і тканинах. Іншими словами підтвердили факт настання біологічної смерті.
За зовнішністю контури обличчя трупа та ростові й вагові параметри були схожі на особу, що знаходилася в базі даних міліції як безвісті зникла і розшукувалася працівниками Ленінського райвідділу міліції міста Полтави.
З метою встановлення особи померлого, для впізнання була запрошена двоюрідна сестра розшукуваного.
18 вересня 2008 року в присутності понятих 54-річна полтавка впізнала у невідомому свого двоюрідного брата – Сергія Медведя, який безвісти зник ще у липні 2008 року і розшукувався за її заявою Ленінським райвідділом міліції.
Також з’ясувалось, що жінка повідомила міліцію про зникнення родича після того, як дізналася про його втечу з Обласної психіатричної лікарні, в якій останній перебував на обліку як психічно хворий та періодично проходив лікування починаючи з 80-х років минулого століття.
Перші «ластівки» сумніву з приводу особи похованого з’явилися у липні 2010 року, коли до Полтавської психіатричної лікарні ім. Мальцева госпіталізували хворого чоловіка без документів… І хоча доставлений представлявся іншим прізвищем, у невідомому медперсонал лікарні впізнав «старого знайомого» – Сергія Медведя.
Адміністрація лікарні про появу пацієнта повідомила прокуратуру району, звідки надійшла інформація й до Київського райвідділу міліції, на території обслуговування якого розташований мед заклад.

Провівши процедуру впізнання та встановивши справжнє прізвище доставленого до мед закладу чоловіка, правоохоронці Київського райвідділу сповістили про це колег Полтавського райвідділу міліції, працівники якого проводили дослідчу перевірку у цій справі ще в 2008 році. Доречи, двоюрідна сестра Сергія відмовилася брати участь у повторному процесі впізнання родича.
Встановивши істину, правоохоронці ініціювали ряд процедур, визначених відповідними законами та підзаконними нормативно-правовими актами, за результатами яких звернулися з позовною заявою до Київського районного суду про анулювання актового запису про смерть чоловіка.
Як наслідок – поки Сергій Медведь лікується на стаціонарі після майже 3-річного забуття, (чоловік стверджує, що весь час, від моменту зникнення, проживав у знайомих в Харківській області) відновленням його конституційних прав займаються правоохоронці.
Комісія УМВС, яка провела службову перевірку за фактами, оприлюдненими у засобах масової інформації, порушень в діях правоохоронців не виявила.
З метою встановлення особи невідомого чоловіка, похованого у 2008 році під прізвищем Сергія Медведя, інформацію з його прикметами занесено до відомчої бази даних, а також надіслані відповідні орієнтування в усі органи та підрозділи органів внутрішніх справ України.

Прикмети невпізнаного трупу: на вигляд 45-55 років, обличчя овальне, волосся темне середньої довжини з ознаками сивини; присутні залисини з обох боків чола, ніс прямий, зріст 177 см, середньої статури.
Особливі Прикмети: відсутній 2-гий зуб верхньої щелепи (з правого боку).
Одягнутий: чорні плавки синтетичні.
Поблизу трупу було виявлено котонову футболку сірого кольору з надписом на лівому боці латинськими літерами «РАККО», яка за життя ймовірно належала чоловікові.

Якщо ви впізнали цю людину, просимо повідомити інформацію у Полтавський райвідділ міліції за адресою: 36002, м.Полтава, вул. Луценка, 19а; або за телефонами: (0532) 59-44-81, 59-91-42, 0993181357 або 102.

Керівництво УМВС Полтавщини висловлює окрему вдячність журналістам газети «Коло», котрі продемонстрували гуманізм і принципову правову позицію у власному розслідуванні.

Автор: ВЗГ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 липня 2011, 12:47 | Полтава | Кримінал
1. povierennyy / 28 липня 2011, 15:31
хм-м... цікаво хто ж тут грає роль неопізнаного трупа??? Може то міліціяуни захотіли спеціально приховати злочин... (?)
---
Ну або ще щось... (або хтось)...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації