Вхід | Реєстрація

Масовий психоз чи Генеральне прибирання?

Масовий психоз чи Генеральне прибирання?
У п’ятницю у Світлогірському сталася неординарна подія. Сільський голова Наталія Петренко написала заяву про складання своїх повноважень. Одночасно у відставку пішли троє депутатів і половина працівників сільради.
Сам процес «відставки» відбувся під час чергової сесії сільради. Відбувся надзвичайно швидко і навіть дещо буденно. Наталія Петренко зачитала депутатам свою заяву, в якій повідомила, що йде із посади за станом здоров’я. Її прохання швиденько і без зайвого обговорення задовольнили. І одразу ж обрали виконуючого обов’язки світлогірського сільського голови. Ним стала теж Наталія, але Семенець. До цього вона працювала секретарем сільради. Третім питанням порядку денного став розгляд заяв трьох депутатів — Зої Зеленої, Галини Бондаренко і Людмили Андрушко. Тут теж обійшлося без довгих дебатів. Щоправда, дехто із колег пробув вияснити причини такого демаршу. Депутати запитували: «Що хоч вас не влаштовує? Чому ви складаєте повноваження?» У відповідь почули: «Я нічого у депутатській роботі не розумію, мені важко, нехай хтось інший попрацює». Галина Бондаренко аргументувала: «А якщо я не хочу бути депутатом? Почитайте закон — це моє право».
Зачитавши свої заяви, вже колишні депутатки швиденько покинули сесійну залу. З цього приводу діючий депутат Микола Мисливець зауважив: «Це якийсь масовий психоз почався». Ще напередодні сесії заяви про звільнення написали два бухгалтери сільради, землевпорядник, начальник військово-облікового бюро та спеціаліст по субсидіях. Після цього працювати у світлогірській сільраді залишились секретар (вона ж в. о. голови), діловод, касир, водій і прибиральниця.
Уже після сесії ми спробували вияснити справжні причини такого демаршу. Адже не надто серйозним видається пояснення про раптове погіршення стану здоров’я одразу у шести службовців і трьох депутатів.

Наталія Петренко ні на кого зла не тримає
Ті депутати, що залишились працювати, говорили: «Ніяких особливих конфліктів із головою у нас не було. Ну, можливо, ми принциповіше і прискіпливіше ставилися до деяких її пропозицій. Скажімо, пропонувала вона дати землю одному із підприємців, а ми відмовили. А Наталія Семенець сказала: «Можливо, причина криється у перевірці КРУ, яку проводили у нашій сільраді? Ось прийму справи, ознайомлюся із результатами перевірки і побачимо. Хоча теж хочу наголосити: серйозних конфліктів між колишнім головою і депутатами не було».
Доки тривала сесія, вже колишній світлогірський сільський голова Наталія Петренко знаходилася у своєму кабінеті — готувалася передавати справи. Вона погодилась прокоментувати ситуацію. Наталія Григорівна сказала: «У Світлогірському працювати дуже важко. Після кримінальної справи по факту отримання хабара моїм попередником, ми ніби під мікроскопом. Нас перевіряють постійно. Хоча остання перевірка КРУ якихось серйозних порушень не виявила. Але обстановка в раді не надто доброзичлива. Дійсно, із теперішнім депутатським корпусом важко знайти спільну мову. Вони теж постійно ініціюють якісь перевірки. Мій головний бухгалтер вже кілька разів писала заяву про звільнення. Робили це й інші працівники. Я довго їх умовляла, стримувала. Але потім вирішила: так працювати не можна, власне здоров’я є важливішим. Я написала заяву останньою. (Від редакції: у п’ятницю, 29 липня). Бухгалтери, землевпорядник та інші зробили це раніше. Але хочу наголосили, що на жодного депутата зла не тримаю і йду з посади із легким серцем. Роботу собі знайду».
Наталія Петренко працювала в сільраді на різних посадах із 2005 року. Була й секретарем, і виконуючим обов’язки сільського голови. До 2005 року керувала сільським дитячим садком. За  час її керівництва в селі з’явився газ, підготовлена до запуску система вуличного освітлення.

Глас народу: «Регіони» і береги, береги і «Регіони»

У Світлогірському про відставку сільського голови знають. І мають свої версії того, що сталося. Один із місцевих громадських активістів, який побажав залишитись неназваним, заявив: «Це робота депутатів від Партії Регіонів. Їй (голові) сказали: «Йди сама, а то посадимо». І «руки тягнуться» не з Світлогірського, а з Кобеляк, навіть з Полтави. Вони прибирають неугодних, щоб потім забрати собі нашу землю».
Продавщиця одного з сільських магазинів підтвердила: «Вижили Наташу. Я точно знаю. А вам вона всього не скаже, бо за характером не скандалістка».
Літній чоловік, який віз на велосипеді корзину із яблуками, додав: «У нас же тут берег Дніпра. На нього всі лізуть, як мухи на мед. Ото там і причина того, шо вся сільрада розбіглася». Ще двоє опитаних місцевих жителів підтвердили припущення інших співрозмовників. Вони теж вважають, що причини відставки Наталії Петренко та службовців сільради криються у конфлікті з депутатами від Партії Регіонів та у боротьбі за прибережну смугу, привабливу для забудови і розвитку туризму. Усі, з ким довелось поспілкуватись, шкодують через те, що сталося. Вони вважають, що Наталія Петренко була гарним сільським головою. А одна жіночка додала: «Усе село через це гуде. Мабуть, будемо сходку збирати».

Відставка відставкою, а фестиваль — по розпорядку
Ще одним важливим питанням із тих, що розглядались на сесії, було проведення фестивалю «Полтавська битва». Цей всеукраїнський зліт байкерів має відбутися вже вп’яте.
Доповідала депутат Зоя Мирна. Вона повідомила, що захід відбуватиметься у період із 5 по 7 серпня. Основне дійство розпочнеться 6-го, у суботу. Організатори планують провести рок-концерт, виступ каскадерів, паркуристів. Запрошений у Світлогірське і полтавський Театр вогню.
У депутатів одразу виникли запитання. Більшість із них стосувалась дотримання безпеки як для учасників фестивалю, так і для місцевого люду. Один із депутатів сказав: «Знаю, що і шестидесятирічні бабусі на фестиваль іти збираються. А от чи не подавлять їх мотоциклами, чи полум’ям не пообпікають? Хто за це відповідатиме?»
Доки обговорювали, у залі з’явився Ігор Ральченко (у байкерських колах — «Мессер»), — один із організаторів «Полтавської битви». Його депутати й призначили одноголосним голосуванням відповідальним за безпеку.

Поки що — на велосипедах
Сесія закінчилась, а депутати ще довго обговорювали її перипетії. Розмова почалася в залі і продовжилася під стінами сільради. У основному говорили про світлогірську землю, про наведення порядку у цьому питанні. Дискусія відбувалася в цілому спокійно — без образ і звинувачень.
У очі одразу кидався цілий ряд велосипедів, які буквально «обліпили» стіни сільради. Саме на цьому транспортному засобі пересуваються більшість сільських депутатів. Картина разюче контрастує з тим автопарком, який з’являється в Кобеляках під час сесії ради районної. Про український парламент годі й говорити: там вертолітний майданчик потрібно будувати. Цікаво буде подивитись, на чому пересуватимуться світлогірські обранці після наступних виборів.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 серпня 2011, 10:26 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації