Вхід | Реєстрація

Купатися можна!

Закінчується купальний сезон, та все ж любителів поплавати на пляжах міста не поменшало. Так як багато видань майорять заголовками про те, що купатись в річках заборонено, журналісти «ЕХО» вирішили й самі дізнатись про стан води в нашому місті.
З цим питанням ми звернулися до головного санітарного лікаря району Валентини Семиног. Валентина Іванівна запевнила нас, що санітарна служба району  постійно слідкує за якістю питної води та води з відкритих водоймищ. «Проби води  з Ворскли та Дніпродзержинського водосховища  відбираються щотижнево для проведення бактеріологічного дослідження, — каже Валентина Іванівна. —  Якість води з відкритого водоймища характеризує індекс ЛКП (лактозопозитивна кишкова паличка). У водоймі дозволяється купатися, якщо індекс ЛКП не перевищує показник 5000. А  в досліджених пробах води ми виявляли 600 та 2300. Найвищий показник – 3700 зафіксували у Світлогірському водосховищі. Жодного разу заборони з приводу купання цього року не було, тож купайтесь на здоров’я, тільки не ковтайте воду.
Що стосується якості питної води, то і тут санітарною службою проводяться систематичні планові дослідження. Здійснюється постійний моніторинг якості питної води як у місті, так і в населених пунктах  району. В обов’язковому порядку відбираються проби води для бактеріологічного дослідження з осередків навіть поодиноких випадків кишкових захворювань.  З 26 по 30 липня  досліджено 11 проб питної води в Кобеляках. Проби відбирали з водогону по вулицях Калініна, Шевченка, Пушкіна, Фрунзе та Жовтневій. Результати засвідчили відповідність проб води гігієнічним нормативам.
Протягом липня досліджено питну воду з 8  шахтних колодязів на мікробне забруднення.  Результати показали, що у двох родинах, (у Кобеляках та селі Комарівка), вода забруднена кишковими паличками вище допустимих гігієнічних нормативів. Санепідслужбою продовжується проведення досліджень  води з шахтних  колодязів на вміст нітратів. Відібрані проби  води в селах Орлик, Вільховатка, Прогрес, Чапаєве та Радянське виявили перевищення кількості нітратів щонайменше вдвічі. А це шкодить здоров’ю населення, особливо немовлят. Результати лабораторних досліджень  громадяни отримують в санепідстанції в письмовому вигляді  під особистий  підпис в журналі. З кожним власником колодязя, де у воді перевищені допустимі нормативи нітратів, проводиться  роз’яснювальна робота, надаються   гігієнічні рекомендації . Ми  письмово інформуємо сільських голів про кожний випадок невідповідної якості питної води. 
Перевищення допустимої кількості нітратів у колодязній воді — це проблема не тільки вище перелічених сіл, а й усього району. Верхній  водоносний горизонт  забруднений через необдумане господарювання людей. Тому ми рекомендуємо облаштовувати артезіанські свердловини і водогони».

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2011, 12:51 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації