Вхід | Реєстрація

«Сміття складають аж до хати»

«Сміття складають аж до хати»
Про безлад в Кобеляках, зокрема біля сміттєвих баків, наша газета писала вже не раз. Але не помітно, щоб хтось активно після цього «закачував рукава». Та й у жителів міста, які спокійнісінько розкидають сміття у себе під ногами, нам поки що не вдалося пробудити совість.
Прогулявшись не такими й уже потаємними закутками міста можна побачити розкидані пластикові пляшки, сигаретні недопалки, пет-тару з-під йогуртів і навіть протерті шкарпетки. А найцікавіше, що вся ця «краса» лежить біля… напівпорожніх сміттєвих баків.
До редакції звернулася жителька міста Олена Галь. Вона поділилася з нами проблемою, яка уже багато місяців хвилює жінку та її сім’ю.
— Мої діти проживають на розі вулиць Пушкіна та 1-Травня, — каже Олена Олександрівна. — Недалеко від будинку стоять два сміттєві баки. Та сміття у них мало складається. Багато хто з сусідів виносять до дороги весь непотріб з хати. І дуже часто цей непотріб прокладає дорогу до самої хати моїх дітей. Донька жаліється, що навіть білизну на сушарку вивісити не в змозі, бо в дворі все обліплено мухами. А в їхній сім’ї ще маленькі діти. Чим вони змушені дихати щодня? На баки недавно приклеїли таблички, що попереджають про штрафи, та на багатьох вони не діють. При мені сусідка вийшла і викинула біля дороги відро гнилих груш. Шкода, що зі мною не було фотоапарата, а бесіда, проведена з нею, не подіяла.
Ця проблема хвилює не лише місцевих жителів, а і людей, які подібні проблеми вирішують. Зокрема, інспектор з благоустрою Наталія Ткаченко неодноразово зверталася до жителів міста зі сторінок нашої газети. Та судячи з того, що результатів не так і багато, вирішила зробити це ще раз.
У місті встановлено 117 контейнерів для збору твердих побутових відходів. У зв’язку з несвоєчасною сплатою за вивіз сміття на сьогодні проходять рейдові перевірки. Станом на перше серпня серед десяти тисяч населення кількість боржників складає 673. Тих, хто взагалі не платить, — 371. І це стосується не лише власників індивідуальних будинків, а й підприємств та організацій.
— 3 гривні 52 копійки — це не такі й великі гроші, — каже Наталя Ткаченко. — А для дітей війни, ветеранів та інвалідів встановлені пільги. Протягом двох тижнів у місті на контейнери було розклеєно об’яви. На них вказується про те, що відходи потрібно викидати лише у контейнер, а не поруч з ним, та розмір штрафу в 340 гривень. Усі, хто виносить сміття, повинні мати розрахункову книжку. При невиконанні цих умов на порушника буде складений протокол. Після чого за рішенням адміністративної комісії визначиться розмір штрафу, а це від 340 до 1360 гривень.
Керівники підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування зобов’язані прибирати територію, яка надана їм у користування, та не менше 10 метрів від неї. Це стосується й індивідуальних будинків. Адже всі прилеглі території до домоволодінь, крім закріплених за підприємствами комунального господарства, мають підтримуватись у чистоті. Кожного тижня буде проводитись перевірка, щодо виконання цих обов’язків. А саме, перевірятиметься наявність номерного знаку на будинку, прибрана прибудинкова територія, прибрані будівельні матеріали. У разі будівництва потрібно написати заяву до міської ради.
Наостанок Наталія Ткаченко попрохала жителів міста не залишати на вулиці побутове сміття в очікуванні сміттєвозів та не складувати будівельні матеріали у невстановлених для цього місцях.
Звісно, змінити ситуацію на краще можуть самі городяни, якщо перестануть засмічувати місто різними побутовими відходами. Врешті-решт, усі ми мріємо жити в гарному місті. То чому ж не можемо поводитися, як належить культурним людям?

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2011, 13:37 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації