Вхід | Реєстрація

«Сьогодні ми не дали сільським радам заробляти гроші!»

«Сьогодні ми не дали сільським радам заробляти гроші!»
Питання «Про затвердження Тимчасового положення про проведення земельних торгів на території Новосанжарського району» на початок засідання було у порядку денному і стояло під номером 8. Але на самому початку сесії голова районної ради Володимир Левицький повідомив, що на президії районної ради більшість проголосувала за виключення питання з порядку денного. Але голова районної ради попрохав присутніх депутатів все ж таки залишити питання на розгляді сесії. Депутати проголосувати. Руки догори піднесли переважно представники фракції «Партії регіонів». Але не всі. Це було дивно і незвично. Під час підрахунку голосів секретар Марія Краснюк чомусь нарахувала 22 голоси, а заступник голови районної ради Микола Перерва – 30. Це викликало подив у голови районної організації ВО «Батьківщина» Геннадія Супруна: «Як це ви так рахуєте?». Володимир Левицький попрохав переголосувати знову. А потім іще раз — для вірного ліку. Нарешті усі рахувальники зійшлися на цифрі 27. Оскільки для включення питання на розгляд потрібно було набрати більшу частину голосів від загального числа депутатів (58), то цього виявилося недостатньо – і питання із порядку денного було виключено. Але до нього все ж таки довелося повернутися — вже наприкінці сесії.
А поки що депутати зайнялися звичними для них справами. Затвердили зміни до показників районного бюджету, прийняли кілька районних Програм, зокрема Програму розвитку сільських населених пунктів, Програму розвитку туризму та Програму залучення інвестицій у розвиток району.
Восьме питання (зняте з розгляду), зрозуміло, перескочили. А от на дев’ятому загальмували. Проголосувати депутати мали за чергову оптимізацію мережі закладів первинної медико-санітарної допомоги. Якщо у більшості депутатів це питання не викликало ніяких зауважень, то у представників «Батьківщини» вони знайшлися.
— Тут пропонується приєднати Шпортівський ФАП до Стовбино-Долинської амбулаторії. А чи не логічніше було б об’єднати два ФАПи – Шпортівський і Судівський? — поцікавився Геннадій Супрун. — Цим ми б убезпечили і ФАП у Судівці від імовірного закриття, адже тоді він обслуговував би більшу кількість людей! Мені відомо, що люди у Шпортьках незадоволені таким реформуванням!
Депутату відповіла головний лікар Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря.
— Нашим фельдшером зроблені подвірні обходи — усім людям пояснювали і доводили переваги такого об’єднання, — пояснила Ольга Василівна. — І вже три місяці вони працюють у такому режимі. Нарікань поки що немає.
Підтримав свого колегу по фракції і депутат від «Батьківщини» Микола Порох. Але він звертався вже не до керівництва медичної галузі району, а до колег-депутатів:
— Давайте будемо послідовними! Ми прийняли сьогодні Програми соціального розвитку сіл, туризму, залучення інвестицій. І під усі ці програми є якісь кошти. Невже ми не знайдемо гроші, щоб не закривати ці медичні заклади і зберегти їх?! — емоційно запитував Микола Іванович.
Наступне голосування продемонструвало, що на колег його промова враження не справила. Більшість проголосувала «за», і лише 4 депутати від «Батьківщини» підняли руки «проти».
Далі депутати без обговорення продовжили на 1 рік термін контракту із директором «Інформаційного центру «Новосанжарщина» Олександром Зінченком. А у наступному питанні тій-таки «Новосанжарщині» передали приміщення колишньої районної друкарні.
З подачі районної організації воїнів-інтернаціоналістів депутати затвердили започаткування районної премії імені Героя Радянського Союзу льотчика Олексія Безверхого. Окремим рядком зазначили: якщо будуть наявні спонсорські кошти, то володар премії зможе отримати 10 тисяч гривень.
Коли перелік питань порядку денного був вичерпаний і здавалося, що ось-ось вдруге за цей день пролунає Гімн України, головуючий раптово повернувся до того самого питання, яке на початку зняли з розгляду. Володимир Левицький коротко нагадав депутатам, що цього року у Старих Санжарах вперше у районі був проведений аукціон на право оренди землі. Сільська рада отримала за надання земельної ділянки в оренду не багато, на мало – 30 тисяч гривень.
— Ми хотіли винести це питання на розгляд сесії, щоб у подальшому можна було проводити такі торги не лише по землях, належних до сільських рад, але й за межами населених пунктів, — пояснив Володимир Левицький. — Ви зрозумійте, що сьогодні, не розглядаючи це питання, ми не даємо можливості сільським радам заробляти гроші! Ось – подивіться закон, це не загрожує фермерам, не загрожує тим, хто продовжує договори оренди зі своїми пайовиками! Тому я ще раз пропоную винести це питання на розгляд сесії!
— Не робіть цього! — запально вигукнув із місця Микола Воронько, депутат від «Народної партії». — Давайте не будемо протягувати це питання! Бо усі розуміють, кому це вигідно! І сільські голови ще не вивчили цього питання!
Не підтримав голову районної ради і «регіонал» Віктор Клюшник — в одній особі і депутат, і керівник агропідприємства ПП «Лавіта».
— Це зачепить і нас — і ви це розумієте! — заперечив Віктор Анатолійович. — Ось у нас на території сільської ради закінчується термін оренди землі «Дуклою». Я буду претендувати на цю землю. Але чи зможу я тягатися на аукціоні з тією ж «Чистою криницею?». Ні! Бо у мене немає таких грошей! І землю віддадуть «Чистій криниці».
Вислухавши аргументи депутатів, Володимир Левицький пообіцяв, що для сільських голів з приводу проведення аукціонів проведуть навчання, а дане питання винесуть на розгляд наступної сесії ради.
Після закінчення обговорення питань слово надали присутньому на сесії першому заступнику голови облдержадміністрації Віктору Животенку. Він, зокрема, пообіцяв, що наступного року область допоможе закінчити капітальний ремонт районного центру культури та дозвілля. А ще Віктор Федорович пообіцяв, що буде сприяти завершенню довготривалого будівництва школи у Великому Кобелячку.
Закінчувалася сесія традиційним звучанням Гімну України. Президія співала у повному складі, у залі підспівували деякі депутати. Усі інші стояли мовчки. Напевно, ще не вивчили слова.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2011, 16:16 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації