Вхід | Реєстрація

«Смугастики» на кобеляцькому ринку

Одна з головних прикмет серпня — гори кавунів та динь на ринках: у вантажних машинах, на асфальті і просто на землі вздовж автодоріг. Як же правильно вибрати гігантську ягоду?
Багато покупців мають свої рецепти визначення стиглого кавуна і солодкої дині. Але «спрацьовують» вони, на жаль, не завжди. Самі торговці, не мудруючи лукаво, рекомендують передусім шукати великий кавун, при цьому чим він більший, тим стигліший, — твердять вони. Хоча всім зрозуміло, що торговцям просто вигідно спочатку продати більший та важчий товар. Але, можливо, в чомусь вони все ж таки мають рацію? По-перше, будь-який стиглий кавун завжди має максимально контрастну шкірку. Якщо баштанний плід одержав досить світла, тепла, поживних речовин і вологи, він відрізняється темними, майже чорними смугами. По-друге, вірна ознака стиглості — сухий хвостик. Кавун, що достиг, перш за все «відключається» від баштана, і незабаром у нього пересихає «пуповина». Причому, місце з'єднання хвостика з «задком» нагадує ґудзик з сухими краями. По-третє, світла пляма на боці, яку «відлежав» кавун, повинна бути максимально жовтою, навіть жовтогарячою. По-четверте, стиглий кавун обов'язково покритий твердою шкіркою — кутикулою. Її неможливо проштрикнути ні пальцем, ні навіть нігтем. А все тому, що, «порвавши» з баштаном, кавун більше не може вбирати вологу і мінеральні речовини. Під захистом кутикули він здатний лежати тривалий час навіть під пекучим сонцем і залишатися свіжим! По-п’яте, застосовується і такий спосіб: треба потерти шкірку і понюхати: якщо з'явиться запах свіжоскошеної трави, то це свідчить про те, що кавун ще «сирий». І нарешті, про вагу. Справді, кавун, що знаходився у малоосвітленому місці або не одержав досить поживних речовин, завжди буде дозрівати повільніше, і до моменту збору просто не набере ваги. Тому ваші ласощі при покупці мають важити не менше п'яти кілограмів.
Та багатьох при купівлі передусім хвилює не стиглість і солодкість кавуна, а його… безпека. Надто часто останніми роками з'являються чутки про те, що люди отруїлися нітратами, скуштувавши кавун або диню. У Кобеляцькій санепідеміологічній станції нас запевнили, що масова частка нітратів у баштанних культурах на кобеляцьких ринках відповідає гігієнічним вимогам і не перевищує норми. Випадків отруєння не зафіксовано, тому підстав для хвилювань немає. А якщо ви все ж таки отруїлися, то симптоми отруєння баштанними схожі на звичайні харчові отруєння: нудота, блювота, пронос, можливий головний біль. То ж, смачного!

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2011, 14:35 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації