Вхід | Реєстрація

«Мені для себе нічого не треба!»

«Мені для себе нічого не треба!»
Малоперещепинський депутат Віталій Свистун переконує: усе, чого він добивається, потрібно не йому особисто, а сільській громаді. І ніякої війни проти влади він не веде, просто вимагає дотримання законності.
Із Віталієм Свистуном ми зустрічаємось у Малій Перещепині. На зустріч він приїздить із двома жінками — депутатами сільської ради. Разом вони розповідають журналістові про останні події у Малій Перещепині.
— 30-го липня у нас у селі незаконно запустили нову башню та водогін, — розповідає Віталій Свистун, — Башня не була промита, з неї пішла мутна вода червоного кольору. Ми одразу звернулися до санепідемстанції з проханням перевірити якість питної води, яка йде від цієї башні новим водогоном. Взагалі, башню цю запускати не мали права, бо на неї немає сертифіката!
— Ми упродовж вихідних телефонували до сільського голови Віталія Мазана, але зв’язатися із ним не змогли, — додає одна з жінок-депутатів.
— Та нам ті сертифікати і не потрібні, — продовжує друга, — Аби дали підтвердження, що вода йде чиста і пригодна для пиття.
Після звернення депутатів 5-го і 8-го серпня до Малої Перещепини приїздили працівники райСЕС, які взяли проби води, аби провести аналізи та визначити, чи придатна вона для пиття.
А Віталій Свистун продовжує розповідь про помічені ним та іншими депутатами недопрацювання.
— У нас, в Малій Перещепині, громадянин Мєдвєвєв будує будинок. Гарний, великий будинок — нехай будує на здоров’я. Але при будівництві частина нового паркану «вилізла» аж на тротуарну доріжку, — розповідає Віталій Іванович, — Крім цього, під час будівництва був зруйнований цей старий тротуар, скрізь лежало будівельне сміття. Це ж явне порушення. Тому виконком сільської ради розглянув цю ситуацію і дав громадянину Мєдвєдєву час для того, щоб усунути вказані порушення. Так от, цей час минув, а порушення не були  усунені — я на це і вказав.
Наступне питання, у якому Віталій Свистун та його колеги-депутати добиваються дотримання законності, — це встановлення меж малоперещепинського ринку.
— Межові знаки на нашому ринку не встановлені, — пояснює Віталій Іванович, — орієнтується так, на око. Тут ось крайня межа — два метри від клумби біля магазину. А от з іншого боку приїздять машини, які стоять і торгують вже фактично за межами ринку. Ми навіть проводили спеціальну перевірку. Так от, там близько двадцяти машин регулярно торгують за межами ринку. А з них же беруть гроші! Порахуйте: 20 машин по 8 гривень на день. Торгують вони два дні у тиждень. От за місяць і виходить, що набігає близько 1200 гривень, які незрозуміло кому і за що йдуть!
Крім того, Віталій Свистун зазначив, що за наявною у нього інформацією, дирекція ринку платить сільській раді зовсім мізерні копійки за оренду землі — усього 506 гривень на рік.
Віталій Іванович продовжив перелік проблем надзвичайно актуальною для Малої Перещепини «автобусною» темою:
— Близько 40 чоловік підписалися під листом до райдержадміністрації! У цьому листі люди прохали, щоб із Перещепини до Пристанційного пустили автобус. А нам дали відповідь, що такої можливості немає. Мовляв, ходіть, люди, пішки!
На завершення нашої розмови Віталій Свистун підводить короткий підсумок:
— Повірте, мені для себе нічого не треба! Я води з тієї башні не п’ю, автобусом тим не їздитиму і тротуаром не ходитиму. Цього всього я добиваюся для людей. А влада, замість того, щоб у чомусь допомогти, приїздить до нас на зустріч для того, щоб повчити! Нехай краще розберуться — як, що і до чого. І зроблять так, щоб усе було у відповідності з  законом!
Після розмови із Віталієм Свистуном та його колегами ми зустрічаємось із Малоперещепинським сільським головою Віталієм Мазаном. Віталій Володимирович пресу зустрів гостинно і з готовністю відповів на усі запитання журналістів.
— Так, башту дійсно запустили, — підтвердив сільський голова, — вона три роки стояла без роботи, зрозуміло, що там назбиралося усього. Ми людей попередили, два дні її промивали. Приїхала санстанція, взяла проби, за попередніми даними — нормам вода відповідає, пити її можна, не хвилюючись про своє здоров’я.
Стосовно будівництва Мєдвєдєва, сільський голова зазначив: так, вищезгаданому громадянину дійсно давали два місяці на усунення вказаних недоліків. Пізніше цей чоловік звернувся до виконкому і попрохав продовжити йому термін до кінця серпня.
— Зараз будівельне сміття він вже прибрав, тротуар будує, дренажну систему, яка там була, обіцяє також відновити, — запевнив Віталій Мазан.
Інформацію про те, що за межею малоперещепинського ринку регулярно торгують машини, Віталій Володимирович спростував.
— Так, межових знаків дійсно немає. Але всі знають приблизні межі — з одного боку два метри від магазину, з іншого — від дороги. Якщо якась машина стоїть на ринку, а її багажник — за межею, то це не надто страшне порушення. А щоб масово торгували не на території — такого немає.
Щодо договору оренди, то Віталій Мазан зазначив, що після проведення оцінки землі сума оренди суттєво збільшилась. І зараз ДП «Малоперещепинське» сплачує до сільської ради близько 1100 гривень на місяць, а не 506 — на рік.
— Ми спілкувалися із директором ринку Галиною Колєснік і вона пообіцяла, що найближчим часом межові знаки будуть встановлені, — повідомив Віталій Мазан.
Щодо питання автобусного сполучення між Малою Перещепиною та Пристанційним, сільський голова пояснив, що воно перебуває у стадії вирішення. П’ятикілометровий маршрут між двома селами дійсно є не найпривабливішим для перевізників, тому знайти на нього бажаючого не так легко. Але пошуки тривають.
Віталій Мазан завершив нашу розмову скаргою на непрості умови праці.
— Дуже важко працювати, — поділився Віталій Володимиро–вич. — Коли я попрохав пригнати бульдозер, щоб вигорнути стару розвалину, а Віталій Іванович вже викликав з району міліцію, щоб у мене взяли пояснення, що і для чого я збираюся робити. Як так можна працювати?
Після розмови із депутатом та сільським головою у журналіста залишилось двояке враження. Обидва, начебто, говорять про користь для малоперещепинської громади, обидва хочуть для цього щось зробити. А в результаті чомусь виникає конфлікт, вирішувати який потім доводиться на рівні району, області чи, навіть, України. Можливо, якщо обидва Віталії — Іванович та Володимирович — зуміють дійти згоди і будуть стояти по одну сторону уявної барикади, для Малої Перещепини це справді буде на краще.
P. S. У понеділок автор зустрівся із головним санітарним лікарем Новосанжарського району Олександром Пантелеєм. Той повідомив, що за результатами лабораторних аналізів вода з нової башти цілком відповідає нормам. Однією проблемою менше?

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 серпня 2011, 14:19 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації