Вхід | Реєстрація

«Бджола кусає і господаря!»

«Бджола кусає і господаря!»
19-го серпня у Нових Санжарах пройшло традиційно свято — День меду.
Щоб продати мед або його купити — прокинутися потрібно рано: о сьомій ранку треба бути на площі перед селищною радою. Там уже порозставляли столики, а на них — банки  із солодким, пахучим та тягучим. Медом, звичайно ж. Кожен пасічник хоче виділити своє місце продажу чимось особливим. У одного на столику штучний соняшник із величезною бджолою, у іншого — красиво оформлений плакат на тему меду та бджіл. А хтось пробує закликати покупців (досить-таки успішно, до речі), такою незвичайною рідиною, як медовуха. Бажаючих її продегустувати завжди знаходиться чимало. А там, дивись, вони ж і меду якогось куплять.
До речі, із самого ранку покупців на площі не так вже й багато. Чи то грошей у людей немає, чи то їм звичніше та простіше купувати мед на базарі (по вищій, між іншим, ціні). Але ті, хто таки на свято прийшов, жваво ходять від пасічника до пасічника, дивляться, прицінюються та, зрештою, купують. Йдемо прицінятися і ми.
Першим у ряду стоїть пасічник Сергій Савута із Шедієвого. Із ним ми хвилин двадцять говоримо про ціни на продукцію, про мед і, звичайно ж, про бджіл.
Пасічництвом Сергій Олександрович займається давно і серйозно. Розповідає, що коли взявся за цю справу, один із старших колег навчав його: «Працюй так, щоб бджоли у тебе грама цукру не з’їли! У природі ж вони без цукру живуть і зимують якось». Так Сергій Савута привчає і своїх бджіл. Восени залишає їм у вуликах мед — весь не викачує, і на цьому медові вони зимують.
Мед, який пасічник привіз цього року продавати, з різнотрав’я. Зібраний бджолами десь по берегах Орелі.
— А зараз багато сортів меду і немає, — говорить Сергій Савута, — навесні — майський, влітку — різнотрав’я, восени, може, десь соняшник ще попаде — оце й усе. Гречаного немає, бо гречки років п'ятнадцять ніхто не сіє.
Півлітри меду з різнотрав’я коштують 25 гривень. Ще за 25 можна купити настойку воскової молі, яка добре допомагає при легеневих хворобах. За 20 гривень — маточне молочко, яке підвищує імунітет і гарно допомагає жінкам відновитись у період після пологів. Тим, кого цікавить щось подешевше, пропонують соти із медом по 10 гривень.
Наприкінці нашої розмови із Сергієм Савутою мова заходить про бджіл. Він якраз розповідає, що на пасіці йому допомагають три доньки — Іра, Юля та Аня, а автор цікавиться — чи вирізняють бджоли хазяїна з-поміж інших людей. Адже побутує думка, що бувалих пасічників бджоли взагалі не кусають.
— Насправді, бджола кусає і господаря, — запевняє пасічник, — просто до цього із часом звикаєш і реакція організму на укус стає слабшою.
За півгодини людей на площі перед селищною стає більше. Усіх їх вітають із Днем меду керівники району та селища, а потім благословляє новосанжарський священик — отець Миколай (Улинець). Потім маленькі новосанжарські артисти влаштовують для гостей свята міні-концерт.
Усі святкують, веселяться, купують і продають мед, вітають одне одного зі святом, а десь на березі Орелі чи Ворскли маленькі та працьовиті бджілки невтомно літають від квітки до квітки. Для того, щоб нам було що продавати і купувати.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації