Вхід | Реєстрація

Село прокидається. Щоб померти

Тему цієї редакційної, самі того не бажаючи, підкинули новосанжарські чиновники на останній апаратній нараді у райдержадміністрації. Голова РДА Сергій Шовкопляс, згадуючи приємні події останніх днів, перерахував, скільки Днів села було започатковано лише цього року, скільки гарних та веселих свят влаштовано у різних сільських громадах. Згадав Сергій Миколайович і реакцію жителів району на святковий автопробіг з нагоди Дня Незалежності України:
— Люди у селах (особливо старі бабусі) розгиналися, кидали свої справи, полишали копати картоплю. І махали нам руками, і кланялися — це була, можна сказати, якась ейфорія. А це значить, що люди з радістю сприймають державне свято. А головне, це свідчення того, що село прокидається!
І лишалося тільки разом із Сергієм Миколайовичем та усіма присутніми порадіти за новосанжарське село, яке нарешті почало прокидатися. Якби слідом на тій-таки апаратній не прозвучали інші думки.
Обговорюючи інші злободенні питання, чиновники, ніби між іншим, згадали, що на селі немає роботи, що у селах не народжуються діти. І той-таки Сергій Шовкопляс із неприхованим сумом констатував:
— Як би ми не хотіли, але село приречене. Воно помирає.
Тут-таки встав селищний голова Нових Санжар Андрій Река і продовжив думку:
— Ми повинні зробити все, щоб село померло достойно!
Звичайно, новосанжарський мер мав на увазі те, що селам треба приділяти увагу, доки вони існують. І те, що навіть у маленьких селах треба доглядати за цвинтарями, до яких, часом, не доходять руки. Але, тим не менше, сказана ним фраза добряче різонула по вухах. І стало незрозуміло: так село прокидається чи все-таки помирає? Чи прокидається, щоб померти? Якщо так, то виходить якась безрадісна і гнітюча картина.
Село прокинеться. Відкине убік лопати і вила, залишить на городі недокопану картоплю і невизбирані помідори, зажене у сараї непорану худобу і піде святкувати. Погуляє, повеселиться, радісно помахає руками проїжджаючій владі. Але потім згадає, що роботи все одно нема; що молоко так само «по два рублі»; що минулого тижня закрили ФАП чи школу; що дітей у селі давно нема і не буде, бо молодь виїхала у райцентр або Полтаву. Тоді засмутиться село, опустить голову і тихенько піде помирати.
Так, може, не варто його для цього будити? Кажуть же, що щасливі люди (і села?) помирають уві сні. А якщо і будити село, то треба принаймні дати йому надію. Не на достойну смерть, а на людське життя.

Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 вересня 2011, 11:27 | Нові Cанжари | Редакційна
1. New York / 5 вересня 2011, 21:13
І махали нам руками, і кланялися — це була, можна сказати, якась ейфорія. А це значить, що люди з радістю сприймають державне свято.

А якби ви їм ще й налили нахаляву, товаріщ Шовкопляс, та каші якоїсь забалабенили, то вони б і цілуватися до вас лізли, йопти!
А це значить, що в гробу вони бачили ваше державне свято. Для них свято — це коли налито, є хароша закусь, і люди пруться "у центр", бо там хтось фанєру поставив.

Так шо ніхто не прокунувся. А просто померає.
2. povierennyy / 7 вересня 2011, 19:13
Посилання на files.myopera.com
---
Ну вибачте мене. Просто цікавенький документик.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації