Вхід | Реєстрація

Україна на одному місці з Гондурасом

Україна на одному місці з Гондурасом
Минулої п’ятниці у районному центрі культури і дозвілля пройшов семінар для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Цей захід охоплював Кобеляцький, Новосанжарський та Козельщинський райони.
На семінарі були розглянуті актуальні питання з дотримання законодавства та запобігання і протидії корупції в Україні. За офіційними даними, зі 178 країн Україна посідає 134 місце за рівнем корупції в державі. А це на рівні з такими каїнами як Гондурас, Нігерія та Зімбабве.
Першими познайомили із життям району представники районної влади Анатолій Таранушич та Юрій Тагадюк. Останній  додав, що сьогодні лунає багато суперечок з приводу введення в дію антикорупційного закону. А якщо на антикорупційний закон жаліються багато державних службовців, суддів, прокурорів та слідчих, значить, це гарна задумка. Бо якби на нього ніхто не жалівся, це значило б, що закон не несе ніякої антикорупційної складової.

Українці ставляться до корупції поблажливо
Наступним взяв слово начальник Управління державної служби в Полтавській області Олександр Черчатий.
— З явищем корупції ми стикаємось досить часто, — зауважив Олександр Іванович, — починаючи від пологового будинку, закінчуючи місцем на кладовищі. Явище корупції є загрозою національної безпеки. Чи можна його побороти? Як показує світовий досвід, побороти це явище повністю неможливо, але обмежити його вплив на суспільство можна. На жаль, менталітет нашого народу такий, що ми ставимось до цього явища як до норми. На сьогодні заробітна плата завідуючого сектором в райдержадміністрації становить  940 гривень. Проте робляться перші кроки, і я думаю, що в новому законі приділять належну увагу Закону про державну службу, який вимагає, щоб мінімальний оклад державного службовця дорівнював двом мінімальним заробітним платам. Таким чином, введення цієї норми в дію, змінить ситуацію на краще. Далі виступила старший помічник прокурора Кобеляцького району Світлана Мойсеєнко. Вона детально ознайомила всіх зі змінами деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні порушення. Після неї взяв слово завідувач сектору по боротьбі з корупцією Управління СБУ в Полтавській області Олександр Надточій. Він зупинився на практичних аспектах протидії корупції, що найбільше всіх цікавило.
— На сьогодні по нашому регіону вже складений ряд протоколів про корупційні адміністративні правопорушення, — каже Олександр Миколайович. — Не може не радувати той факт, що всі  вони розглянуті в суді. Людей, які здійснювали корупційні правопорушення, звільнено з посад та накладено штрафи. Найбільш поширеними питаннями, з якими нам доводиться зустрічатися, є виділення земельних ділянок. Виявлено ряд фактів, коли голови сільських рад виділяють земельні ділянки за плату, при цьому вважаючи, що коли вони особисто не беруть кошти, а перераховують на рахунок сільської ради, то це законно. То хочу попередити, що це є корупційною діяльністю. Я розумію, що питання є досить проблемним. Адже сільські ради недостатньо фінансуються. Проте закон порушувати не можна. Також на сьогодні лише нашим управлінням порушено більше восьми кримінальних справ за фактами хабарів. Зафіксована велика кількість випадків зловживання службовим становищем та службовим підробленням.
Наступним виступив заступник начальника відділу по боротьбі з корупцією УБОЗ МВС в Полтавській області Сергій Книш. Він ознайомив присутніх з практичними аспектами протидії корупції.
— На сьогодні нашим відділом складено десять адміністративних протоколів. Більшість з них уже розглянуті в суді і не на користь державних службовців, — каже Сергій Іванович. — Для прикладу наведу випадок. Один із проректорів Полтавського університету взяв свого робітника і в робочий час поїхав будувати собі дачу. За цим випадком був складений протокол, а винуватець поніс покарання — штраф у розмірі 850 гривень. Та в цій ситуації головне не штраф, а те, що людина підпадає під звільнення в обов’язковому порядку. І таких випадків немало.
Начальник Головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Микола Перепелиця ознайомив усіх з основними завданнями вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».
— Цей закон — це прорив у формуванні законодавчої бази, яка сприяє формуванню громадянського суспільства в Україні, — каже Микола Петрович. — Згідно цього закону будь-хто із громадян має право звернутися за інформацією.  Термін для відповіді — п’ять днів. Якщо це стосується якої-небудь надзвичайної ситуації — 48 годин. Якщо інформація об’ємна, то 20 днів для розгляду. Та в продовж п’яти днів ми маємо попередити заявника про це.

В освіті родичам співпрацювати можна
Після доповідей було розглянуто ряд питань, які під час виступів глядачі передавали у вигляді записок виступаючим. На перші питання відповів Олександр Надточій.
Запитання: фірми пропонують ставити вишки мобільного зв’язку на території сільської ради і заключити з ними договір соціального партнерства. При цьому перерахувати кошти на рахунок сільської ради. Це законно чи ні?
Відповідь: такого поняття як договір соціального партнерства я не чув. Проте сільська рада має право передавати земельні ділянки сільгосппідприємствам і ці кошти йдуть до бюджету. Тобто, і у вашому випадку немає нічого протизаконного.

Запитання: чи є корупційним правопорушенням укладення договору дарування/отримання між юридичними особами, якщо вартість дарунку не перевищує однієї мінімальної заробітної плати?
Відповідь: дарунки вартістю не більше однієї мінімальної заробітної плати стосуються тільки посадових осіб. Тобто посадовець має право протягом року отримати дарунок, але не перевищуючи вказану суму. Якщо мова йде про юридичну особу, то будь-яка спонсорська допомога на сьогодні заборонена законодавством.

Запитання: чи відноситься до корупційного правопорушення розголошення державним службовцем інформації, віднесеної до категорії службового користування?
Відповідь: звісно, та у зв’язку з тим, що документ службового користування, значить він несе якесь інформаційне навантаження. Тобто, призначений безпосередньо для тих осіб, які мають доступ до ознайомлення з ним.

Запитання: чи застосовуються обмеження щодо роботи близьких осіб, що мають безпосереднє підпорядкування, в галузі освіти?
Відповідь: у галузі освіти це не буде корупційним правопорушенням.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 вересня 2011, 14:47 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації