Вхід | Реєстрація

«Дивіться в корінь!»

«Дивіться в корінь!»
На нашому сайті не так давно надруковані нотатки із засідання громадської ради при Новосанжанській райдержадміністрації під заголовком «Село загубив науковий прогрес».
Мене здивували слова члена ради Володимира Косика про те, що село загубив науковий прогрес, поскільки нинішня потужна техніка не потребує такої кількості людей, як колись. А давайте спробуємо комплексно підійти до проблеми і розібратися у дійсних причинах, котрі привели до розорення села. Усім відомо, що технічний прогрес, механізація, нові агротехнології дійсно потребують все менше і менше робочих рук у тій чи іншій галузі сільськогосподарського виробництва. Ця закономірність постійно діюча, але не вона є причиною того, що село масово почало гинути. У минулому сільськогосподарські господарства у вигляді колгоспів або радгоспів забезпечували сільський люд не тільки роботою, але й суттєво впливали на розвиток благоустрою та інфраструктури села. Крім того, велика потреба у робочій силі була на підприємствах, котрі переробляли сировину і доїхати до яких не було проблеми. Автобуси курсували регулярно, практично до кожного села було прокладено дорогу з твердим покриттям.
Технічний і технологічний прогрес вплинув на перерозподіл робочої сили між містом і селом. Поступово кількість селян у загальній структурі населення України зменшувалась. Але це не було руїною, не було катастрофою. Відбувався закономірний процес укрупнення сіл, і для людей створювалися нові робочі місця у цій же місцевості. У селі продовжували діяти дитячі садки, медичні пункти, клуби, школи, бібліотеки. Виростали нові об’єкти сучасного благоустрою. Діти отримували відносно нормальні умови для свого розвитку. Значна частина молоді, яка мала роботу і могла реалізуватися відповідно до своїх здібностей, залишалася жити в селі. Сьогодні вищезгадані надбання втрачені, молодь масово покидає сільську місцевість. А без неї немає майбутнього у будь-якого населеного пункту. Безперечно, проблеми села були досить великі і в недалекому минулому, але ж сільське господарство і село потребували реформування, а не знищення. Сьогодні земля сільськогосподарського призначення використовується однобічно, переважно під вирощування пшениці, ячменю, кукурудзи на експорт. Мало використовуються зернові культури для того, щоб працювала харчова промисловість. А ще недавно ми мали кращу і доброякісну м’ясомолочну продукцію для споживання. Занепад тваринництва — це не тільки втрата робочих місць у господарствах, але й результат того, що держава витрачає золотовалютні кошти на імпорт харчової, часом, недоброякісної, продукції. Поширився фальсифікат м’яса і молока. Крім того, земля втратила органічні добрива, а молокозаводи і взуттєві фабрики відповідну сировину для свого виробництва. Через те, що перестають працювати і зникають підприємства харчової промисловості, які були наближені до села і райцентрів, втрачаються робочі місця не тільки сільського населення, але й міського та мешканців райцентрів.
Той, хто залишається у селі і живе за рахунок присадибного господарства, працює без вихідних, підміни і відпустки. Додайте ще проблеми з реалізацією виробленої продукції. Не дивно, що село мало кого приваблює. Воно зникає.
Трагедія села тісно пов’язана з нашими стосунками з Міжнародним валютним фондом, котрий давав кредити з вимогою, щоб держава не підтримувала сільське господарство, не вкладала в цю галузь кошти.
Для України сільське господарство — це базова основа для розвитку всієї економіки країни. Розвал села і підприємств сільського господарства — це стратегічно сплановані дії з тим, щоб оправдати наміри з перетворення землі сільськогосподарського призначення в товар з метою купівлі іноземним капіталом. Наші фермери і селяни відповідних коштів не мають, тому кінцевий результат легко передбачити.
У ситуації, що склалася, на мій погляд, частину землі можна реалізувати в приватні руки українських фермерів. Проте, держава повинна залишатися власником більшої частини землі сільськогосподарського призначення, щоб мати змогу здавати її в довгострокову оренду. Земля мусить використовуватися на користь всього суспільства, а не окремих кланів. Не виправдовуйте зникнення села надуманими причинами, дивіться в корінь!

Автор: Борис ПОПРУГА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 вересня 2011, 16:25 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації