Вхід | Реєстрація

Автоцивілка дорожчати не буде

Автоцивілка дорожчати не буде
18 вересня вступає в силу закон, який змінює порядок виплати страховки. Зокрема, водії отримають право самостійно, без виклику інспектора ДАІ, оформляти протокол про ДТП, в якому не постраждали люди.
За своєю формою і суттю так званий європротокол — це всього лише офіційне повідомлення про ДТП, складене його учасниками, які застрахували свою відповідальність на умовах так званої автоцивілки, і підписана кожним з них особисто. Його поява в українському правовому полі пов’язана з наближенням Євро-2012. Але всупереч розхожій думці, європротокол не виключає протоколів ДАІ, а тільки доповнює їх. Іншими словами, заповнювати цей документ з нехитрими запитаннями на тему «яким чином ви потрапили в аварію» доведеться незалежно від того, чи викликано на місце події автоінспекцію, чи водії залагоджують проблеми самостійно. Просто в останньому випадку для страхового відшкодування не доведеться чекати рішення суду, платити штраф і контактувати з міліцією.
На думку страховиків, таке нововведення збільшує кількість звернень і ризик шахрайства для отримання страхових виплат. Тому останнім часом дуже часто автовласники висловлюють побоювання з приводу можливого подорожчання полісу страхування. Та й обсяги збитків у страховиків через це можуть стрімко зрости. За словами фахівців, наразі не всі дрібні ДТП фіксуються. А після змін, що наберуть чинності в кінці вересня, фіксуватимуться усі пригоди. Відповідно і роботи у страховиків побільшає, і їхні збитки зростатимуть. За даними інтернет-видань, у моторно-транспортному бюро вже переглянули розмір коригуючих коефіцієнтів, які впливатимуть на величину тарифів. Якими саме будуть ці тарифи та коли вони будуть оприлюднені — поки що нічого не відомо. Єдина порада водіям — купувати поліс тоді, коли підходить до завершення термін дії попереднього полісу, щоб двічі не переплачувати за одне і те ж саме покриття протягом того періоду, який уже застрахований. Наразі збитковість автоцивілки у великих містах становить 80–85 %. А в середньому по Україні — 65 %.
Деякі компанії, що страхують автоцивілку, закликають своїх клієнтів купити поліс уже зараз, мовляв, з вересня вона подорожчає на 30 %. Проте директор кобеляцького Центру продажів і обслуговування клієнтів страхової компанії «Провідна» Наталія Романенко нам повідомила, що це, швидше за все, бажання заробити на побоюваннях клієнта. І ніякого подорожчання страхування автоцивільної відповідальності найближчим часом не планується.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2011, 14:46 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації