Вхід | Реєстрація

До музею – під воду!

До музею – під воду!
Дізнатися про наше місто відтепер можна і на дні Чорного моря. У підводному музеї скульптур «Алея вождів» на глибині 12 м цього літа з’явився експонат, виготовлений кременчужанами.

Куди йдуть вожді?
Як ви гадаєте, де оселяються вожді, коли їх знімають з п’єдесталу? Не повірите - під водою. Так само не вірив, аж поки не побачив на власні очі наш земляк Андрій Ткаченко. Він уже п’ятий рік захоплюється дайвінгом та підводним полюванням. Улітку минулого року разом із товаришем Віталієм Трушаковим Андрій вперше побував у підводному музеї на мисі Тарханкут.
Цей музей майже 20 років тому створив інструктор донецького клубу підводників «Нептун» Володимир Броуменський. Причому, зовсім випадково. У 1991 р. на західному узбережжі Криму донеччанин облаштував «площу Леніна», встановивши обличчям до турецького берега невеликий бюст вождя. Але наступного літа якісь вандали відбили Леніну голову, і Володимир Броуменський зрозумів: під водою більшовикам буде спокійніше. Привіз із собою на Тарханкут ще чотири скульптурки: двох Iллічів, Карла Маркса та Клима Ворошилова – і занурив їх на дно. Так був створений перший у світі музей під водою!

Увесь світ під водою
Поступово експонатів ставало дедалі більше, музей почали відвідувати іноземці, які також залишали в ньому цікаві речі. Так, наприклад, французи спустили під воду макет Ейфелевої вежі, американці – міні-копію башт-близнюків, а молдавани – бочку з вином. Тож підводна галерея бюстів колишніх комуністичних керівників і лідерів СРСР поступово перетворилася на такий собі міжнародний музей символів країн. Сьогодні в ньому понад 50 експонатів.
— Музей під водою складається з умовних кімнат – невеликих заливів уздовж підводної скелі. В одному «приміщенні» розмістилися вожді Жовтневої революції, в іншому - класики літератури і мистецтва, - розповідає Андрій. - Серед величезних брил, порослих водоростями та мідіями, можна побачити бюсти Леніна, Дзержинського, Кірова, Єсеніна, Блока, Маяковського, Пушкіна, Бетховена, Чайковського, Висоцького. Вони вмуровані в камені на дні. Але зустрічаються й неординарні експонати. Я бачив скелет собаки, зроблений з металу, вітрильник, лелеку. Також знайшов макет мосту, дуже схожого на наш Крюківський.

«Тут був Кременчук»!
28 серпня підводний музей Криму поповнився експонатом з Кременчука.
— Довго думали, що може стати експонатом від нашого міста, і зійшлися на думці, що найбільше Кременчук асоціюють з автомобілями «КрАЗ». Тож власними зусиллями ми виготовили скульптуру вагою близько 30 кг: на неіржавіючому постаменті – поршень, складова двигуна «КрАЗа», та невелика копія самого автомобіля з написом на номерному знакові «Кременчук». За згодою директора музею ми спустили експонат на дно, і тепер про наше місто знатимуть навіть під водою.
У найближчих планах кременчуцьких дайверів – заснувати на базі Кременчука або Градизька дайвінг-клуб.
— Ми будемо навчати людей занурюватися під воду, щоб дослідити цікаві місця. При створенні Кременчуцького водосховища було затоплено багато сіл, можна більш детально оглянути острови, де в 1941-1942 рр. розташовувалися вогневі висотки.

Орієнтир – с. Оленівка
Музей «Алея вождів» є однією з визначних пам’яток Тарханкуту. Знаходиться він на південному сході від Оленівки, біля обривів Атлеша, за 120 м від берега. Загалом вхід до музею безкоштовний, потрібно лише залишити задаток - близько 1 тис. євро. Підводне обмундирування за потреби можна взяти напрокат – це коштуватиме близько 100 доларів. А занурення з інструктором – ще плюс 300 грн.

Автор: Тетяна АПРЕЛЄВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 вересня 2011, 13:48 | Кременчук | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації