Вхід | Реєстрація

«Податкова живе у моєму офісі»

«Податкова живе у моєму офісі»
Постійні перевірки податкової, високі штрафи, що виписуються буквально за кожну дрібницю й відсутність можливості відстояти свою правоту через суд.
З такими настроями зустрів кременчуцький бізнес День підприємця.
– Я змушений буду закрити супермаркет «Сфера». Бо не зведу кінці з кінцями – зарплату платити нічим, на оренду грошей теж немає, – ділиться останніми новинами підприємець Дмитро Кравченко, депутат міськради від «Фронту Змін». – У нинішніх умовах може вижити тільки великий бізнес, де суперприбутки. Тігіпко молодець – він нормально все прописав у Податковому кодексі. Для себе. Бо його підприємства працюють виключно на експорт. А для інших – умов ніяких. Як не ціною землі нас душать, так перевірками.
У нас лише обов’язкових платежів – більше ста! У жодній країні світу такого немає. Доводиться цілу бригаду бухгалтерів тримати. І все одно це ніяк не рятує, бо податківців більше і вони все одно щось у тебе знайдуть.
А що творилося з деклараціями, які не приймали, якщо пишеш реальні цифри! Зараз довідку про платника ПДВ просто неможливо отримати. Знаю людину, яка ходила в податкову 13 разів. Відповідь одна: немає бланків.
Якщо ти тільки відкриваєш бізнес, тобі не дадуть такої довідки, доки не зробиш товарообігу на 300 тисяч гривень. І при цьому повний Інтернет пропозицій оформити такі довідки за три дні. Корупція зросла. Якщо раніше була ціла купа різноманітних тіньовиків, то зараз їх замінив один великий – державний апарат.
А перевірки податкової? Скільки серйозних підприємств закрили. У мене ж з нового року податківці просто живуть в офісі. Вони йдуть на тиждень. Потім знову приходять. Увесь час щось шукають, пишуть. Я зобов’язаний надати робоче місце, комп’ютер…
У мене борги такі, що я й працювати не можу, й закритися немає можливості. Бо залишилися зобов’язання, контракти, кредити. Дійшло до того, що відсотки за сплату кредиту я не можу поставити собі у видатки. Це ж нонсенс!

Душать і торговців, і виробничників
– Людина вклала більше 80 тисяч гривень у благоустрій свого продуктового кіоску, як того вимагала санстанція, а тепер у неї просто його забирають, – Василь Щобак, депутат міськради від Партії регіонів, розповідає про ставлення до малого бізнесу з боку кременчуцької влади. Депутат говорить: не можна так ставитися до малого підприємництва, яке заробляє гроші для бюджету. Крім того Василь Щобак, як представник легкої промисловості, що керує фірмою, яка виготовляє спецодяг, нарікає на те, що в країні не цінують працю виробничників.
– Більш-менш упевнено себе почуває крупний капітал, – говорить Василь Щобак. – Де мільйонні обороти, немає серйозної конкуренції. А легка промисловість поставлена на межу виживання. Не в нашому місті, але стикався з фактами, коли постачальника змушують іти на нечесні схеми, сплату «відкатів».
Також дивує податкова. Хтозна-чого вимагають. Якщо ти, наприклад, працював з якоюсь фірмою, повністю виконав взяті на себе зобов’язання, ви нормально розрахувалися, а потім податкова знайшла у цього партнера якісь несплачені податки, вам також претензії виставляють. Це ж абсурд! З нас ось вимагали сплатити 600 тисяч гривень ПДВ «за того хлопця». Я кажу: «Та у нас угода була усього на 200 тисяч. Які можуть бути санкції?» Звичайно, в таких умовах працювати дуже тяжко.
– Корупція в країні така, що відстояти своє право просто неможливо, – відзначає Юрій Шаповалов, голова комісії міської ради з питань підтримки підприємництва. – Податковий кодекс не настільки вплинув на бізнес, як колосальний тиск перевіряючих структур. Виписуються мільйонні штрафи і суди мають вказівки виносити рішення лише на користь держави. Навіть якщо на біле сказано «чорне». Доводиться домовлятися з суддями, навіть якщо ти абсолютно правий.

Держава не отримає податки, доки не дасть заробляти бізнесу
– Через новий Податковий кодекс та невиправдано жорстку фіскальну політику навіть та частина економіки, яка рвалася до світлого і чесного бізнесу, зараз пішла в тінь, – говорить Віктор Нестеренко, підприємець-будівельник. – Всі перейшли знову на готівку. Бо фактично податкова система у нас не змінилась. Ні розмір податків не зменшився, ні їх сплата не стала більш прозорою.
У світі є два податки: податок на додану вартість і на прибуток. Інших немає (я не беру соціальних відрахувань). Навіщо нам тримати армію бухгалтерів на кожному підприємстві?
Крім того, у багатьох країнах з такою перехідною економікою, як наша, існує таке поняття, як податковий кредит. У нас я про нього чув, але не знаю, щоб хтось мав змогу ним скористатися.
Візьмімо ту ж Грузію. Податок на прибуток складає, здається, 15 відсотків. Але платити їх можна раз на рік. Тобто ви квартал відпрацювали, податки нарахували, але не сплачуєте. Акумулюєте ці кошти на підприємстві, використовуєте їх для розвитку бізнесу. Не витискає з вас держава усі соки! А в кінці року ви з державою розраховуєтеся. Враховуючи проблеми зараз з кредитами, 15% від обігу – це пристойні гроші. Якщо обіг – мільйон, то податковий кредит – 150 тисяч. Оці гроші реально працюють на країну. І з них підприємець усе одно створить податок на додану вартість. Бо він або придбає продукцію й продасть її, або придбає сировину для власної продукції і таке інше. Але на ці ж гроші виробляються додаткові блага для людей. І не завдають збитків державі, й допомагають бізнесу.
У нашій же країні треба змінити ментальність у всіх сферах державної влади. Бо в усіх країнах світу люди ходять на роботу не для того, щоб боротися з контролюючими органами, доводити свою правоту в судах щодо сплати податків. Бізнес створюється для того, щоб отримувати прибутки. Люди, дайте бізнесу працювати. Чим більше прибутку він матиме, тим більше ви отримаєте грошей у бюджет.
– Малий бізнес найбільше чекає спрощеної системи оподаткування, – відзначає Михайло Василенко, голова громадської організації «Народна Рада», що об’єднує переважно дрібних торгівців. – Бо зараз якщо збирати усі ті папери, які вимагають, – звіти, сертифікати тощо, рядовому підприємцю, що торгує на ринку, доведеться наймати бухгалтера. А це просто нереально, особливо за нинішніх часів, коли суттєво упала купівельні спроможність людей.
Дуже заважають постійні перевірки податківців. Зрозуміло, що найчастіше їх проводять, щоб «збити» гроші. Нещодавно нам довелося втручатися, коли перевірка прийшла на Придніпровський ринок. Інспектори взялися перегортати всі документи підприємців підряд і навіть уже штрафи спробували виписувати. А коли наша громадська організація підключилася, з’ясувалося, що вони мають повноваження лише на перевірку свідоцтв про державну реєстрацію й угоди про найманих працівників. І все. Врешті-решт ми досягли порозуміння. А люди отримали змогу нормально торгувати.
Ще одне, що дуже хвилює кременчуцьких підприємців, – пенсійна реформа. Бо просто підвищити пенсійний вік – це ж не реформа. Потрібно повернути безкоштовну медицину, як це гарантує Конституція, збільшити тривалість життя, а вже потім братися за подовження трудового стажу.

P.S. Після виходу цього матеріалу в газеті "Програма плюс" з редакцією зв'язалась прес-служба Кременчуцької об'єднаної податкової інспекції й повідомила, що не згода з деякими фактами, викладеними в матеріалі. Зокрема, за інформацією прес-служби КОДПІ цього року на Придніповському ринку перевірок не було взагалі, а в супемаркеті "Сфера" інспектри так часто з'являлись, бо перевіряли два десятки приватних підприємців, які там знаходяться.

Автор: Юлія Билина, «Програма плюс»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 вересня 2011, 08:36 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації