Вхід | Реєстрація

Брати-«мажори» можуть лишитися безкарними після обстрілу трьох людей

Брати-«мажори» можуть лишитися безкарними після обстрілу трьох людей
20 вересня відбудеться чергове судове засідання в Решетилівському районному суді у справі обстрілу трьох місцевих мешканців братами-«мажорами» Семуками в селі Шилівка. До Новин Полтавщини звернувся потерпілий Олександр Коба, який ледь вижив після тієї перестрілки 1,5 роки тому. За його словами, судові засідання постійно затягуються і майже немає сподівання на справедливе правосуддя.
Перше судове засідання мало відбутися ще 15 вересня 2010 року, але щоразу переносилося через відсутність відповідачів або їхнього захисту. При цьому обвинувачення наполягає для підсудних на застосування статті Кримінального кодексу про хуліганство, яка передбачає покарання лише у вигляді адміністративного стягнення. Тоді, як реально мова йде про замах на життя, і цей злочин карається щонайменше семи роками позбавлення волі.

Про обставини перестрілки
У селі Шилівка на Решетилівщині в березні минулого року група молодих людей відзначали день народження свого товариша. Коли вони вийшли на перекур, повз них проїздив на автомобілі Артем Сологуб, родич братів Семуків, які орендують у місцевого населення землю, та як вони стверджують самі, «тримають» усе село.
Раптово між Сергієм Цзекуном та Артемом Сологубом виникла словесна перепалка. І вже за кілька хвилин до кафе під'їхали на автомобілі місцеві «мажори» - брати Михайло і Олександр Семуки, яких телефоном викликав «на розбірки» Сологуб.
Місцевий люд недолюблював та водночас побоювався братів за пихатість та жорстокість їхнього характеру. Михайло Семук вирішив показати усім, хто в селі головний.
Після повторної словесної перепалки брати разом із Сологубом накинулися на Сергія Дзекуна. Присутні кинулися розтягувати бійку, і в цей момент неждано для всіх пролунали постріли. Холоднокровно і цинічно, із двох травматичних пістолетів, брати почали стріляти у свого опонента, та людей, що стояли поруч.
Серед них опинився і 37-ріний Олександр Коба. Один із пострілів влучив йому у обличчя (ці шрами назавжди нагадуватимуть йому події того злощасного вечора), другий - у грудну клітину, третій постріл, в ногу.
Олександрові відверто пощастило (якби куля потрапила на сантиметр вище грудини, серце могло зупинитися). Пощастило і що хірурги центральної районної лікарні, куди одразу шпиталізували хлопця, вчасно і професійно надали першу медичну допомогу.
Туди ж доставили і 27-річного Юрія Легкого, який дістав два поранення в ногу. Третій потерпілий - Олександр Новохатко, якому куля, випущена кимось з братів-«мажорів», потрапила прямо у лобну частину голови.
Потерпілі взагалі не знали братів Семуків, і розраховували, що вже наступного після пригоди дня, вони принаймні приїдуть провідати хворих, покаються за скоєне, і проситимуть вибачення. Але марно...
Приблизно в той самий час, коли хлопці лежали на операційному столі, розповідають очевидці, браті Семуки замітали сліди: мати братів найняла хлопця, який визбирав гільзи: правоохоронці, знайшли на місці пригоди тільки девять гільз, тоді як пострілів було більше двох десятків.
А далі мати Семуків побувала у місцевому райвідділку міліції: як результат, тодішній прокурор району Костантин Лук'яненко два тижні не міг порушити кримінальну справу, посилаючись на відмовну справу, що надійшла із райвідділу.
Тільки після втручання колишнього прокурора Полтавської області Анатолія Мельника справі дали законний хід.
Нелегко було встановити істину і у судмедекспертів: ті спочатку чомусь наполягали на легких тілесних ушкодженнях, а два поранення у ногу двома різними кулями у Юрія Легкого, засвідчували як одне. Тільки після повторної незалежної експертизи за участю 6 фахівців, було встановлено, що в результаті поранень, зокрема, Олександр Коба ризикував позбутися життя.
Так і не дочекавшись вибачень та пояснень від кривдників, потерпілі шукають правди в судах...
Пригода у Шилівці, - лише проміжна ланка ланцюжка, яка тягнеться за братами Семуками: раніше їм вже загрожувало покарання через нанесення тілесних ушкоджень дільничному Решетилівського відділення міліції Юрію Рукавиці, за ухиляння від воїнського обов'язку, незаконне зберігання та застосування зброї. Ось тільки правосуддя щоразу лишало безкарними цих молодиків.
Брати Семуки вважають себе господарями у Решетилівському районі. Ще б пак: мають ферми, магазини, підприємства. Брати без згоди сільської громади, взяли у оренду на 49 років місцеві ліси. Що найцікавіше: з щедрої руки братам було виділено 629 гектар лісу, а орендна плата за користування складає аж 15 гривень за гектар на рік . При цьому, селяни Шилівки і досі перешіптуються, що після «ефективного господарювання» братів, в місцевих лісах замість лісу, лишаються тільки тисячі пнів.
20 вересня чергове судове засідання по справі братів Семуків може дати відповідь на питання: чи є в Україні справедливе правосуддя, яке реально захищає права рядових українців...

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 вересня 2011, 15:28 | Решетилівка | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації