Вхід | Реєстрація

Злидні нищать дитячу лікарню

Злидні нищать дитячу лікарню
У Кременчуцькій міській дитячій лікарні відбулося позачергове засідання опікунської ради. Причина – критичний стан медичного закладу. У лікарні бракує спеціалістів, обладнання і навіть простирадл.
— Упродовж цього року ми не бачимо пріоритету дитячої охорони здоров’я для міської влади, – говорить начмед дитячої лікарні Валентина Бондар. За оцінками медиків, ситуація майже критична. Кризовий стан дістався навіть реанімаційного відділення. Тут шість ліжок, кожне з яких має бути обладнане апаратом штучної вентиляції легенів. Наразі відділення реанімації не має жодного. Вочевидь, про дотримання всіх вимог мріяти не доводиться. Лікарі благають владу профінансувати придбання хоча б одного-двох апаратів ШВЛ. Таке обладнання коштуватиме 200 тис. грн за одиницю.
За словами головного лікаря дитячої лікарні Юрія Попенка, стоси листів з проханнями надати лікарні гроші на придбання такого необхідного інвентарю не один рік припадають пилом у міськвиконкомі, в управлінні охорони здоров’я та інших інстанціях. Більшість з них так і залишилися без відповідей. Ті поодинокі, на які відповідали чиновники, були схожі за змістом: грошей цьогоріч не передбачено, але наступного року ми повернемося до цього питання. Чи треба говорити, що жодного разу до означеної проблеми не повернулися?

Діагностика під питанням
Проблеми, якщо їх не вирішувати вчасно, мають властивість накопичуватись і розростатись. У лабораторії Міської дитячої лікарні ситуація не менш волаюча. Щоправда, сума, яка потрібна, значно менша. За словами Юрія Попенка, 83 тис. грн коштуватиме запорука точності аналізів. Наразі тут досліджують мокротиння на доісторичних мікроскопах.

Люди скоро розбіжаться
44 лікарі – саме стільки бракує дитячому медзакладу, щоб закрити всі існуючі вакансії. Серед затребуваних спеціальностей: лікар-генетик, рентгенолог, дитячий інфекціоніст, отоларинголог, невролог та хірург. Не менш критична ситуація з дільничними педіатрами.
Але зберегти й існуючий медперсонал за нинішніх умов дуже складно. У II-му півріччі 2011 р. медики констатують дефіцит грошей на виплату заробітної плати. Юрій Попенко говорить, що сьогодні заборгованостей немає, упродовж року адміністрації вдалося заощадити 225 тис. грн, зокрема відправляючи працівників у відпустки за власний рахунок. Проте до кінця року на зарплату медикам не вистачає 640 тис. грн.

На штучні легені вистачить
Юрій Гриценко, голова партії «Рідне місто», член депутатської комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства й дитинства:
— Коли нас з колегами-депутатами запросили на позачергове засідання опікунської ради, було очевидно, що справа серйозна. Ми розуміємо, що проблем дуже багато, але профінансувати одразу й усе не вийде. Ми попросили головного лікаря підготувати список найнеобхіднішого інвентарю, який треба першочергово придбати в лікарню. Після цього наша комісія підготувала звернення до міського голови, де були викладені ті біди дитячої лікарні, які потребують негайного вирішення. Ми спілкувалися з Олегом Бабаєвим, і він погодився з тим, що дитяча лікарня не повинна мати проблем, які можуть завадити лікуванню дітей. За результатами III-го кварталу за рахунок вільного залишку бюджетних коштів лікарні буде виділено близько 250 тис. грн
на придбання апарату штучної вентиляції легенів, а також кількох мікроскопів для лабораторії.
У Дитячій лікарні бракує грошей навіть на простирадла та постільну білизну. Найгірші справи – в інфекційному відділенні, куди не можна приносити постіль з дому. Щоб укомплектуватися м’яким інвентарем, лікарні потрібно 76 тис. грн.

Лікувати нічим
— Медикаментозні фонди дитячої лікарні вичерпані, – застерігає начмед В. Бондар. За її словами, у сейфах закладу кількість ліків від грипу дорівнює одному дню лікування однієї дитини. Нагадаємо, минулого тижня головний санлікар міста В. Самойленко попередив про те, що невдовзі слід чекати на епідемію грипу, тому лікарням необхідно належним чином підготуватися.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 вересня 2011, 13:31 | Кременчук | Фінанси
1. povierennyy / 25 вересня 2011, 19:33
"депутати затвердили виділення 21 тисячі гривень на відзначення свят" - не хоч.... Та ні Я ХОЧУ матюкнутцця, але не буду.
Посилання на exo.in.ua
---
Кого хвилюють чужі діти? Саме головне двічі почути гімн, розпланувати кому скільки вкрасти, та і все.
---
Хоч в статтях розказ0вують не про один і той же район але... Ну хіба я не правий???
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації