Вхід | Реєстрація

Лубенських студентів протестували на ВІЛ

Лубенських студентів протестували на ВІЛ

29 вересня 2011 року в Лубнах вперше відбулася акція  «Пройди свій тест», яка стала безпрецедентною. Організаторами акції виступили Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ», Полтавський обласний благодійний фонд «Громадське Здоровя» і відділ в справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Лубенської міської ради. Акції пройшли у навчальних закладах, де перевірилося близько 50 студентів.
«Молоді люди повинні розуміти, що необхідно не лише вживати заходів аби запобігти зараженню, але й постійно перевіряти свій статус. Перевірка не означає сумніви. Перевірка – запорука здорового життя!  Акцією «Пройди свій тест» ми звертаємо увагу молоді на цю проблему, підвищуємо їхню поінформованість про ВІЛ/СНІД. Задля цього у кожному вищому навчальному закладі окрім тестування також відбулися лекції, семінари за участі спеціалістів з ВІЛ/СНІД; тренінги із репродуктивного здоров’я для молоді; транслювалися фільми з подальшим їх обговоренням», - говорить Олександр Чепур, голова Полтавської обласної молодіжної громадської організації «Твій Світ».

    Українські студенти про СНІД знають мало, хоча саме для них ця хвороба найнебезпечніша. У 40% нових випадків інфікування жертвою стають молоді люди. І хоча більшість юнаків та дівчат знають про небезпеку незахищеного сексу, кожен третій презервативом не користується. Водночас, за дослідженнями, студенти училищ і коледжів ведуть ризикованіший спосіб життя щодо ВІЛ порівняно з однолітками-школярами. Великий відсоток ВІЛ-інфікованих – це ті, хто отримав інфекцію через незахищений секс.

     Всі бажаючі студенти могли анонімно й безкоштовно зробити аналіз на ВІЛ/СНІД та миттєво дізнатися його результати. Для цього необхідно було здати кров з пальця. Експрес-тести на ВІЛ-СНІД виявилися затребуваними. Кількість охочих протестуватися  в кільканадцять разів перевершила сподівання організаторів акції. На щастя, ніхто з них не отримав позитивного результату.

 Адміністрації навчальних закладів Лубен дуже відповідально ставляться до питання профілактики ВІЛ/СНІДу. В Лубенському фінансово – економічному коледжі, до прикладу, студентам напередодні нагадали про необхідність здавати аналіз на СНІД. Показові тренінги провели досвідчені фахівці Полтавської обласної молодіжної громадської організації «Твій Світ» Олександр Чепур, Сергій Алєксєєнко, Олексій Калашник.

    Варто пам’ятати лише про те, що кількість ВІЛ-інфікованих в області щороку збільшується – в основному через незахищені статеві стосунки. Це унікальна можливість пройти тест у середовищі власного ВНЗ. Не потрібно їхати до клініки чи центру тестування. Результати дослідження будуть готові вже за 15 хвилин.

«Розвіяти міфи про недугу і водночас протестувати учнів – завдання цієї акції. Основна сила – в профілактиці. Студенти дізнаються як передається хвороба і як її уникнути. До того ж, щоб дізнатися про свій статус, студентам не треба йти до СНІД-центру і чекати результатів тижнями. Завдяки новим тест-системам діагноз ставиться за 15 хвилин», - переконує Світлана Скиба, начальник відділу в справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Лубенської міської ради.

«Результати експрес-тесту не варто вважати остаточними. Ми одразу рекомендуємо людям звернутися в лабораторію при обласному СНІД-центрі. Ті, хто отримав позитивний результат, можуть пройти тут повну діагностику та отримати лікування, якщо результат підтвердиться», - підтверджує Опанасенко Олександр, лікар – консультант Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське Здоров’я».    

Щодо лікування, то наразі воно єдине – анти-ретровірусна терапія, яка дозволяє сповільнити розвиток СНІДу й дає можливість прожити з цим діагнозом не один десяток років. Але один з найгірших моментів довкола ВІЛ-інфікованих – це соціальне відчуження. Таких людей нерідко виганяють з роботи чи вузів, а дітей, які успадкували СНІД від матері, не приймають в садочки. Працівники громадської організації «Твій Світ» кажуть, що більшість ВІЛ-інфікованих стикалися з такими ситуаціями.

     Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» – незалежна громадська організація, яка протягом п’яти років опікується питаннями профілактики ВІЛ/СНІД серед молоді Полтавщини. Як повідомлялось раніше, заходи щодо профілактики негативних явищ в молодіжному середовищі здійснюються в рамках проекту «Просвітницька програма «За здорове майбутнє» за підтримки відділу в справах сім’ї та молоді Полтавської облдержадміністрації.


Автор: Олександр Чепур


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2011, 17:08 | Лубни |
1. крес / 30 вересня 2011, 08:26
давно пора. в нас теж не завадить
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації