Вхід | Реєстрація

Полтавські пільговики під стінами облдержадміністрації нагадали про свої права

Полтавські пільговики під стінами облдержадміністрації нагадали про свої права
28 вересня полтавці голосно висловили «Ні!» законопроекту  №  9127. Документ під нейтральною назвою «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» уже 3 тижні знаходиться на розгляді у Верховній раді. Якщо його приймуть, Кабмін отримає контроль над встановленням порядку та розміру виплат пільговим категоріям населення. 

Що ховається за шапкою?
Законопроект № 9127 складається з 20 сторінок. Його можна умовно поділити на 2 частини. У першому розділі на 5 сторінках ідеться безпосередньо про особливості виконання судових рішень. У другому – під назвою «Прикінцеві та перехідні положення» на 15 сторінках вносяться зміни до 15 діючих законів України. В основному вони стосуються уточнення пільг та соціальних гарантій. Майже усюди в текст законів додається формулювання «пільги надаються у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України».

Приклад:
У Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у абзаці 2 пункту 6 слова «виплата стипендії, підвищеної на 100 процентів» пропонується замінити словами «виплата підвищеної стипендії в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України», у пункті 6 цього ж закону «50 відсотків мінімальної заробітної плати» пропонується замінити «в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України».
На практиці це може означати скасування у Державному бюджеті захищених статей та згортання багатьох соціальних програм.
Анатолій Гриценко, голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони знайшов у документі порушення дванадцяти статей Конституції України.
– Якщо сьогодні інваліду війни першої групи держава щорічно до 9 травня гарантує 10 мінімальних пенсій за віком, ІІ групи – 8, ІІІ групи – 7, учаснику бойових дій – 5,плюс щорічне лікування у санаторії, то законопроект № 9127 не гарантує нічого – скільки захочуть, стільки й дадуть, – зазначає Анатолій Гриценко на своєму персональному сайті.
Рекомендував повернути на доопрацювання цей законопроект і керівник Головного науково-експепертного управління Василь Борденюк.
– Зазначені у Перехідних положеннях пропозиції передбачають скасування конкретизованих обсягів соціальних гарантій (знижки за житло, комунальні послуги, надбавки до пенсій тощо), які закріплені спеціальними законами. Запропонований замість цього порядок надання і визначення розмірів пільг за рішенням Кабінету Міністрів України, на нашу думку, є порушенням принципів верховенства права, – йдеться у Висновку про проект закону, оприлюдненому на офіційному сайті Верховної ради. 
20 вересня під стінами Верховної ради пройшов всеукраїнський мітинг, учасники якого вимагали відміни прийняття законопроекту. Тоді учасників акції протесту заспокоїли обіцянками прийняти до уваги вимоги народу.
Коментували ситуацію навколо скандального законопроекту майже усі політики. З боку кабінету міністрів лунали запевнення, що у проекті держбюджету 2012 не передбачено скорочення жодних пільг. Опозиція натякала на те, що пільги уряд скасує, бо пообіцяв це МВФ.

А ми проти!
28 вересня відстоювали право на пільги й під стінами Полтавської облдержадміністрації. З 16 категорій пільговиків, що у «групі ризику», сюди прийшли в основному афганці, діти війни, чорнобильці. Причому вимагали полтавці не відміни конкретного законопроекту, а «за» збереження пільг як таких. Серед найцінніших соціальних виплат, на думку мітингуючих: 30-відсоткова надбавка до пенсії для дітей війни, виплата пенсій воїнам-афганцям у повному обсязі та субсидія на газ та електрику. І кожен з опитаних наприкінці неодмінно додав: «Хай (депутати) спочатку собі пільги уріжуть, потім – нам!».
– Ми розуміємо, що багато пільговиків сьогодні «липових». Тільки за минулий рік в Україні побільшало на 70 тисяч учасників бойових дій – де вони воювали? І треба якось розібратися з пільговими категоріями. Нам сьогодні обіцяють золоті гори, що пільги не відмінять, а між тим нас розпорошують: афганці – окремо, діти війни окремо, чорнобильці – окремо, – сказав журналісту «Кола» Василь Ковальчук.
Не такі вже й великі суми існуючих пільг – зазначили полтавці.
– У області 12 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС, Кожному з нас з держбюджету гарантовано 3,7 гривні на медикаменти та 90 гривень на оздоровлення на рік. – порахував Віктор Шкурпела, голова обласного союзу Чорнобильців.
Чиновники з облдержадміністрації, що вийшли до мітингуючих, запевнили, що розуміють вимоги і «на боці народу» і під оплески натовпу повернулися назад на робочі місця.
Наразі у процесі перемовин народу й влади оголошена перерва – до 20 жовтня. Тоді відбудеться наступне читання законопроекту.

Не 7562 – так 9127!
Контроль за державними виплатами пільговикам уже намагалися передати у руки Кабінету міністрів. Проект № 7562 з аналогічною назвою «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» та схожим змістом намагалися прийняти у Верховній Раді 6 вересня. Коли його відхилили усі парламентські комітети, через 2 дні, з’явився аналогічний документ під номером 9127. Його ухвалили у першому читанні 246 голосами.
Законопроект № 9127 внесе поправки до законів:
«Про соціальний захист дітей війни»
«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
«Про міліцію»
«Про прокуратуру»
«Основи законодавства України про культуру»
«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
«Основи законодавства про охорону здоров’я»
«Гірничий закон України»
«Про пожежну безпеку»
«Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні»
 «Про жертв нацистських переслідувань»
«Про захист рослин»

Категорії громадян, які можуть втратити пільги:
Працівники міліції, слідчі прокуратури та їх родини
Усі категорії чорнобильців
Працюючі пенсіонери
Інваліди усіх груп
Працівники культури, медики, фармацевти
Спеціалісти з захисту рослин, які живуть у сільській місцевості
Учасники бойових дій, війни, інваліди війни та члени їх родин
Ветерани праці та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та члени їх родин
Особовий склад державної пожежної охорони та члени їхніх родин
Працівники шахт
Діти війни
Колишні неповнолітні в’язні концтаборів та гетто

Автор: Таня Цирульник, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2011, 17:29 | Полтава | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації