Вхід | Реєстрація

Міняєш долари? Відсотки - у податкову!

Міняєш долари? Відсотки - у податкову!
Саме таку картину з обміном валюти в майбутньому прогнозують у банках міста. Сьогодні ж лише другий тиждень почали видавати на руки «зелені» тільки при наявності паспорту. Експерти впевнені, що це не останні зміни на валютно-фінансовому ринку.

Долар з паспортом відділить «сірих» від «мажорів»
Як пояснили у одному з відділень банку «Фінанси і кредит», метою Нацбанку є «відслідити» який контингент міняє валюту та у якій кількості. Згідно з новими правилами обміну валюти за паспортами, це добряче «потрусить» людські зарплати в конвертах. При цьому процедура зрозуміла - банки зобов'язані будуть вносити особисті дані клієнта в систему банківського обліку.
Експерти рахують, що з початку цього року населення купували на мільярд готівкових доларів більше, ніж продавали. Безумовно, зараз відбувається посилення контролю за ринком готівкової валюти. Проте, банкіри говорять, що у безпаспортових доларах найбільшою мірою зацікавлені ті, хто в розрахунках звик послуговуватися готівкою, яка ніде не фіксується. Тобто працювати у тіні і не світитися під час скуповування валюти. Фінансові аналітики впевнені, що для простих «сірих» громадян нічого не зміниться, окрім пред’яви документів. Боятися ж насправді треба багатим, адже їх триматимуть на «гачку».

Наші у шоці, у Росії – як за «здрасте»
У центральному відділенні «Приватбанку» пояснили, що усі банки та їхні клієнти повністю залежать від Нацбанку, тож обговорювати їхні рішення – справа не їхньої компетенції. Проте касири кажуть, що з 23 вересня, одразу після виходу постанови, встановлену Нацбанком, люди ще з тиждень забували приносити із собою документи. Більше того, більшість кременчужан обурено та здивавано запитували, навіщо, мовляв купувати долари із паспортом, коли такого раніше ніколи не було. Проте банківські спеціалісти стверджують, що громадяни із паспортом Російської Федерації навіть до виходу постанови приносили із собою посвідчення особистості.
Справа в тому, що якщо досі в Україні можна було купувати і продавати невеликі суми валюти без документів, то в Росії обміняти валюту можна лише після пред'явлення паспорта. При цьому там за операції беруть суттєві комісійні, роблячи їх невигідними. Екcперти говорять, що Україні банки пробували брати комісійні під час кризи 2004 року, за що отримали від НБУ сувору догану. А от у Білорусі, де недавно сталася валютна криза, банки тримають обмінний курс валюти, однак жорстко регламентують її продаж. Фінансисти зазначають, що там є тіньовий ринок, на якому долар коштує істотно дорожче. Водночас у більшості цивілізованих країн процедура обміну валюти здійснюється лише за наявності документів, що посвідчують особу.

Ажіотаж навколо долару – через другу хвилю кризи?
Банкіри говорять, що через прогнози про другу хвилю кризи, люди почали масово знімати із своїх рахунків гривневі депозити. Більше того, на початку осені на порядок збільшилося клієнтів, які почали свої заощадження переводити у долари. Експерти впевнені, таким чином НБУ рятує гривню від краху. Фінансисти ж запевняють, що гривня, на відміну від російського рубля, стабільна і її обвалу не прогнозують.
Проте, аби зняти ажіотаж серед населення, в Нацбанку пішли на крайні заходи. За банківською статистикою, через введення чітких обмежень на обмін валют вже в перший день дії обмежень попит на валюту знизився в чотири рази. Хоча банківські фахівці стверджують, що нова процедура обмінних операцій призведе до процвітання тіньового валютного ринку. В «ЕрстеБанку» кажуть, що обов'язковість документів при обміні валют - це удар по тіньовій економіці, де розраховуються за поставки товару незадекларованою готівкою і потім їх змінюють у банках. Експерти вважають, що нова процедура обмінних операцій призведе до процвітання тіньового валютного ринку. За словами банкірів, в першу чергу в тінь підуть саме дрібні валютні операції.

«Міняйли» на «чорному» ринку будуть в «шоколаді»
Як кажуть у банку «Фінанси і кредит», щодня зростає попит на «чорному» ринку - з міняйлами та липовими паспортами. Люди і так скуповують долари, так ще й спеціально посилюють паніку. Фінансисти жартують, мовляв буде, як у Білорусі: у банку - 8,05 гривні за долар, у «бариги»- 8,3. Сьогодні у Кременчуці найжвавіші точки «чорного» обміну валют, безперечно, на ринках. Там навіть утворюються черги з п’яти-семи осіб. Люди, що в них стоять, сварять владу та кажуть, що це навмисно зроблено, аби використати їхні паспортні дані під час голосування на майбутніх виборах.
А ще тривожаться, що їхніми даними можуть скористатися шахраї для оформлення кредитів, застав і продажу житла. Шукаючи валютних спекулянтів, вдалося з’ясувати, що їхню роль інколи виконують і самі касири обмінників. Вони продають американські долари без копіювання документів тільки перевіреним людям, наварюючи на цьому близько 10 копійок за долар. Банкіри говорять, що «чорний» валютний ринок був, є і буде. Справа лише в тому, що якщо раніше людину могли надурити за хвилину, то сьогодні кременчужани ходять тільки за рекомендаціями до надійних і перевірених торговців «зеленими». Тобто виходить, що міняйли-аферисти швидко втратять популярність у невеликому місті і їх одразу ж вирахують клієнти.

На «десерт» податкова: сьогодні дай паспорт, завтра - сплати відсотки
Фінансисти говорять, що в Нацбанку обіцяють не розголошувати доходи клієнтів банку. Це є банківською таємницею, яку можна розкрити третім особам тільки в законодавчо встановленому порядку. Проте, банкіри прогнозують, що такою особою згодом може стати і податкова інспекція. У банківських установах побутує думка, що усі постанови Нацбанку мають тенденцію до подальших змін. Тож експерти прогнозують, що після ретельного «відсіювання» кандидатів з невеликим заробітком, з багатих можуть навіть брати відсотки за обміняну суму валют. Чим більше – тим дорожче.

Автор: Ірина Бут, «Програма плюс»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 жовтня 2011, 15:13 | Полтавщина | Фінанси
1. Ярослав Гузченко / 11 жовтня 2011, 18:09
1. New York пише:
«Більше того, більшість кременчужан обурено та зд»

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації