Вхід | Реєстрація

Люди і банкомати

Люди і банкомати
Суперечка щодо того, в якій країні краще і комфортніше жити, який спосіб життя є правильним, чиї світоглядні цінності — західноєвропейські чи східні, азійські — більш наближені до істинних, точиться з прадавніх часів. Напевне, з тієї пори, коли світ поділився на Європу та Азію, на окремі держави зі своїми кордонами. Особливо актуальною ця суперечка була, є і ще довго буде на просторах колишньої Російської імперії, відзначте, навіть не Радянського Союзу, а царської Росії. Західники і слов’янофіли, декабристи, поміщики-кріпосники, демократи і монархісти — кожен свято вірив у свою ідею, в істинність своїх поглядів. Одні тягли «єдіную і нєдєлімую» до західних ліберальних цінностей, інші вважали, що лише монархія і православ’я вбережуть Росію і все людство від деградації і загибелі. Ось так і сперечались «всю дорогу», інколи навіть зі зброєю в руках. А доки сперечались, весь інший світ потихеньку таки йшов своїм шляхом. Європа та Америка — західним, Азія — своїм, східним. А Росія, як та мавпа, металась — то до красивих, то до розумних.
Ми вже досить давно живемо в незалежній Україні. А метатись між «красивими і розумними» стали ще більше. Навіть Росія і та визначилась, повернувшись до фактичної монархії і православ’я та культу сили як двох майже державних релігій.
То де ж ми? До кого нам приткнутися? Якою дорогою піти? У Європі нібито краще і комфортніше жити, а в Азії живуть наші брати по вірі зі спільними коренями та схожою мовою. Ці питання задають собі як пересічні українці, сидячи за чаркою чаю на кухні, так і вибрані все тими ж «пересічними» «мужі» та діячі за келишком «Хеннесі».
І напевне, щоб не повторювати чужі думки та вислови, а мати власну точку зору, краще самому побачити і почути, побувати і в Європі, і в Азії. А потім уже й робити висновки.
Не так давно автору статті довелось побувати в сусідній з Україною Польщі. Був там зовсім недовго, якихось п’ять днів. Але за цей час вдалося побачити саме те, що відрізняє нас, українців, від справжніх європейців.
Якщо порівнювати Україну і Польщу, то це, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці». І справа навіть не в тому, що Польща католицька країна, а Україна нібито православна, і не в тому, що вони давно в Євросоюзі, а ми в… І, звичайно ж, різниця не в рівні матеріального достатку. Поляки, якщо й заможніші від українців, то не набагато. У Києві за півгодини можна нарахувати більше наворочених «Лексусів» та «БМВ», аніж у Кракові за п’ять днів.
Різниця в іншому — у ставленні до людей. Там на тебе дивляться, передусім, як на людину. А у нас… А у нас у тобі бачать у кращому випадку ходячий двоногий банкомат.

Таксисти — як лакмусовий папірець
Своєрідним лакмусовим папірцем, який яскраво виявив різницю в культурах, світоглядах, цінностях та пріоритетах двох народів, двох держав для мене особисто стали таксисти-маршрутники.
Польща. На виході з аеропорту Катовіце нас зустріли двоє поляків-таксистів. Обоє одягнуті у гарні брюки і білі сорочки, ретельно виголені, підкреслено ввічливі. Потрібно було заплатити за проїзд. Оплата — у злотих. До речі, у всіх таксі в Польщі стоять касові апарати. Платити у злотих — а у нас долари і євро. Запитую, де знаходиться «кантор», тобто обмінний пункт. Таксист показує і додає: «В отой, що ближче, не йдіть, там курс обміну поганий, підіть в інший». Перевіряємо, дійсно, таксист порекомендував обмінник із більш вигідним для нас курсом. Чоловік допоміг, а не спробував «розвести лоха» і чимось поживитися на цьому. Усі, хто сидів на передньому сидінні, пристебнулись пасками і ми поїхали. По дорозі можна заснути. Усі їдуть із приблизно однаковою швидкістю, ніхто по суцільній лінії не обганяє. Ніякого екстриму.
Інший таксист у Кракові, дізнавшись, що ми з України, одразу знайшов у своєму магнітофоні українську пісню і включив її. А під час поїздки цікавився, якого ми віросповідання та жалкував щодо засилля російської мови на українських телеканалах. Йому, бачте, шкода, що в Україні говорять іншою мовою»
Київ. Залізничний вокзал. Стоянка маршрутних таксі. До потенційних пасажирів одразу підбігають двоє розхристаних молодиків. І, шарпаючи за руки, ноги та інші частини тіла, намагаються втиснути тебе у найближчу «маршрутку». При цьому встигають ще й курити, лузати насіння, плюватись, матюкатись і чіплятись до всіх більш-менш симпатичних дівчат. Намагаюся звернутися до водія іншої «маршрутки». Розхристаний молодик кричить: «Та ти єдєшь, ілі сам нє знаєш што тібє нада?». Не витримую: «Чого ти причепився? Ти хочеш допомогти, так допомагай!» Але чолов’яга навіть не приховує того, що допомагати нікому він не хоче. Жінка середнього віку запитує: «Можна ми на півгодини відійдемо?» У відповідь: «Да ти ж заплатіла, можеш вообщє нє пріходіть».
Ну, а по дорозі до Кременчука таксист звично ставить на ДВД фільми про бандитів і видає повну порцію екстриму, тобто — обгони по подвійній суцільній, підрізання інших авто і так далі і тому подібне. Роблю для себе висновок — більше ніколи не їздитиму в українських «маршрутках» з їх водіями кримінальної зовнішності.

Денис Мінаков в Україну вже не повернеться
Поїздка до Кракова обійшлася нам у 5,5 тисяч гривень на двох. Це з усім — перельотом, проживанням, екскурсіями, сувенірами, двома візитами до польського посольства у Харкові. Якби їхали через туристичну фірму, то заплатили б удвічі дорожче. Чому? Та тому, що там працюють земляки, котрі дивляться на тебе, як на банкомат.
Київ. Турфірма. Нам називають ціни. У тому числі і на відкриття віз. І беруть гроші. А потім виявляється, що й страховка у нас не та, і документи потрібно довезти. Хоча перед тим усі формальності 5–6 разів узгоджували по телефону. Починають виникати сумніви у професійності наших тур операторів. А потім виявляється, що вони ще й непорядні. Дочитуємось в Інтернеті, що дітям до 18 років візи відкривають безкоштовно. А з нас уже гроші взяли!
Після відповідного зауваження гроші то повернули. Але ми забрали їх всі. Тому що передумали мати справу з подібними «професіоналами». Після цього двічі з’їздили у Харків і спокійнісінько отримали у посольстві візи. Це зайняло 15 хвилин. До речі, порахували, що за два походи до посольства тур агенти беруть по 200 гривень з людини!
…У Кракові познайомились із Денисом Мінаковим. Він учиться у навчальному закладі, котрий нас цікавить як батьків потенційного студента. Денис сказав прямо: «Навчання в Україні і Польщі — це небо і земля. Я три роки вчився у Київському політехнічному університеті. І всі три роки викладачі постійно «дивились» у мою кишеню. У Польщі я забув про це раз і назавжди. Тут викладачі допомагають, «тягнуть» студента до останнього. Якщо ж уже зовсім не хочеш учитися — відрахують».
Денис закінчує навчання. Уже має свою фірму, яка влаштовує у краківські вузи українських студентів. Каже:
— Тут кожен студент може сам заробити на своє навчання, не тягнучи грошей із батьків.
 І підводить риску:
—В Україну я вже не повернуся.
Не повернеться в Україну милий, розумний хлопець Денис. Не хочуть повертатись колишні співробітники «ЕХО», які працюють у Данії. Усе більше й більше таких, милих і розумних, ввічливих і освічених дітей залишаються за кордоном. Хочеться кричати і протестувати. А хто ж тут залишиться? Бандити при владі і розхристані таксисти? Але язик не повертається засуджувати нових емігрантів. Бо ж і сам відчув, як це приємно, коли в тобі бачать людину, а не банкомат чи робота для вкидання виборчого бюлетеня.
І на закінчення — трішки оптимізму. Знаючі люди кажуть, що ми нині знаходимось на етапі розвитку суспільства, який Польща минула років 10 тому. Тому і в нас все буде нормально. Що ж, без надії, але сподіваюсь на це.
А стати європейцем можна і в Україні. Досить лише почати бачити в інших людей, а не банкомати.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 жовтня 2011, 11:49 | Полтавщина | Редакційна


1. Oleg / 22 жовтня 2011, 02:15
Правда, я також не хочу повертатися
2. Сергей Александрович / 22 жовтня 2011, 18:02
С себя начните. А лучше бы остались в Польше, чище в Кобеляках стало бы. "Фактичну монархию" он увидел... Спец по монархиям :))
3. Микола Гузченко / 22 жовтня 2011, 20:33
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
А ви, Сєргєй Алєксандровіч, виходить, спец по чистоті? Знайшов, блять, до кого і до чого дoїбатися.
4. Ярослав Гузченко / 23 жовтня 2011, 17:16
8. New York пише:
«оберфельдфебеля Проскури»

Дуууже потішне звання))) Я так щиро сміявся)) Мені одразу постали в пам'яті уроки трудового - шерхебелі, цинубелі, шпунтубелі....))) Я вже потім подивився, що таке звання дійсно є, але щастя мого від того не поменшало)))
5. KONG / 23 жовтня 2011, 21:05
Молодці хлопці, добре розважились. Й автор давненько не видавав чогось путнього. А ось "Сергей Александрович" здивував. Начебто й наш земляк, але довгий час перебування нf кацапщині затьмарило йому мізки. Чи ти не бачив по ТБ як мєстоблюстітєль Мєдвєдєв назвав твого Пукіна наступним президентом, хоч до виборів ще півроку. Така ось монарша передача влади.Точніше - повернення її ісконному владєльцу. А української мови не цурайся, Сєргєй Алєксандровіч! Чи ти забув, якій мові тебе мама навчала? Чи може став"вєлікороссом" і можеш повчати нас? Вибачте що на ти, достало...
6. Микола Гузченко / 30 жовтня 2011, 12:25
2. Сергей Александрович пише:
«А лучше бы остались в Польше, чище в Кобеляках стало бы»

13. Сергей Александрович пише:
«Кстати,в моем комменте не нашел ни слова, поучающего кого бы то ни было.Прозвучало осуждение позиции редактора,»

Ага, значить осуждєніє позіциі... ) А мені чомусь здалося, що тут не про позицію автора йдеться, а про те, що він забруднює собою Кобеляки. Звичайне нічим не обгрунтоване злобне шипіння.
13. Сергей Александрович пише:
«меньше бардака и вызывающе неприличного разделения на панов и быдло, чем в Украине.»

А й справді. Ось гляньте:
Посилання на www.youtube.com
Або ось:
Посилання на www.youtube.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації