Вхід | Реєстрація

Палити? Ні — компостувати!

Палити? Ні — компостувати!
З кожним роком все більше впевнююсь у тому, що доки проблема тебе не турбує — ти на неї не звертаєш уваги. Як то кажуть, що в кого болить, той про те і гомонить. Ще зі школи ми знаємо, що палити опале листя є шкідливим як для власного здоров'я, так і для природи. Але ця шкідлива звичка вже так глибоко залишилася у свідомості пересічних громадян, що викоренити її зовсім неможливо. І я, доки жила в селі, як і всі, не звертала на цю проблему ніякої уваги. Адже в сільській місцевості часто можна побачити восени, як хтось палить листя. І хоча люди, які проходять повз дим, час від часу лають винуватця підпалу, та наступного дня і самі роблять те ж саме. І, здавалося б, яка від цього шкода? У деяких містах від диму заводів більше шкоди, ніж від цього невинного підпалу. Зараз, живучи в Кобеляках, почала більше звертати увагу на той факт, що коли хтось із сусідів кожного дня протягом місяця палить листя, то страждаю і я разом з ними. По-перше, увечері не можна навіть двері відчинити, щоб провітрити хату, бо запах їдучого диму одразу ж заповнює її, від чого дере в горлі й нападає кашель. По-друге, приходжу додому вже ввечері і коли доходить справа до того, що потрібно вивісити випрану білизну надвір, її не можна туди виносити, бо вона одразу ж насичується характерним запахом диму. Я спочатку просто сварилась із сусідами. Але ж скільки можна терпіти! Здається, що «добросовісні» сусіди так мене «люблять», що просто не звертають уваги на проблему. Потім у мене виникло бажання знайти порушника мого спокою. І в один із таких «гірких» днів таки побачила цього «зловмисника». Ним виявився старенький дідусь. Совість чи скромність не дозволили мені підійти до нього. Адже сваритися з людиною похилого віку якось не прийнято. Стало дуже прикро, що люди, до яких ми ставимось з повагою і до думок і порад яких повинні прислухатися, ледве не першими порушують закон і норми добросусідства. І, можливо, вони в цьому не винні. їх до цього спонукають обставини. Але ж проблема залишається проблемою.

Яка від цього шкода?
Я вирішила знайти інформацію про те, наскільки шкідливим є дим і що про це говорить закон. І ось що я дізналася. При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З тліючого без доступу кисню листя виділяється бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо, поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Окрім безпосередньої загрози людському здоров'ю, спалювання листя призводить до таких загроз:
— у сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич — попелиці — лишаються зимувати у стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени, ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні;
— спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів;
— за нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт. При згоранні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола — дуже погане добриво. Таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту;
— на природних ділянках, газонах вогонь знищує насіння і коріння трав'янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння;
— знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2–4 рази промерзання ґрунту;
— дим від вогнищ в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. У цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення кількості ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров'я людини;
— задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Що гласить закон

Питання можливості спалювання опалого листя врегульовані в чинному законодавстві України. Опираючись на ст. 50 Конституції України, що гарантує кожному безпечне для життя й здоров'я навколишнє середовище, кожний з нас має законне право боротися з підпалами. Статтями 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання листя. У п. 9.1.19. Правил утримання зелених насаджень міст і інших населених пунктів України категорично забороняється спалювання листя на території зелених насаджень. Така ж заборона встановлена й Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених пунктів.
Подібну норму містять ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» і ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», які вказують, що спалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища забороняється.
Ст. 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання листя рослинності або її залишків та опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу. Спалювання сміття тягне за собою накладення штрафу на винних громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн.), на посадових осіб — від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1190 грн.).
Для притягнення винних осіб до відповідальності необхідним є складання протоколу про адміністративне правопорушення на підставі заяви. Детально про те, до кого необхідно звертатися, я вирішила не писати. Адже ті, хто стикався з цією проблемою, і так про все знають. До того ж немає сенсу. Адже для того, щоб вивезти оте нещасне листя, старій людині необхідно заплатити комунальній службі 300 грн., а штраф за підпал може бути й меншим за цю суму.

Компост — це подвійна користь

Але, що ж тоді робити з опалим листям? Найбільш нешкідливим для довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50 %-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, у садах.
Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. В основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перевищувати ЗО см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2–3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2–3 місяці, при осінній — за 6–8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.
Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.
Але ж хто цим користується? Хочеться вірити, що колись ми почнемо використовувати цей спосіб з користю для себе і довкілля. Хочеться вірити…

Автор: Наталія Ткаченко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2011, 13:39 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації