Вхід | Реєстрація

«Наші люди готові до радикальних дій!»

«Наші люди готові до радикальних дій!»
Новосанжарські «афганці» та «чорнобильці» не змогли достукатися до депутатів районної ради. На сесію голів громадських організацій запросили, а от виступити із зверненням — не дали.
Текст спільного звернення був у матеріалах сесії і з ним мали змогу ознайомитися депутати районної ради. Але в кінці — у «Різному» — голова районної ради Володимир Левицький просто запропонував взяти звернення «до відома». Зачитувати не став і депутати на цьому не наполягали.
А от голів громадських організацій така байдужість з боку депутатів образила.
— Ми хотіли привернути увагу депутатів місцевих рад до наших проблем, які дуже гостро стоять сьогодні, — пояснив голова районної організації ветеранів Афганістану Михайло Коркішко, — хотіли, щоб депутати нас вислухали, підтримали і направили звернення до Кабінету Міністрів. Та нам навіть не дали слова, а наше звернення не поставили на голосування. Така сама ситуація і в обласній раді. Але чому?! Це ж ми їх обирали депутатами, а не Київ призначав!
Михайло Коркішко пояснив: вони не прохали депутатів іти проти діючої влади, а просто хотіли підтримки від тих, за кого не так давно голосували на виборах до місцевих рад. Але зацікавлених депутатів у сесійній залі не знайшлося. А Володимира Замули — депутата від Партії Регіонів, який сам воював у Афганістані — на останній сесії не було.
— Наші люди вже їздили на акції протесту і у Полтаву, і до Києва. І будуть їздити далі, — пообіцяв Олександр Дерев’янко, голова районної організації «Союз «Чорнобиль-Україна», — зараз наше вище керівництво — на всеукраїнському рівні — продалося! І пішло на якісь перемови та компроміси. Але ми не дамо здати позиції і будемо стояти до кінця! Ви знаєте, зараз уже немає ніякого поділу — хто з нас за Партію Регіонів, хто за «Батьківщину». Тепер ми усі виступаємо одностайно.
— Ви напишіть, що ми не ходимо ні під якими прапорами і не підтримуємо якихось партійних ідеологій. Ми — за своє! — пояснив Михайло Коркішко. — І не збираємось лити воду на чийсь млин. Коли ми були у Києві, то відсторонилися від політичних партій і стояли окремо.
Обидва голови громадських організацій запевнили, що їхні люди налаштовані надзвичайно рішуче і відступати не збираються ні за яких обставин. А у разі потреби — будуть і наступати.
— Наші люди готові до радикальних дій! — запевнив Михайло Коркішко. — І якщо ці пільги таки будуть реформовані, то наслідки можуть бути непередбачуваними.
Наостанок представники «афганців» та «чорнобильців» повідомили, що цього тижня у Києві продовжуються переговори між владою та представниками громадських організацій. Від результатів цих переговорів і залежатиме подальший розвиток подій.

Звернення ветеранів Афганістану та членів організації «Союз «Чорнобиль-Україна» до депутатів районної ради

Шановні депутати, до Вас звертаються ветерани Афганістану, воїни-інтернаціоналісти та члени організації «Союз «Чорнобиль-Україна» в непростий для нас час. Кабінет Міністрів України у вересні цього року надав до затвердження Верховною Радою проект Закону про суттєве обмеження, скасування і зміну системи виплати наших пільг. Основний зміст цих реформ полягає у тому, щоб виплату пільг проводити в грошовому вигляді і основними джерелами фінансування є державний та місцевий бюджети при наявності коштів. Суттєво скорочується і перелік пунктів, по яких надаються пільги. Фактично відміняється дія Закону «Про статус ветеранів війни та їх соціальний захист», в якому держава гарантує соціальний захист ветеранів війни. По новому закону пільги будуть надаватися у так званому «ручному режимі».
Протестними діями «афганців» та «чорнобильців» 20 вересня 2011 року біля стін Верховної Ради остаточне прийняття цього законопроекту у другому читанні було призупинено, а законопроект  подано на доопрацювання. Ми знаємо, що все одно проводиться робота по «протягуванню» цього Закону.
Так, звичайно, у нашій державі занадто багато пільгових категорій людей (біля 16) і напевно потрібна якась зміна, але в усі часи пільги ветеранам війни та чорнобильцям ні в кого не викликали сумніву і були недоторканими. Зараз нам постійно стверджують, що в країні поволі йде економічне зростання, чому тоді скорочення пільг проводиться саме зараз? Спроби урізати наші соціальні гарантії були і раніше — у 2001–2006 роках, але такого, як зараз, не було. Ми розуміємо складну економічну ситуацію і не вимагаємо якихось підвищень, чи розширення пільг, ми хочемо, щоб система виплати наших пільг залишилась незмінною.
Держава, яка дбає про своє майбутнє, повинна виховувати своїх громадян у дусі патріотизму, дбати, щоб у екстремальних ситуаціях молоді хлопці були готові виступити на її захист чи ліквідацію наслідків техногенних катастроф, кількість яких постійно збільшується.
У свій час ми дивились на фронтовиків Великої Вітчизняної війни з повагою і розумінням, що їхні пільги є цілком заслуженими. І ми усвідомлювали, що наша держава завжди дбає про своїх захисників не на словах, а на ділі. Як будуть виховуватися сучасні молоді хлопці у дусі патріотизму, готовності виконати завдання по захисту державних інтересів, якщо вони постійно будуть бачити, як їхні діди і батьки змушені сьогодні виборювати у своєї влади свої ж законні права?
Уявіть собі ситуацію тих 80-х років. Чи зможе нинішня влада, дивлячись на теперішній морально-психологічний стан нашого суспільства, мобілізувати і направити молодих людей на війну чи гасити пекло ядерного реактора? Ми тоді виконували свій військовий і громадянський обов’язок не за гроші, нагороди чи пільги. Ми були так виховані всім укладом нашого життя. Так само, як наші діди і батьки, були готові стати на захист своєї Вітчизни.
У свій час громадські організації, у тому числі ветерани Афганістану і «чорнобильці», офіційно у засобах масової інформації підтримали кандидатуру Віктора Януковича на пост Президента України. Це що — нам така подяка?
Наша державна політика спрямована на вступ до Європейського Союзу, і ми хочемо жити по його соціальних стандартах. Ветерани війни в цих країнах надійно захищені державою. Їхні пільги сумніву не піддаються. Ми не можемо собі навіть уявити, щоб учасники бойових дій в Іраку, В’єтнамі чи Афганістані збиралися на бурхливі акції протесту біля державних установ.
Шановні депутати, ми коротко довели до Вас суть наших сьогоднішніх проблем. Ми хочемо, щоб Ви висловили своє ставлення до цієї ситуації та направили відкритого листа до Кабінету Міністрів України та депутатів Верховної Ради.
Михайло Коркішко, голова Новосанжарської районної організації ветеранів Афганістану
Олександр Дерев’янко, голова районної організації «Союз «Чорнобиль-Україна»



Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»; фото - УНІАН


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 листопада 2011, 16:23 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації