Вхід | Реєстрація

«Люди краще подивляться серіал, ніж почитають книгу»

«Люди краще подивляться серіал, ніж почитають книгу»
Ми відвідали чотири точки продажу книг у Нових Санжарах і дізналися, що читають  жителі селища.
Основну категорію читачів складають люди за 40-50 років. Молодь купляє книги дуже мало і в основному - це всеукраїнські чи світові бестселери: Стефані Майер із своїми сагами про вампірів, Ліна Костенко «Записки українського самашедшого», фантастика Бориса і Аркадія Стругацьких, Паоло Коельйо. Фаворитом у купівлі книг є дитяча література. Популярністю користуються такі дитячі автори, як Всеволод Нестайко і Наталя Забіла.
Найбільш популярними жанрами серед дорослих виявилися романи для жінок (купляють читачки віком від 25 до 40 років), іронічні детективи, бойовики і прикладна література.
Найдорожчим примірником на книжкових полицях є «Атлас мира», який можна придбати за 270 гривень.
Співвідношення російських і українських видань у кожній точці продажу книг різне. В одному місці 90 відсотків видань на українській мові і 10 — на російській. А є й навпаки. 
Продавці пояснюють це тим, яких мають постачальників, тобто, який  ті мають асортимент книг. Відмічають, що книг українською видають не так багато, як російською, а тому вибір других більший. Але дитячі книжки (90% з них – україномовні) батьки переважно беруть своїм дітям на рідній мові. Є й такі, що прохають літературу спеціально на російській. Особливо така тенденція актуальна влітку. Саме тоді приїздять до Санжар у гості туристи з інших міст України і прохають книжечок на російській.
Найінтенсивніше книги купляють в більш прохолодні пори року: осінь, зима. Продавці пояснюють це тим, що ми все-таки живемо у сільській місцевості і у людей навесні та влітку городні клопоти. А тому не до читання. Взимку вечори довші і часу більше, а тому і продаж книг вищий. Читають, відповідно, більше. Також потрібно відмітити, що на вихідні дні кількість куплених книг збільшується, а на будні – спадає.
Є і цікаві прохання щодо книг. Один дідусь років під сімдесят прийшов з цілим списком фантастичної літератури. Але, як не передивлялися назви книг у списку і наявні в магазині – не знайшли. Сам продавець навіть не чув і не бачив подібних книг. Але навіть не це здивувало продавця, а те, що людина такого вже похилого віку, а так прагне читати і цікавиться, як далеко не кожний молодий.
Якось продавець однієї з книжкових точок Нових Санжар  експериментально завезла одну книжку. Але не звичайну, а дитячу книжку на батарейках, яка говорить. Багато хто цікавився і прохав привезти таке диво і своїй дитині,  щоб зробити незвичайний подарунок під Новий Рік.
Покупці вибирають літературу не дуже дорогу. Одна з продавців говорить:
- Я 40 років продаю книги. Колись їздили по нові книги дуже часто, бо дуже швидко розкуповували. Зараз ні.  Якщо і купляють, то дивляться, щоб примірник був гривнів 20 – 30. Так і замовляю та привозю. Аж дуже дорогих не беру, бо не куплять. Взагалі зараз рідко прохають привезти якусь книгу на замовлення. Якщо не знаходять її тут, то йдуть шукати в інше місце. Одна людина за один раз купляє найбільше три книги.
У Нових Санжарах книг купляють все менше. Саме така тенденція спостерігається останніми роками. «Дуже мало!» – одноголосно та з прикрістю відмічають продавці. Вони гадають, що це відбувається в зв’язку з тим, що люди мають більш різні джерела купівлі книг, ніж раніше. Охочі почитати можуть собі завантажити книгу цілком безкоштовно в Інтернеті. Також є різні книжкові клуби, через які можна вибрати книгу за каталогом і її тобі надішлють поштою. До того ж є люди, які приїздять і продають книги, розносячи їх по установах сумками.
У тому, що новосанжарці протягом останніх двох років купують менше літератури, винне і погіршення їх матеріального становища, — переконані продавці книжкових магазинів. Вони називають іще одну, більш банальну та прозаїчну причину:
— Люди краще посидять подивляться серіал, чим куплять і почитають книгу!

Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 листопада 2011, 16:44 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації