Вхід | Реєстрація

Андрій Река: «Давайте вибиратися з-під плінтуса!»

Андрій Река: «Давайте вибиратися з-під плінтуса!»
6 серпня у сесійній залі Новосанжарської райдержадміністрації відбулося засідання координаційної ради. Скликана вона була у відповідь на звернення Новосанжарської Спілки підприємців щодо скорочення селищною радою графіку роботи торгових точок.
Відкрив засідання заступник голови райдержадміністрації Андрій Любко. Щоб ознайомити присутніх із суттю питання, що розглядалося, він надав слово голові Новосанжарської спілки підприємців Івану Руденку.
Іван Григорович коротко ознайомив членів координаційної ради із ситуацією, яка склалася. Розповів про перше розпорядження, прийняте селищним головою Андрієм Рекою. Воно обмежувало час роботи торгових точок селища до 21.30. У відповідь на лист Спілки підприємців прокурор Новосанжарського району Віктор Каралаш його оскаржив, виявивши в ньому порушення чинного законодавства. Але того ж дня виконком селищної ради прийняв аналогічне розпорядження, щоправда, продовживши час роботи магазинів до 22.00. Спілка підприємців оскаржила і це розпорядження, але цього разу прокурор ніяких порушень не виявив. Тоді Спілка підприємців і звернулась до райдержадміністрації з проханням скликати координаційну раду, на якій би було розглянуте вищезазначене питання.
– Ми, підприємці, усіляко підтримуємо програму боротьби проти алкоголізму та за здорове майбутнє нашої молоді, – підкреслив у своєму виступі Іван Руденко. – І я особисто вважаю, що тих підприємців, які порушують закон і продають алкоголь неповнолітнім чи у невстановлений час, треба суворо наказувати. І ми підтримуємо це. Але ж хочемо, щоб при цьому враховували думку підприємців і діяли в рамках чинного законодавства. І не забували, що відповідно до пункту 4 Статті 30 «Закону про місцеве самоврядування в Україні» рішення про зміну графіку роботи має приймати виконавчий комітет «за погодженням з власниками (в тому числі підприємцями) зручного для населення режиму роботи». Якщо підприємці хочуть торгувати цілодобово і продавати населенню морозиво, напої чи хліб, то чому ні? Але, звичайно ж, без алкоголю. Я гадаю, що в таких торгових точках відділи із спиртним треба відгороджувати і зачиняти після 22.00. Це не порушуватиме ні прав підприємців, ні покупців і буде цілком відповідати програмі селищної ради.
Після голови Спілки підприємців на трибуну піднявся селищний голова Андрій Река.
– Шановні підприємці, чому так багато шуму навколо питання, яке «бузиться» одним неудачником, чи то пак неудачницею, на протязі тривалого часу? Можна я вас запитаю? Скажіть мені, будь ласка, до недавнього часу хоч хтось із вас хотів працювати після 22.00? Та ніхто не хотів! Два магазини на всі Нові Санжари працювало. Один – неудачника, другий – Булі. Ось і все! І ніхто більше і не хотів торгувати. А тепер всі почали «бузити». Та якщо дозволити торгувати після 22.00, але без алкогольних напоїв, то ніхто ж не захоче. Ви як розмірковуєте? «Ось, вже 23.00, піду-ка я хліба куплю, та й солі, бо на завтра нема, та ще й крупи якоїсь, бо кінчилась»? Якщо будете хліб, крупу і сіль продавати – будь ласка. Приходьте, беріть розпорядження у селищній раді та продавайте. Тільки без алкоголю. Але ж врахуйте, що я не «вчорашній» чоловік, і якщо ви думаєте, що «без алкоголю» це значить можна буде продавати пиво, інші слабоалкогольні напої. Ні! Я впевнений, що приймуть закон і все це буде вважатися алкоголем. Бо від цих «слабоалкогольних» напоїв молоді більша шкода, ніж від горілки. А всім вам я хочу нагадати, що двері селищної ради відкриті 13 годин на добу. Приходьте, звертайтеся зі своїми питаннями і я вас прийму, допоможу, навіть якщо це не в компетенції селищної ради. І давайте разом будемо робити наші Нові Санжари кращими, будемо вибиратися з-під плінтуса, а не заповзати під нього.
Після довгої та як завжди емоційної промови селищного голови члени координаційної ради мали змогу поставити йому запитання. Іван Руденко, наприклад, поцікавився, чи буде наданий дозвіл на цілодобову торгівлю тим підприємцям, які захочуть працювати і після 22.00.
– Якщо відповідно обладнають відділи із спиртним – чи відгородять, чи закриють – то нехай торгують, – відповів Андрій Река.
А от на запитання секретаря Новосанжарської Спілки підприємців Оксани Пазюк та депутата селищної ради Зінаїди Кулєшової Андрій Олександрович відповідати відмовився.
– Приходьте до мене в селищну раду і я вам на все відповім. «Бузити» ніхто не буде! – запально кинув Андрій Река і залишив залу засідань.
Після цього на трибуну вийшла Оксана Пазюк. Вона зачитала підприємцям уривок із Постанови Кабміну від 1-го липня 2009 року. Зокрема, у ній говориться: «Зупинити із 1 вересня 2009 року видачу документів дозвільного характеру згідно з додатком. 1. Дозвіл на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у певних місцях торгівлі».
– Тобто з 1-го вересня ми не ходитимемо у селищну раду до Андрія Олександровича просити цей дозвіл, – пояснила Оксана Григорівна. – І в нього не буде такого важеля керування – дам, не дам. Андрій Олександрович говорить – приходьте в селищну раду із своїми проблемами. А чому ми маємо приходити? Ми, підприємці наповнюємо бюджет і я гадаю, що це до нас мають приходити і селищна рада, і райдержадміністрація. І вони мають цікавитись нашими бідами і проблемами.
Коли ж Оксана Пазюк почала аналізувати роботу селищного голови, проти цього висловив протест приватний підприємець і депутат селищної ради Сергій Булочніков. Він нагадав, що присутні зібралися тут дещо з іншого приводу. Відмовившись до кінця вислуховувати промову Оксани Григорівни, Сергій Володимирович залишив залу засідань. Разом із ним – ще кілька членів координаційної ради.
– Головне – повага до підприємців і підприємницької діяльності, – продовжила Оксана Пазюк. – Щоб мені можна було прийти в селищну раду і спокійно поговорити із Андрієм Олександровичем у кабінеті, а не бігати півгодини за ним навколо селищної ради.
На питання із залу: «До скількох би ви хотіли торгувати, не лише як підприємець, а і як мати?», Оксана Григорівна відповіла коротко: «Як мати – до десяти годин».
– Я теж мати, – звернулася до присутніх з місця Зінаїда Кулєшова. – І теж проти алкоголю і споювання наших дітей. Але нікому не дозволено порушувати конституційних прав громадян – моїх, як покупця, та ваших, як підприємців. Це вам дано право вирішувати, коли вам зручно торгувати, а коли – ні. Але ж без алкоголю, звичайно. А Андрій Олександрович трохи лукавить. В той час, коли після 22.00 закриті всі магазини у Нових Санжарах, таксі, яке він «кришує», розвозить по селищу і горілку, і що завгодно. Хіба з цим не треба боротися?
Після цього Андрій Любко повідомив членів координаційної ради, що Спілка підприємців прохала внести питання розпорядку роботи торгових точок Нових Санжар на розгляд чергової сесії районної ради. Але проти цього гаряче заперечив голова бюджетної комісії районної ради Юрій Свердлов.
– Шановні, де мотивація? На території Нових Санжар повноважним органом місцевого самоврядування є селищна рада. Прийняв виконком рішення – воно є легітимним на даній території. Для чого це питання виносити ще на розгляд 45 районних депутатів? У нас що є аналогічні звернення із Кунцевого, Галущиної Греблі, Нехворощі? Немає. Якщо ви ставите під сумнів рішення виконкому селищної ради, подавайте позов до суду. За всю районну раду я не говоритиму, але запевняю, що на бюджетній комісії воно розглядатися не буде.
Втім, Іван Руденко надто і не наполягав на винесенні питання на розгляд сесії.
– Андрій Олександрович при членах координаційної ради, при представниках преси заявив, що дозвіл на торгівлю надаватися буде за умови відповідного обладнання відділів торгівлі алкоголем. Нас така відповідь цілком задовольняє і можна вважати, що це питання є узгодженим.
А от питання «магазинів на колесах», тобто таксі, поки що залишилося відкритим і, напевно, іще потребуватиме окремого розгляду.

Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 серпня 2009, 12:46 | | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації