Вхід | Реєстрація

Полтавці провели «16 днів протидії насильству»

Полтавці провели «16 днів протидії насильству»

З 1999 р. світова спільнота проводить Міжнародну акцію «16 днів проти насильства». В даний час в 125 країнах ухвалені спеціальні закони, що передбачають покарання за домашнє насильство.

Україна була однією з перших держав Східноєвропейського регіону, яка розробила і прийняла закон "Про попередження насильства в сім'ї" ще у 2001 році, що засвідчило, що насильство в сім'ї є не приватна справа, а одна з найгостріших проблем суспільства.

Дослідження Світового банку свідчить про те, що серед 10-ти найбільш ризикованих факторів, які впливають на життя дівчат і жінок, ризики зґвалтування та насильства набагато вищі за захворювання на рак та дорожньо-транспортні пригоди. Дослідження свідчать про зв'язок між насильством проти жінок та підвищенням рівня захворювання на ВІЛ та СНІД. «Згідно зі статистикою МВС, щорічно близько сотні тисяч жінок звертаються за допомогою, за поточний рік кількість зареєстрованих випадків сімейного насильства зросла на 10% порівняно з 2009 роком. Дослідження, проведені в Україні, свідчать про те, що близько 90% потерпілих від домашнього насильства - це жінки, а у 75% випадків страждають діти», - коментує Лариса Кобилянська, координатор програми рівних можливостей ПРООН в Україні. Але в останні часи збільшилась кількість  випадків сімейного насильства стосовно чоловіків.

7 листопада 2011 року від імені України була підписана Конвенція Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством.

Громадська організація «Полтавський центр сім'ї «Родинний дім» за підтримки відділу у справах сім'ї та молоді Полтавської Ода і Громадської ради при Полтавської ОДА провела обласну акцію «16 днів протидії насильству». В рамках акції поширювались інформаційні матеріали щодо протидії насильству і торгівлі людьми, у прямому ефірі на ТРК «Лтава» відведено нагородження переможців обласного конкурсу дитячих робіт «Мій тато та я», де діти у своїх творах висловлювали почуття любові та поваги до справжніх батьків, а діти з притулку малювали батьків - п'яниць, які їх ображають.

Заключним заходом акції було проведення обласного круглого столу «Роль державних органів влади, суспільних і громадських організацій в рішенні проблем насильства і протидії торгівлі людьми»" в приміщенні Полтавської облдержадміністрації.

В обласної Програмі економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2012-2015 роки» відмічено, що на державному та обласному рівнях відсутні програми по підтримці сім'ї, забезпечення гендерної рівності в українському суспільстві та попередження насильства в сім'ї і протидії торгівлі людьми. Тому «круглий стіл» було проведено для визначення пріоритетних напрямів попередження насильства і торгівлі людьми в Полтавській області відповідно до Конституції України, чинного законодавства й міжнародних зобов'язань України; необхідності активізації спільної діяльності громадських об'єднань та державних установ, формування в суспільстві ненасильницької ідеології та гендерної рівності. Для цього організатори запросили представників відповідних управлінь і служб, представників громадських організацій і ЗМІ.

Представник Головного управління юстиції Зубарєва С.В. розповіла о нових редакціях законів про попередження сімейного насильства і торгівлі людьми, а спеціаліст Управління судової адміністрації в Полтавській області Щербина В.В. надала статистику покарань за скоєні злочини.

Начальник відділу у справах сім'ї та молоді Полтавської ОДА Шкоденко Н.А. розповіла про статистику звернень стосовно сімейного насильства і торгівлі людьми, про вже проведену роботу по наданню допомоги особам у кризовому стані. О місце освітніх закладів в мережі протидії насильству розповіла Стрельник О.О., викладач кафедри соціальної роботи Полтавського інституту економіки і права.

Про необхідність прийняття відповідних програм допомоги як жінкам, так і чоловікам, потерпілим від сімейного насильства і торгівлі людьми говорили представники обласного і міського центрів соціальних служб, центру практичної психології і соціальної роботі управління освіти, представники громадських організацій, які надають допомогу постраждалим.

Координатор обласного телефону довіри Полтавського центру сім'ї «Родинний дім»  Сафронова Л.А. зазначила, що в області є спеціалісти, які пройшли навчання по наданню допомоги постраждалим, є відповідні служби, які співпрацюють потерпілими, частіше у телефонному режимі, є громадські організації, які бажають допомагати,…але відсутня дуже важлива ланка у програмі допомоги постраждалим від насильства і торгівлі людьми: в області відсутні кризові і реабілітаційні центри, притулки, де потерпіли могли би отримати допомогу по принципу «ТУТ І ЗАРАЗ». Тому усі присутні виступили з пропозицією внести в обласний план програму створення і фінансової підтримки кризового і реабілітаційного центру з притулком для потерпілих від насильства і торгівлі людьми.

В даний час Рада Безпеки ООН визнає насильство за ознакою статі тактичним прийомом ведення військових дій. Удосконалення міжнародного права зробили можливим піддавати судовому переслідуванню тих, хто скоює кримінальні злочини із застосуванням насильства за ознакою статі. Тому виступ представника програми «Права жінок та дітей в Україні» -  комунікаційний компонент» експерта з інформаційних технологій Валерія Яхно про програму «Залишайся людиною» був дуже вчасним. Програма фінансується ЄС і залучає громадські організації до інформаційних кампаній попередження сімейного насильства. Представник  НУО «Европейський вибір» м.Кременчук Животовський О. розповів про інформаційну роботу організації, проведення інформаційної кампанії і створення партнерства «16 днів».

Сьогодні суспільства стають усе більш справедливими, демократичними і рівноправними, зростає розуміння того, що насильство по відношенню до жінки є пережитком минулого. Насильство все більше признається і засуджується саме за те, чим воно і є: насильством над правами людини, загрозою демократії, світу і безпеці, важким тягарем для національних економік.


Автор: Прес-центр Полтавського центру сім’ї «Родинний дім»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2011, 15:43 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації