Вхід | Реєстрація

«Так приймати молоко більше не можна!»

«Так приймати молоко більше не можна!»

27-го грудня в управлінні ветеринарної медицини у Новосанжарському районі відбулася нарада за участю завідуючих ветдільницями та збирачів молока.
Розпочала нараду начальник управління ветмедицини у Новосанжарському районі Зоя Ащеулова. Вона звернулася до присутніх у залі збирачів молока. І тон її виступу був не надто м’яким.

— Насправді збирання молока відбувається не так, як ви собі це уявляєте, — пояснила Зоя Анатоліївна, — тому що у кожного з вас — у когось більше, у когось менше — є порушення. І я хочу, щоб завідуючі дільниць сьогодні задали вам питання, які турбують їх кожного дня, коли ви збираєте молоко не так, як потрібно.

Далі Зоя Ащеулова розповіла, що, не дивлячись на сучасні вимоги, у районі досі не встановили жодного стаціонарного пункту із холодильними установками для збереження молока.

— Це — насамперед наша проблема, — визнала керівник ветеринарної галузі району, — але з нового року буде й вашою! Тому що далі таке стихійне збирання молока проводитися не може!

У наступній частині виступу Зоя Анатоліївна навела деякі цифри. У районі працюють всього п’ять великих збирачів молока, які приймають продукцію в населення. Усього у районі селяни тримають 2300 корів. На території деяких сіл обладнані проміжні пункти заготівлі молока — всього 31. Але є вони ще далеко не скрізь. І деякі заготовачі молока дуже неохоче йдуть на встановлення таких пунктів у селах.

Зоя Ащеулова попрохала підвестися збирача молока, яка приймає продукцію у кількох селах.

— Скільки пунктів і де ви встановили?

— У Драбинівці один. У Нехворощі буде…

— А я буду колись англійською королевою, — іронічно зауважила керівник ветеринарів.

У цей час до залу заходить безпосередній керівник збирачки молока — представник компанії «Гадячсир». До них якраз і назбиралося найбільше претензій.
— Ви пальцем об палець не вдарили для облаштування пунктів прийому, — продовжила виховну роботу Зоя Ащеулова, звертаючись уже безпосередньо до представника «Гадячсиру», — з нового року у районі молоко буде збиратися або цивілізовано, або ніяк!

Для порівняння Зоя Анатоліївна прохає підвестися ряд збирачів від Супрунівки. Ті з готовністю відповідають, що у кожному селі, де вони приймають молоко, пункти встановлені.

— Про що ще можна говорити? — зауважила начальник ветслужби.

Але пункти пунктами, а порушення при збиранні молока траплялися у всіх без винятку збирачів. Зоя Ащеулова перерахувала ці порушення і штрафи, які за них виписувалися. Найпоширеніші порушення — збирання молока під дворами, відсутність халатів у лаборантів, відсутність необхідної для прийому документації.

— Головне, про що ми з вами повинні турбуватися — це якість молока, — продовжила Зоя Анатоліївна, — бо є таке, яке можна зачерпнути і просто пити. А є таке, що зачерпнеш — і банка розплавиться від того, що у тому молоці!

Далі із заготовачами говорили про якість молока ветеринарний лікар Наталія Бутко, експерт з якості Станіслав Долина. Свої зауваження висловив і присутній на зустрічі начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь Михайлик. Збирачі, у свою чергу, обіцяли усунути недоліки у своїй роботі і у наступному році молоко приймати виключно у цивілізованих умовах та із дотриманням усіх санітарних та ветеринарних норм. Перевірити це буде дуже легко, адже, за словами Зої Ащеулової, у новому році подібні наради будуть проводитися регулярно — раз на місяць. І ті заготовачі, які продовжуватимуть порушувати правила, будуть позбавлені ветеринарних довідок. А без них вони просто не зможуть збирати молоко. Справді: або цивілізовано, або ніяк.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2011, 09:10 | Нові Cанжари | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації